Activitatea sălilor de sport și fitness a fost suspendată de autorități, în urmă cu peste o săptămână, în localitățile unde rata de infectare cu COVID-19 este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori, măsura încetând atunci când incidența scade sub 3,5. Măsura a fost anunțată de secretarul de stat Raed Arafat.
Redacția Podul.ro a luat legătura marți, 6 aprilie, cu instructoarea de aerobic-fitness Virginia Cioponea, manageră a Saria Star Club din București, pentru a o chestiona cât de mult îi afectează afacerea decizia autorităților de a închide din nou sălile de fitness. Aceasta a avertizat că afacerea ei este în pragul colapsului financiar și, mai mult decât atât, a semnalat că autoritățile nu au fost deschise la dialog pentru a se găsi o formulă ca sălile de fitness să rămână deschise, dar în același timp să se respecte normele sanitare.
Reporter: Care sunt efectele din punct de vedere financiar ale restricțiilor asupra sălii de fitness pe care o manageriați? Cât de mult vă afectează noua decizie a autorităților de a închide sălile de fitness?
Virginia Cioponea: Și 2020 și 2021 au fost ani extrem de dificili din punctul de vedere al organizării și reorganizării sălii de fitness pentru respectarea regulilor impuse de autorități. Pierderile sunt de ordinul a zeci de mii de euro pe care pe parcursul a mai multor luni de zile am reușit să le acopăr, dar nu putem vorbi nici acum despre profit. Acum că s-au închis din nou sălile de fitness, trebuie să spun că afacerea mea este iarăși în pragul unui colaps financiar. Deciziile impuse de Guvern mă afectează grav pe mine, cât și pe colegii mei din breaslă și nu înțeleg de ce nu s-a putut apela la măsuri mai puțin drastice, măsuri viabile care să ducă la limitarea răspândirii virusului, dar și la salvarea afacerilor noastre.
Reporter: Din ce ați observat de-a lungul timpului au fost respectate normele sanitare în sala de fitness pe care o manageriați?
Virginia Cioponea: Atât în sala mea de fitness, cât și în alte săli unde am avut ocazia să antrenez, restricțiile și măsurile de prevenție au fost respectate în totalitate de deținătorii sălilor de sport, dar și de clienții și iubitorii de mișcare, care își efectuau antrenamentele zilnice. Dovadă stă chiar faptul că nu există statistici care să arate că sunt oameni care s-au îmbolnăvit după ce au mers la sală.
Reporter: A existat o deschidere la dialog din partea autorităților înainte de a fi impuse restricții?
Virginia Cioponea: Din câte știu eu nu a existat un dialog social dintre noi, managerii sălilor de sport, și autorități, iar în ultimul an eu nu am fost contactată de către nicio autoritate publică care să mă întrebe dacă am de raportat măcar un caz de COVID-19.
Reporter: Ar fi putut fi găsit un consens, dacă autoritățile ar fi dorit cu adevărat asta, pentru ca sălile de fitness să rămână deschise, dar normele sanitare să fie respectate?
Virginia Cioponea: Desigur, dialogul social poate da rezultate în orice privință. Noi, managerii sălilor de fitness, suntem, dincolo de a fi patroni, susținători ai unui stil de viață sănătos și credem că cel mai important lucru este sănătatea clienților, respectiv a angajaților. Și sunt sigură că am fi putut ajunge la un consens dacă ar fi existat o deschidere din partea autorităților și dorința ca cineva să ne ia și pe noi în seamă.
Reporter: Mai ales în contextul pandemiei, cât de important este pentru cetățeni să facă sport?
Virginia Cioponea: Sportul recreativ este pastila ideală pentru sănătatea fizică, cât și mentală a fiecărui om.