Parte din Europa Occidentală trece printr-o situație mai greu de înțeles zilele acestea, după ce, miercuri, în Danemarca, Belgia și Elveția au fost anunțate relaxări în ceea ce privește regulile împotriva răspândirii noului coronavirus, în timp ce în Germania vecină se anunță o înăsprire a acestora.
Belgia
Premierul belgian Alexander De Croo a spus, într-o conferință de presă organizată la Bruxelles, că „numărul infecțiilor a scăzut în mod clar în ultimele săptămâni, rata de reproducere este sub un procent și vedem că rata de spitalizare începe să scadă și ea”.
Numărul de infectări cu noul coronavirus a scăzut cu 19% în ultimele șapte zile, în Belgia, dar situația din spitale rămâne complicată.
Belgia va permite luna viitoare redeschiderea restaurantelor și barurilor la exterior, va ridica interdicția de a se ieși noaptea din casă și interdicția călătoriilor neesențiale în străinătate începând cu săptămâna viitoare, dar guvernul va continua să facă recomandări împotriva acestor călătorii.
Școlile se vor deschide din nou săptămâna viitoare, după ce au fost închise trei săptămâni, în perioada sărbătorii Paștilor, dar unele cursuri vor fi organizate la distanță.
Proprietarii de magazine neesențiale vor avea voie să întâmpine clienții fără programare începând cu 26 aprilie, când saloanele de coafură și de tatuaje se pot redeschide.
De asemenea, vor fi efectuate teste pentru a găși soluții posibile pentru organizarea de evenimente în aer liber pentru la vară.
Elveția
În Elveția, Consiliul Federal a anunțat, într-un comunicat de presă, că va relaxa măsurile împotriva răspândirii noului coronavirus începând cu 19 aprilie, când „se vor putea organiza evenimente deschise publicului”, vor fi permise activități sportive și culturale în interior, iar restaurantele vor putea să-și redeschidă terasele.
Rata zilnică a infectării cu Covid-19 în Elveția este aproximativ echivalentă cu cea din Italia și Germania, dar este sub media Uniunii Europene și de trei ori mai mică decât în Franța.
„Situația epidemiologică rămâne fragilă și chiar s-a deteriorat în ultimele săptămâni... În ciuda acestei situații, Consiliul Federal consideră că condițiile permit o relaxare moderată”, se menționează în comunicatul Consiliului.
Ministrul Sănătății, Alain Berset, a declarat că atitudinea responsabilă a marii majorități a elvețienilor a permis redeschiderea treptată a pieței, menționând că redeschiderile parțiale hotărâte în martie ”nu au provocat o creștere masivă a infectărilor”.
Danemarca
În Danemarca, conform planului adoptat de majoritatea partidelor din Parlament, vor fi relaxate treptat regulile privind călătoriile în străinătate, urmărind să fie permis călătorilor europeni să se deplaseze fără carantină începând de la sfârșitul lunii iunie.
Planul prevede patru etape, între 21 aprilie și sfârșitul lunii iunie, cu ridicarea treptată a carantinei obligatorii în funcție de destinație, dar un test negativ rămâne o condiție prealabilă pentru intrarea în țară.
După o semi-izolare între Crăciun și începutul lunii martie, Danemarca, unde răspândirea coronavirusului este acum moderată, se redeschide treptat odată cu punerea în aplicare a unui „coronapass” național, disponibil prin intermediul unei aplicații pe telefon ori pe hârtie. Acest certificat permite oamenilor să intre în anumite locuri cum sunt frizeriile, saloanele de înfrumusețare sau școlile de șoferi, dovedind că purtătorul este complet vaccinat, ori că a avut deja COVID-19, iar, după trecerea bolii, testul pentru coronavirus a ieșit negativ.
Redeschiderea va permite în curând danezilor să se întoarcă la terase, cinematografe și muzee, dar și să călătorească în străinătate – sursa AICI.
Germania
Germania, în schimb, alege altă cale, după ce a anunțat azi cea mai mare creștere de la 8 ianuarie a numărului cazurilor de infectări cu Covid-19, conform datelor raportate de Institutul Robert Koch pentru boli infecțioase.
Autoritățile germane spun că se confruntă cu o variantă mai transmisibilă a Covid-19, cu cinci luni înainte de alegerile naționale în care se estimează că, de data aceasta, conservatorii cancelarului Angela Merkel vor suferi pierderi majore.
Din cauza lipsei de voință a unor regiuni, pentru a pune în aplicare restricții mai dure, în condițiile creșterii numărului cazurilor de infectări, Merkel dorește ca Parlamentul să acorde guvernului federal competențe temporare pentru a impune reguli mai stricte în zonele cu rate mari de infectare.
Vicecancelul Olaf Scholz a declarat, joi, pentru postul de televiziune ARD, că regulile mai stricte, care includ și interdicția ieșirii din case după o anumită oră „s-au emis în multe țări din întreaga lume și au scăzut ratele de infectare”.
„Vrem să avem reguli stricte”, a mai spus vicecancelul Olaf Scholz – sursa AICI.