VIDEO Stelian Ion încalcă, senin, legea. Justificarea aberantă găsită de ministrul Justiției


VIDEO Stelian Ion încalcă, senin, legea. Justificarea aberantă găsită de ministrul Justiției

Scaunul ministrului Justiției, Stelian Ion, se clatină pe zi ce trece, liberalii fiind nemulțumiți de abordarea necolegială a acestuia de a trimite la CSM, spre avizare, proiectele de modificare a legilor justiției fără o consultare prealabilă în cadrul coaliției. 

Mai mult decât atât, trebuie subliniat că Stelian Ion, printr-o abordare heirupistă și lipsită de profesionalism, a trimis la CSM proiectele de modificare a legilor justiției fără a respecta procedura legală care spune fără echivoc că inițial se obțin avizele ministeriale. 

Ce spune art. 22 din HG 561/2009: "Dupa finalizarea procesului de avizare interministeriala a proiectului de document de politici publice sau, dupa caz, a proiectului de act normativ, forma finala insotita, daca este cazul, de observatiile institutiilor avizatoare si de nota justificativa privind nepreluarea acestora se transmite, prin grija initiatorilor, Curtii de Conturi a Romaniei, Consiliului Concurentei, Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Consiliului Economic si Social si/sau Consiliului Superior al Magistraturii, dupa caz, in vederea obtinerii avizelor, daca obtinerea acestora este obligatorie, conform dispozitiilor legale in vigoare".

Întrebat în legătură cu această încălcare evidentă a prevederilor legale, Stelian Ion și-a justificat acțiunea spunând că vrea să acorde CSM mai mult timp pentru a studia proiectele de modificare a legilor justiției. Ce nu spune Stelian Ion este că CSM nu poate studia legal, respectiv aviza acele proiecte legislative fără avizele ministerelor de linie, iar aici ne referim la Ministerul de Interne și Ministerul Muncii. Respectivele avize interministeriale sunt necesare întrucât în respectivele proiecte de lege există prevederi care în acest caz implică atât Ministerul de Interne, cât și Ministerul Muncii. În urma avizării interministeriale se trimite la CSM forma finală a proiectelor de lege. 

Reporter: Domnule ministru, ați trimis aceste legi către CSM, dar fără avizele de la ministerele avizatoare. Cum vă așteptați să vă dea CSM un aviz? 

Stelian Ion: Este o solicitare făcută către CSM pentru a avea timp mai mult la dispoziție să studieze aceste legi. Cu siguranță că va primi CSM toate avizele și de la celelalte ministere. 

Reporter: Ați greșit prin felul în care ați acționat? 

Stelian Ion: Eu cred că am acționat foarte corect și se va vedea. Ne respectăm angajamentul față de promisiunile pe care le-am făcut, față de electorat, respectăm programul de guvernare, față de partenerii cu care am discutat, Comisia Europeană. Ne-am angajat la un calendar pe care trebuie să-l respectăm, chiar dacă la un moment dat sunt discuții care pot părea că încetinesc ritmul acesta. Dar vă spun că nu se va încetini ritmul. Mergem cu toată forța spre schimbările legilor justiției. (vedeți AICI video, de la 14:15, cu justificarea aberantă găsită de ministrul Justiției, Stelian Ion, în legătură cu nerespectarea prevederii legale în cauză) 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.