Posibila vânzare a Petrom. Birchall, semnal de alarmă: "Aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri"


Posibila vânzare a Petrom. Birchall, semnal de alarmă: "Aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri"

Directorul General al companiei austriece OMV, Rainer Seele (foto), a discutat cu reprezentanții fondului de investiții Mubadala din Abu Dhabi, al doilea mare acționar al OMV, despre o posibilă vânzare a Petrom, anunță ziarul austriac Kurier, citat de site-ul economedia. Ziariștii austrieci citează surse din industria petrolieră, fără să dea însă detalii despre o eventuală tranzacție care să aibă în centru Petrom, compania românească în care OMV deține pachetul majoritar de acțiuni. Trebuie subliniat totodată că directorul OMV este și președintele Camerei de Comerț Germano-Ruse și un mare suporter al colaborării economice cu Rusia. De altfel, OMV este una dintre companiile care fac parte din consorțiul Nord Stream 2.

În acest context, Ana Birchall, fost ministru al Justiției, dar și fost ministru pentru Afaceri Europene, a tras un semnal de alarmă, subliniind că "aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri, cu efecte la fel de devastatoare sau poate și mai mult decât urmările acestei pandemii".

"Vreau să trag un semnal de alarmă și să atrag atenția asupra acestor "mișcări de trupe" care, pe fundalul pandemiei și al tuturor lucrurilor care ni se par mai importante în aceste zile, ne scapă multora dintre noi. O să ziceți că "țara arde și baba se piaptănă", dar vă asigur că nu e câtuși de puțin așa. Aceste lucruri pe care le trecem cu vederea azi, aceste negocieri subterane pe resursele României riscă să ne coste enorm pe noi și pe urmașii noștri, cu efecte la fel de devastatoare sau poate și mai mult decât urmările acestei pandemii. Interesul României este ca resursele de gaz din Marea Neagră să fie exploatate cât mai urgent și eficient în interesul românilor, iar această tergiversare a lucrurilor nu ne aduce avantaje nici nouă și nici partenerilor noștri externi. Le aduce, în schimb, o mare bucurie unor neprieteni de la Răsărit care, să nu uităm, dețin monopolul gazelor în această zonă. Această pandemie se va termina, într-un sfârșit, așa cum s-au terminat toate pandemiile. Dar e important ca după aceea să avem ce pune pe masă, să avem cu ce ne încălzi, să asigurăm pentru noi și pentru copiii noștri condiții civilizate de trai. Iar dacă în aceste zile nu suntem foarte atenți ȘI la aceste lucruri aparent fără relevanță, riscăm să ne pierdem și bruma de resurse care ne-au mai rămas și în viitor să rămânem la mila unora sau a altora", a scris Birchall pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.