Stelian Ion continuă să mintă pe tema pensiilor speciale, chiar dacă a ieșit la iveală că a păstrat "formula Iordache" prin care magistrații pot beneficia de o pensie în cuantum mai mare decât salariul


Stelian Ion continuă să mintă pe tema pensiilor speciale, chiar dacă a ieșit la iveală că a păstrat "formula Iordache" prin care magistrații pot beneficia de o pensie în cuantum mai mare decât salariul

Conform surselor Realitatea PLUS, liberalii au discutat astăzi despre remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion. Liberalii îi reproșează lui Stelian Ion faptul că nu s-ar fi consultat cu PNL înainte de a opera modificări la legile justiției. 

Amintim că Stelian Ion a trimis la CSM, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiției fără o consultare prealabilă în cadrul coaliției. Mai mult decât atât, resubliniem că Stelian Ion, printr-o abordare heirupistă și lipsită de profesionalism, a trimis la CSM proiectele de modificare a legilor justiției fără a respecta procedura legală care spune fără echivoc că inițial se obțin avizele ministeriale.  

Astfel, CSM i-a transmis pe 8 aprilie ministrului Justiției, Stelian Ion, pe parcursul unei ședințe, că a încălcat procedura legală conform căreia proiectele de lege se trimit de către Guvern Consiliului Superior al Magistraturii abia după ce se obțin avizele interministeriale. Pe cale de consecință, ministrul Stelian Ion va trebui să trimită către CSM proiectele de lege de modificare a legilor justiției în forma lor finală, avizate interministerial. 

Șeful CSM, judecătorul Bogdan Mateescu: "Am analizat împreună cu staff-ul Consiliului măsura în care putem da aviz pe o formă inițială și am constatat că, potrivit procedurilor, proiectul se trimite inclusiv CSM numai după ce are toate avizele de la celelalte ministere. Deci nu o formă inițială, ci o formă finală, spune procedura, însoțită de celelalte avize.

Am făcut lucrul acesta nu ca să caut nod în papură procedural, în niciun caz. Făceam referire la experiența în care Consiliul a fost pus în postura de a aviza propuneri în stadiu incipient, iar politica, filosofia întregii legi se schimbase și Consiliul nu a putut să își exprime un punct de vedere de genul acesta".

Concret, Stelian Ion a încălcat prevederea legală prevăzută de art. 22 din HG 561/2009: "Dupa finalizarea procesului de avizare interministeriala a proiectului de document de politici publice sau, dupa caz, a proiectului de act normativ, forma finala insotita, daca este cazul, de observatiile institutiilor avizatoare si de nota justificativa privind nepreluarea acestora se transmite, prin grija initiatorilor, Curtii de Conturi a Romaniei, Consiliului Concurentei, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Consiliului Economic si Social si/sau Consiliului Superior al Magistraturii, dupa caz, in vederea obtinerii avizelor, daca obtinerea acestora este obligatorie, conform dispozitiilor legale in vigoare". (sursa: AICI)

Astăzi, în urma unei întâlniri cu ministrul Muncii, Stelian Ion a susținut o declarație în care a reiterat că trebuie eliminată formula prin care magistrații pot beneficia de o pensie într-un cuantum mai mare decât salariul. 



"Recunoaștem faptul că în niciun stat care funcționează pe principii sănătoase nu poate pensia să depășească cuantumul salariului. De asemenea, dorim să stimulăm rămânerea în profesie din partea magistraților, pentru că avem o mare problemă pe parte de personal. Transmitem un mesaj și către magistrați, că nu e cazul de îngrijorare. Soluțiile vor fi echilibrate, rezonabile. Corecturile care sunt necesare, despre ca s-a tot vorbit în ultimii ani, vor fi făcute în această legislație. În perioada următoare, în momentul în care vom avea soluția care va rezulta din aceste dezbateri, o vom prezenta public. E o deschidere și o dorință de comunicare din partea noastră, astfel încât să nu fie îngrijorări", a zis Stelian Ion. 

Declarația lui Stelian Ion este în contradicție cu faptele acestuia. Fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a dezvăluit recent pe Facebook că declarațiile lui Stelian Ion nu s-au concretizat la nivel faptic în proiectele de lege pe care el le-a trimis la CSM încălcând procedura. Concret, Stelian Ion, așa cum veți vedea în cele ce urmează, a păstrat formula implementată de Florin Iordache prin care magistrații pot beneficia de o pensie mai mare decât salariul pe care l-au avut. 

"Iată un exemplu clar când ministrul Justiției se încurcă în propriile declarații ca să nu spun direct în propriile minciuni!

Nu mai târziu de 18.03.2021, când făcea turul televiziunilor, domnul Ion declara sus și tare că "anomalia prin care pensia unui magistrat este mai mare decât ultimul salariu trebuie modificată prin legile justiției". Numai ca 8 zile mai târziu, atunci când a venit vremea să arate în practică că și face ce tot declara în goana după PR-ul personal, domnul ministru Ion s-a împotmolit, laș și neasumat, propunând în legile mult lăudate exact aceeași formulă de calcul al pensiei care există și în prezent și care, în practică, a dus și duce la aceasta anomalie și monstruozitate: pensia unui judecător sau procuror este mai mare decât salariul! Nu este prima dată când domnul ministru este prins cu minciunica când una declară și alta face!

Nu m-ar mira ca iar să fugă laș de răspundere și să găsească "n" scuze aruncând vina pe alții, așa cum a făcut și cu amendamentul cu superimunitatea - deși s-a dovedit că domnia sa e autorul! În realitate, majoritatea magistraților onești din sistemul judiciar nu vor această formulă de calcul, marca Florin Iordache, din care rezultă o pensie mai mare decât salariul! Știu sigur acest lucru pentru că personal am discutat și am primit mii de mesaje, și când eram ministru și ulterior, prin care solicitau modificarea acestei formule de calcul! Acest lucru ar trebui să îl știe și domnul ministru, dacă tot își arogă și se laudă cu munca altor miniștri!  

Rog share, să se știe adevărul!  

#unavorbim #altafumam

(am atașat postării art. 82 cu formula aflată în vigoare și art.212 în varianta propusă de Stelian Ion, aceeași cu art.82)", a scris Birchall pe Facebook. 

Formula propusă de Stelian Ion, similară cu cea implementată de Iordache: 

Formula implementată de Iordache:

Articolul 82, Alineatul 3: "De pensia de serviciu prevăzută la alin. (1) beneficiază, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, şi judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională cu o vechime între 20 şi 25 de ani numai în aceste funcţii, în acest caz cuantumul pensiei fiind micşorat cu 1% din baza de calcul prevăzută la alin. (1), pentru fiecare an care lipseşte din vechimea integrală în aceste funcţii".

La sfârșitul anului 2017, zece parlamentari, în frunte cu pesedistul Florin Iordache, au inițiat un proiect de lege de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor. Ulterior, proiectul de lege a intrat în vigoare, iar astfel magistrații au putut ieși la pensie cu pensii mai mari decât salariul lor după recalculări. Cei 10 artizani ai legii au fost 7 deputați PSD - Oana-Consuela Florea, Claudia Gilia, Nicuşor Halici, Florin Iordache, Eugen Nicolicea, Ştefan-Ovidiu Popa, Alina-Elena Tănăsescu, un deputat ALDE, Steluța Cătăniciu, cât și doi senatori PSD, Robert Cazanciuc, respectiv Șerban Nicolae.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.