Baronul sindical de la metrou Ion Rădoi a amenințat joi, 22 aprilie, coaliția de la putere cu o grevă, precizând că deține o adresă cu 200.000 de semnături din partea Canadei, a SUA și a altor parteneri externi în care ar fi semnalată îngrijorarea acestora pentru politicile economice ale actualei guvernări.
"Avem o adresă de 200 de mii de semnături din partea Canadei, din partea Americii, avem din partea Federației Europene a Transportatorilor, avem din partea Federației Mondiale a Transportatorilor cu sediul la Londra. Sunt unul dintre primii cinci membri pe Europa, la Bruxelles și sunt în cunoștință de cauză. (...) Adresa este către ambasadele României din Europa, către președintele României, către Guvernul României (...) prin care se exprimă îngrijorarea față de bugetul de austeritate al guvernului român, nu numai cel pentru metrou", a zis șeful USLM într-o conferință de presă.
De asemenea, Rădoi a menționat că pe 26 martie, atunci când metroul a fost blocat, nu s-a desfășurat o grevă organizată de sindicatul pe care-l conduce, ci o oprire voluntară a activității. Șeful USLM a adăugat că metroul poate fi oprit oricând de acum încolo în cazul în care Guvernul va opera disponibilizări sau va refuza să mai acorde mărirea salarială de 18% intrată în vigoare la finalul anului 2020. Totodată, Rădoi a dat de înțeles că ia în calcul să organizeze o grevă și în contextul creșterii prețului pâinii și al combustibilului.
Jurnalist: Cum comentați faptul că dvs. ați declanșat o grevă fără să purtați vreun dialog, fără să anunțați, astfel încât toți locuitorii Capitalei au fost bulversați în acea zi?
Rădoi: Ați fost probabil dezinformat. Rog colegii mei să vă dea să citiți Legea 62 și 53 și atunci nu o să mai spuneți asemenea întrebări.
Jurnalist: De ce n-a mers metroul în ziua aia?
Rădoi: Pentru că nu este grevă! N-a organizat nimeni greva. Greva se face așa, se face o negociere...
Jurnalist: De ce n-a mers metroul în ziua aia? Vă legați de niște termeni...
Rădoi: Mă lăsați?! Facem monolog? Sunt termeni juridici, ca să știți altă dată, ca să nu mai întrebați astfel de bazaconii. Deci cum se face o grevă? O grevă înseamnă o negociere cu administrația, o conciliere cu Ministerul Muncii, o grevă de avertisment de 2 ore, după care greva propriu-zisă. Astea sunt procedurile când faci o grevă. Numai că de data asta nu avem de-a face cu o grevă. Sindicatul nu s-a implicat, ci s-a întâmplat altceva. A fost oprirea voluntară a lucrului, care poate să se întâmple oricând și azi și mâine și poimâine și aia nu e problema sindicatului.
Jurnalist: În cazul în care conducerea Metrorex nu va face majorarea salarială și vor trece la disponibilizări ce măsuri veți lua?
Rădoi: Fiți sigur grevă. Vom respecta legea în ordinea în care v-am spus-o. A crescut prețul pâinii, să știm despre ce vorbim, a combustibilului, adică energie, petrol și toate celelalte. Astea fac intrare în economie. De acolo cresc toate prețurile.
Jurnalistă: În ce condiții să se mai aștepte vreodată bucureștenii să se mai întâmple ce s-a întâmplat pe 26 martie?
Rădoi: Oricând. Dacă se ia măsuri de către nea Drulă să dea oameni afară, să le ia din salarii, oricând ne așteptăm, pentru că nu e problema mea, a liderului de sindicat, este și problema dvs. Dacă ați lucra la metrou și vi se ia din bani sau vă dă afară ce ați face?
La finalul conferinței de presă, Rădoi a lansat din nou o serie de atacuri către Guvern, reclamând, printre altele, că ar fi fost tăiate bursele copiilor olimpici.
"Au majorat salariile așa cum au promis? Au majorat pensiile? Au investit în sport, au investit în cultură, au investit în sănătate și nu știm noi? Și atenție cu ce au culminat. Au tăiat bursele copiilor olimpici care ne făceau cinste peste mări și țări", a conchis șeful USLM. (urmăriți AICI conferința de presă completă)