Un dialog nervos, pe alocuri delirant și cu multe țipete, a avut loc, miercuri dimineață, între mai mulți deținători de spații comerciale ilegale de la metrou, stația „Ștefan cel Mare”, unde se derulează, cu acordul Primăriei Sectorului 2, operațiunea de demolare a chioșcurilor, și primarul de sector Radu Mihaiu.
Comercianții au acuzat că scoaterea acestora de la metrou este ilegală pentru că nu Metrorexul este deținătorul spațiului pe care sunt amplasate chioșcurile lor și că ei puteau dovedi că funcționează în legalitate în cel mult 72 de ore dacă autoritățile le-ar fi acordat răgazul necesar.
„72 de ore dvs trebuia să stați liniștit, să vă faceți treaba la Primăria și, dacă după 72 de ore, noi nu reușeam să demonstrăm că suntem legali, nu ilegali cum spuneți dvs...O să vedeți că sunteți singurul primar care face asta. Dați-ne un exemplu de alt primar care face ce faceți dvs acum. Domule primar, nu înțelegi, că nu ai dreptul să faci așa ceva?! Metrorexul a încasat 18 ani de zile bani ilegali din chioșcuri amplasate ilegal?! Cum o dați jos magazinele astea cu marfă în ele?! Fără executor judecătoresc...nu-și asumă nimeni așa ceva. Ați încasat ca stat bani ilegali?”, i-au reproșat comercianții vizibil afectați de situație primarului Radu Mihaiu care a răspuns că „legea trebuie respectată” și că magazinele lor sunt amplasate ilegal pe spațiul care aparține Metrorex, nu firmei administrate de sindicatul de la Metrou.
„Administratorul acestui spațiu nu este Sindomet, este Metrorex”, a mai spus primarul.
„Nu este adevărat! Sunteți informat greșit, domnule primar. Vă faceți de râs. Nu aveți baza legală să demolați aceste spații”, au răspuns țipând doi comercianți.
„Nu respecți legea! După 27 de ani, ce fac eu?! Unde merg? Mă angajați pe mine la Primărie?! Este politic”, a strigat un alt comerciant.
Societatea care administrează respectivele spații este Sindomet Servcom SRL, firmă care aparține sindicatului angajaților de la metrou, sindicat condus de fostul parlamentar PSD Ion Rădoi, câștigurile fiind de 6,2 milioane de lei pe an. Administratorii societății încasează 75.000 de lei pe an doar pentru colectarea chiriei de la comercianții din subteran.
Din 2018, firma sindicatului nu mai are însă contract valabil cu Metrorex, societatea de stat care administrează metroul. În aceste condiții, în ianuarie 2019, Sindomet Servcom a dat în judecată Metrorex pentru prelungirea contractului de administrare a chioșcurilor de la metrou. Procesul se judecă la Tribunalul București și este în faza administrării de probe, următorul termen fiind stabilit pentru 15 mai, scrie siteul Radio Europa Liberă.
Potrivit portalului instanțelor de judecată, societățile comerciale care au puncte de lucru la metrou au dat în judecată atât Metrorex, cât și Sindomet Servcom, dar procesul a fost suspendat la cererea Sindomet până se judecă definitiv disputa dintre Metrorex și firma sindicaliștilor de la metrou.
Radio Europa Liberă mai scrie că Sindomet Servcom, firma sindicaliștilor care au blocat metroul pe 26 martie, printr-o așa-zis mișcare „spontană”, are obiect de activitate principal „hoteluri şi alte facilităţi de cazare similar”. Potrivit confidas.ro, societatea este extrem de profitabilă. Pe 2019 a avut o cifră de afaceri de 7,9 milioane de lei și un profit de 6,2 milioane de lei. Firma are 49 de angajați. Acționar al firmei cu 100% este Unitatea-Sindicatul Liber Metrou, sindicat condus de Ion Rădoi, fost deputat PSD pentru mai multe mandate. (mai multe detalii AICI)
Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi. Reprezentanţii Metrorex precizau, în martie, că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă.
În replică, reprezentanţii Unităţii - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.
Sursa foto: captură Digi24