News Alert! VIDEO. A început demolarea chioșcurilor ilegale de la Metrou. Șase spații comerciale sunt dezmembrate în stația Ștefan cel Mare


News Alert! VIDEO. A început demolarea chioșcurilor ilegale de la Metrou. Șase spații comerciale sunt dezmembrate în stația Ștefan cel Mare

Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început miercuri dimineața la stația de metrou „Ștefan cel Mare”, a anunțat Ministerul Transporturilor, citat de Agerpres.

Sunt cel puțin șase spații comerciale în stația „Ștefan cel Mare” care vor fi dezasamblate pe parcursul zilei de miercuri. Urmează demolarea celor de la stația de metrou „Pipera” (cel puțin două) și de la „Piața Iancului”, până la finalul săptămânii, a precizat Radu Mihaiu, primarul Sectorul 2 al Capitalei (foto jos), prezent la acțiune. Demolarea este realizată în sectorul 2 cu angajați ai Administrației Domeniului Public. Este o acțiune care loc printr-o dispoziție a Sectorului 2 pentru desființarea unor construcții neautorizate pe domeniul public. Există, de asemenea, o dispoziție de la Prefectură ca toate magazinele de la metrou să fie evacuate și desființate, termenul limită fiind 2 aprilie.


„Prin desființarea spațiilor comerciale din subteran, ministrul Drulă taie sursa de finanțare a Sindicatului lui Ion Rădoi. Însă cred că nişte magazine civilizate ar trebui să existe la Metrou. Sigur, cu contracte legale şi corecte, aduse la zi, între Metrorex şi antreprenori. Fără bani la pungă, fără parandărăt sindical şi politic. Ar însemna nu doar covrigi şi merdenele pentru corporatişti şi studenți, ci şi locuri de muncă, taxe şi impozite”, scrie jurnalistul Florin Negruțiu pe pagina sa de Facebook.

Termenul limită pentru eliberarea spațiilor comerciale amplasate în incinta stațiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unități.

Într-un comunicat transmis în data de 25 martie, reprezentanții Metrorex precizau că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spațiile comerciale care activează în rețeaua de metrou pun în pericol siguranța transportului subteran, cu afectarea directă a exigențelor de securitate la incendiu și evacuarea persoanelor în caz de urgență.

În replică, reprezentanții Unității - Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislației in vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a subliniat, la rândul său, că, în condițiile în care acele chioșcuri nu vor fi ridicate până la data limită, "se va restabili legea".

În 26 martie, circulația trenurilor de metrou a fost blocată de un protest spontan al unor reprezentanți ai sindicatului USLM în stația Piața Unirii, aceștia coborând în tunel, pe calea de rulare.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a pus protestul pe seama anunțului privind eliberarea spațiilor comerciale și i-a sfătuit pe angajații de la metrou să nu se lase amăgiți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.