Cinci parlamentari PNL și unul de la USRPLUS au inițiat un nou proiect legislativ pentru desființarea Institutului Revoluţiei Române, după ce CCR a declarat neconstituțională OUG care avea același scop. Deputatul liberal Alexandru Muraru a anunțat, joi, 22 aprilie, într-un comunicat de presă, că împreună cu aleșii PNL Iulia Scântei, Alina Gorghiu, Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa, dar şi cu senatorul USRPLUS Cristinel Gabriel Berea, a depus o nouă inițiativă legislativă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din 1989, condus "în mod rușinos" de Ion Iliescu.
"Continuăm demersurile pentru desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989. Mişcarea revoluţionară nu poate fi studiată şi interpretată de către cei care au confiscat idealurile revoluţiei. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al Institutului, este judecat pentru crime împotriva umanităţii. Desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din 1989, o sinecură care, prin acţiunile sale, insultă memoria celor care au fost victimele evenimentelor sângeroase din urmă cu 32 de ani, rămâne una din coordonatele Partidului Naţional Liberal. Din nefericire, CCR a a declarat neconstituţională ordonanţa de urgenţă a guvernului Orban pentru desfiinţarea institutului cât şi legea de aprobare a OUG adoptată de actuala coaliţie", a transmis Muraru într-un comunicat.
Muraru a mai precizat că românii au nevoie de aflarea adevărului și nu de finanțarea de la bugetul de stat a unui institut de propagandă şi de distorsionare a evenimentelor din Decembrie 1989.
"Împăcarea cu istoria nu se face cu salarii alocate din bugetul public, cu funcţii de secretari de stat şi cu finanţare anuală de milioane de lei pentru un institut al sinecurilor acordate clienţilor politici numiţi în funcţii pe viaţă. În susţinerea acestei iniţiative, argumentăm că institutul nu a acţionat în vederea atingerii scopului şi misiunii pentru care a fost înfiinţat şi finanţat din fonduri publice, nu şi-a demonstrat utilitatea şi a generat, prin activitatea sa, numeroase tensiuni şi controverse în spaţiul public, transformându-se într-o platformă politică pentru satisfacerea intereselor personale", a conchis Alexandru Muraru. (sursa: news.ro)
În acest context, președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a dezvăluit în exclusivitate pentru Podul.ro că astăzi, într-o ședință a IRR, Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu și-au dat demisia din institut.
"Astăzi a avut loc o întrunire la Institutul Revoluției Române și s-a luat act de demisia lui Ion Iliescu și a lui Voican. Am înțeles că demisia lui Voican a fost cu scântei, dar s-a produs. Ce nu știți dvs. este că hotărârea lui Ion Iliescu este una mai veche, din urmă cu aproximativ o lună, când doamna Nina l-a convins pe soțul ei, tovarășul ei de luptă, să se retragă din această bătălie. Pentru mine e o chestiune care îmi lasă un gust amar și sunt plat la o asemenea știre. Iliescu să îi mulțumească Ninei că l-a convins să renunțe la IRR. Demisia nu are niciun efect. Institutul va fi desființat probabil în cel mai scurt timp prin proiectul legislativ care a fost inițiat și depus. Sper ca liberalii și cei din USR și UDMR să facă procedurile cât mai repede, iar această inițiativă legislativă să fie adoptată în cel mai scurt timp.
Ședința de astăzi este una a disperării din punctul meu de vedere. Ei nu mai au majoritate, nici măcar ca să se întrunească, în sensul că într-un for democratic ai nevoie de 50%+1 pentru a se întruni o majoritate care să poată vota. Or, ei s-au întâlnit doar 12, fiind necesară o prezență de 13. Nu vor mai putea lua vreo decizie legală, întrucât nu mai au cel puțin 13 membri", a zis Mărieș.
De asemenea, Doru Mărieș a precizat că Alexandru Mironov a fost uns ca șef al IRR printr-o decizie nelegală, întrucât în cadrul ședinței de astăzi nu s-a întrunit cvorumul necesar.
"În funcție a fost împuternicit tovarășul Mironov, un alt tovarăș de nădejde din IRR, cel care s-a ocupat cu preluarea radioului în ziua de 22 decembrie 1989. Așadar, e un om de încredere de-al lor, el a preluat practic conducerea. E o decizie nelegală, pentru că, repet, nu au avut cvorumul de 13. Într-o ședință în care nu mai au majoritate, Petre Roman și Cazimir l-au instalat pe Mironov în funcția de șef al IRR", a mai precizat președintele Asociației 21 Decembrie 1989.
Întrebat dacă demisiile celor doi inculpați pentru crime împotriva umanității, Ion Iliescu și Gelu Voican, au venit în contextul în care se încearcă salvarea IRR, Doru Mărieș a reliefat că institutul în cauză este compromis ireversibil.
"Ca să speli imaginea, trebuie să ai la ce. Ce imagine să spele 12 inși care au fost alături de criminali, iar unii dintre ei, din cei 12, criminali la rândul lor?! Ce onoare să salveze? Ei sunt toți mânjiți. Toți au participat, într-un fel sau altul, la măcelul de după 22 decembrie. Toți au participat sau au fost complici ai celor care au comis crimele din Decembrie 1989, prin deciziile pe care le-au luat în cadrul IRR, de la înființare și până acum", a conchis Doru Mărieș.