Rusia își calculează foarte bine pașii atunci când face demonstrații de forță, precum cea de la granița cu Ucraina, a explicat fostul ministru de externe Cristian Diaconescu, la Digi 24.
„De regulă, Federația Rusă nu blufează în astfel de situații. Pașii sunt calculați într-un orizont bine pus la punct de cei care inițiază astfel de strategii. Ca să vă dau un exemplu, în diverse activități militare notificate pe termen scurt sau nenotificate, exerciții pe care le face sau chiar le organizează Federația Rusă, dincolo de aspectul numeric, dincolo de limitele acceptate conform acordurilor și tratatelor politico-militare internaționale, mai avea un tip de consecință: armamentul și dotările folosite în exerciții erau lăsate în teren după retragerea forțelor armate și notificarea formală a închiderii exercițiului”, a afirmat Cristian Diaconescu.
Prezența unui număr atât de mare de soldați ruși în zona Mării Negre, cel puțin 100.000, a generat îngrijorări serioase, iar mesajul oficialilor occidentali a venit prompt și fără echivoc: este o escaladare neprovocată, destinată să destabilizeze Ucraina.
„Într-o astfel de situație, o simplă scânteie poate genera un cerc vicios de reacție și contrareacție, care ar fi foarte greu de controlat și aceasta este principala îngrijorare astăzi în zona politică, militară, diplomatică. Însă în momentul de față, situația este ținută sub control”, consideră Diaconescu.
Fostul ministru de externe a reliefat și contextul economico-politic în care au loc astfel de gesturi provocatoare din partea Moscovei:
„În septembrie vor fi alegeri parlamentare în Federația Rusă. Pandemia de COVID-19 a lovit foarte greu statul rus. În egală măsură, impactul sancțiunilor economice introduse încă din 2014 începe, treptat, să-și arate consecințele în ceea ce privește economia și modernizarea Federației Ruse. Pe de altă parte, zona de est a Ucrainei este foarte industrializată, de aici și gândirea în legătură cu posibilele incursiuni ale Moscovei spre portul Mariupol, de exemplu, la Marea Azov. Închiderea Mării Azov, apropierea de un oblast (unitate administrativă) din jurul Crimeei pot avea, dincolo de expresia unei deschideri și ridicării Federației Ruse la masa jocului global, și un anume tip de impact economic, dar în acest moment se discută mai ales de simbolistica politică și strategică în ceea ce privește toate aceste dezvoltări”, a punctat Cristian Diaconescu.