Autoritățile din Turcia au arestat 10 amirali care au contestat politica Turciei privind Convenția care stabilește traficul prin strâmtorile Bosfor și Dardanele în Marea Neagră. Cum ar putea fi afectat traficul maritim al țării noastre de deciziile Ankarei


  • ACP
  • Apr 6, 2021 13:10
  • 1942
Autoritățile din Turcia au arestat 10 amirali care au contestat politica Turciei privind Convenția care stabilește traficul prin strâmtorile Bosfor și Dardanele în Marea Neagră. Cum ar putea fi afectat traficul maritim al țării noastre de deciziile Ankarei

Procuratura din Ankara a emis ieri mandate de arestare pentru 10 amirali pensionați, care au semnat zilele trecute, împreună cu alți 94 de ofițeri superiori din Marina Militară, de asemenea aflați la pensie, o scrisoare în care au criticat dur politica actuală a Turciei față de Convenția de la Montreaux. 

Convenția, încheiată în 1936, a stabilit regimul strâmtorilor prin care se face accesul în Marea Neagră, fiind prevăzut traficul liber pentru navele comerciale și accesul limitat pentru cele militare, dar a dat și dreptul Turciei de a militariza zona strâmtorilor în caz de conflict armat. Turcia este foarte aproape de realizarea unui canal care să conecteze Marea Neagră la nord de Istanbul cu Marea Marmara la sud, canal pentru care Ankara dorește să stabilească propriile condiții de trafic, ceea ce ridică o mulțime de probleme de politică internațională, inclusiv pentru țara noastră, în condițiile în care tot traficul naval românesc prin strâmtori era protejat de Convenția de la Montreaux.

„Montreux a oferit Turciei posibilitatea de a-și menține neutralitatea în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Suntem de părere că este necesar să evităm orice declarații și acțiuni care ar putea determina aducerea în discuție a Convenției de la Montreux, un tratat important în ceea ce privește supraviețuirea Turciei”, spune declarația oficialilor militari pensionați, care sunt acuzați acum că au conspirat împotriva securității statului și a ordinii constituționale.  

Discuția nu e nouă în Turcia, dar ultimele remarci ale președintelui Parlamentului, Mustafa Șentop, asupra Convenției de la Montreux și apropierea începerii lucrărilor la noul canal au determinat ofițerii superiori pensionați ai marinei militare turce să intervină. Declarația amiralilor din Forțele Navale a lovit puterea de la Ankara deoarece a pregătit calea unei dezbateri reale privind eventuala retragere a Turciei din Convenția de la Montreux. „În acest caz Turcia ar putea să întâmpine cele mai periculoase evenimente, riscuri și amenințări, cum au mai fost cazuri în istorie”, se mai spune în declarația militarilor.

Declarația lor a atras însă reacții mai dure din partea guvernului și susținătorilor lui Erdogan, care doresc punerea rapidă în aplicare a planului de construcție a noului canal, expresie a libertății și puterii Turciei actuale față de comunitatea internațională.

Purtătorul de cuvânt al președinției, İbrahim Kalın, a spus că declarația militarilor pensionați „amintește de perioadele de lovitură de stat” și i-a numit „un râs”.

Reprezentanții Ministerul Apărării au spus că declarația „va afecta moralul și motivația corpului militar și îi va face pe inamici fericiți”.  

De asemenea, liderul Partidului Mișcării Naționaliste (MHP), Devlet Bahçeli, a spus: „Gradele celor care au semnat declarația pregătită în stilul unui memorandum și servit la miezul nopții ar trebui eliminate, iar drepturile lor de pensie, de asemenea, ar trebui eliminate".

Este foarte clar, în aceste condiții, că Ankara nu dorește sub nici o formă punerea în discuție a planurilor sale privind traficul naval la Marea Neagră, din Mediterană, cel puțin pe plan intern. Altfel, e greu de crezut că Turcia va dori scăderea în vreun fel a traficului naval pe teritoriul țării sale, dar e sigur că va dori un control mai mare al lui și obținerea unor beneficii pe care nu le poate obține în condițiile actuale, ceea ce privește direct și țara noastră.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.