O coaliție de țări condusă de India și Africa de Sud solicită suspendarea drepturilor de PROPRIETATE intelectuală asupra vaccinurilor Covid-19. Motivele


  • ACP
  • Apr 24, 2021 18:31
  • 1384
O coaliție de țări condusă de India și Africa de Sud solicită suspendarea drepturilor de PROPRIETATE intelectuală asupra vaccinurilor Covid-19. Motivele

Actuala cursă a vaccinărilor din țările occidentale și din cele asiatice bogate a lăsat țările cu venituri mici mult în urmă, către acestea îndreptându-se în momentul de față numai 1% din vaccinurile împotriva Covid-19.

Față de această problemă, o coaliție de țări condusă de India și Africa de Sud a solicitat Organizației Mondiale a Comerțului să suspende temporar drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinurilor produse acum împotriva coronavirus, astfel încât să poată fi fabricate vaccinuri generice oriunde este posibil, la nivel global. 

În cazul în care s-ar aproba acesta solicitare, firmelor farmaceutice locale li s-ar putea acorda gratuit licențe pentru a produce vaccinuri împotriva Covid-19 fără amenințarea că vor fi trimise în judecată de titularii licențelor. 

Propunerea a câștigat susținerea a sute de membri ai Parlamentului European dar și a zeci de parlamentari americani din Partidul Democrat, conduși de senatorul extremist de stânga Bernie Sanders. 

Petiția de renunțare la drepturile de proprietate intelectuală a întâmpinat însă o opoziție acerbă din partea celor mai mari companii farmaceutice, care se tem că acordarea unei derogări ar duce la o aplicare mai puțin strictă a regulilor proprietății intelectuale în viitor, pe lângă posibila pierdere a unei părți din venituri. 

Michelle McMurry-Heath, președintele Organizației de Inovare Biotehnologică, grupul comercial care reprezintă Moderna, Pfizer și Johnson & Johnson, a explicat însa în rubrica sa de opinie din The Economist că „numărul mic al vaccinurilor nu se datorează proprietății intelectuale, ci datorită marilor provocări aduse de producție și distribuție”

O soluție mai bună, a spus McMurry-Heath, ar fi continuarea abordării conduse de COVAX, un organism nonprofit susținut de miliardarul Bill Gates, care facilitează achizițiile și donațiile de vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare. Numai că, deși abordarea voluntară COVAX vizează furnizarea a 2 miliarde de doze de vaccin, inițiativa a fost afectată de întârzieri și subfinanțare, livrând doar 40 de milioane de doze. 

Până în prezent, administrația Biden nu a luat încă o poziție referitoare la petiția țărilor cu venituri mici, reprezentanta Comerțului din Statele Unite, Katherine Tai declarând că studiază problema și că s-a întâlnit atât cu reprezentanții lobby-ului pentru industria farmaceutica, cât și cu activiștii care sprijină inițiativa renunțării la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinuri. 

Documente oficiale de la Washington arată că, în primul trimestru al anului 2021, peste 100 de lobbyiști au fost mobilizați pentru a contacta parlamentarii și membrii proeminenți ai administrației Biden, îndemnându-i să se opună unei derogării temporare de la drepturile de proprietate intelectuală pentru vaccinurile împotriva noului coronavirus la nivel mondial. 

Printre cei care acționează împotriva propunerii, făcând lobby pentru companiile farmaceutice, se află și Mike McKay, care s-a ocupat de strângerea de fonduri pentru democrații din Congres și care lucrează acum pentru Pfizer, alături de mulți alți foști oficiali din Biroul Comerțului. 

Astfel, o luptă a țărilor cu venituri mici pe cap de locuitor, pentru aflarea unor soluții la problema mai mult sau mai puțin reală a vaccinurilor, va fi tranșată în interiorul Partidului Democrat, între membrii mai mult sau mai puțin radicali ai acestuia. Timp în care rușii și chinezii bifează puncte valoroase în politica externă, câștigând contracte pentru distribuția vaccinurilor lor în mare parte din lume, chiar dacă despre vaccinurile chinezilor se știe că au o eficiență foarte scăzută. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.