Stelian Ion continuă să faciliteze, prin inacțiune, fenomenul condamnaților fugari: "În mod normal prezumția de nevinovăție funcționează pe întreaga durată a procesului"


Stelian Ion continuă să faciliteze, prin inacțiune, fenomenul condamnaților fugari: "În mod normal prezumția de nevinovăție funcționează pe întreaga durată a procesului"

Într-un interviu acordat luni, 5 aprilie, publicației Hotnews, ministrul Justiției, Stelian Ion, a primit inclusiv o întrebare din partea unui cetățean în legătură cu stoparea fenomenului infractorilor fugari. Așa cum veți putea citi în cele ce urmează, ministrul Justiției, Stelian Ion, nu a dat de înțeles că ia în calcul să modifice legislația, astfel încât cel puțin o parte dintre condamnații în primă instanță să primească interdicția de a părăsi țara înaintea unei sentințe definitive. Stelian Ion a invocat ca pretext prezumția de nevinovăție. 

Întrebare: Ce mecanisme ați introdus astfel încât persoanele condamnate să nu mai poată să plece din țară înainte de o decizie definitivă a instanței?

Stelian Ion: Mecanismele acestea se regăsesc în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală. După cum știți sunt modificări de făcut în ceea ce privește Codul Penal și Codul de Procedură Penală. La minister am accelerat această elaborare a articolelor care trebuie modificate în Codul Penal și Codul de Procedură Penală, mai ales pentru a pune prevederile acestea în acord cu deciziile CCR și directivele UE. Dincolo de procesul acesta de accelerare a elaborării propunerilor, trebuie făcut o analiză a modului în care au fost aplicate aceste coduri în ultima perioadă. Deja a trecut destul timp de la intrarea lor în vigoare astfel încât să venim cu această evaluare și să propunem modificări. Dar modificări pe genunchi nu se fac și nu vom accepta niciodată să facem astfel de modificări. Legislația actuală permite instituirea unui control judiciar atunci când judecătorii consideră necesar acest control judiciar.

Problema este că această chestiune a fugarilor a fost accentuată și de faptul că au găsit anumite rețete prin anumite state de a scăpa de răspundere. În mod normal prezumția de nevinovăție funcționează pe întreaga durată a procesului. În momentul în care s-a dat o condamnare, el trebuie adus de oriunde ar fi. Nu trebuie să fie o scăpare aceasta că iese din țară. În privința asta am luat anumite decizii, am corespondat foarte mult mai ales cu Italia. Am programat o întâlnire cu omologul italian. De asemenea, am selectat un magistrat de legătură cu Italia care va ajuta foarte mult în procesul acesta de cooperare judiciară. La fel am selectat pentru Eurojust. Niște modificări în plan legislativ pe acea portiță legată de Italia au fost făcute. La fel consider că avem nevoie de magistrat de legătură și pe Spania, unde avem foarte mulți români. Dar o modificare a Codului Penal și de Procedură Penală, cum se sugerează în această întrebare, trebuie făcută în urma acelei evaluări a Codurilor Penale. Mai întâi noi trebuie să punem în acord Codurile Penale cu Constituția, cu deciziile CCR și cu directivele UE. 

Vedeți video de la 1:01:00:


Într-un interviu acordat g4media în luna martie, ministrul Justiției, Stelian Ion, a precizat că s-ar produce o încălcare a drepturilor omului în cazul în care s-ar impune un control judiciar obligatoriu care să oprească fuga din țară a condamnaților în primă instanță.

Moderator: Toată lumea vede cum mari condamnați fug din țară înainte de pronunțarea sentinței definitive. Aveți în vedere schimbări la lege? Puteți face ceva pentru a diminua acest fenomen?  

Stelian Ion: Am văzut mai ales în raport cu Italia probleme. În privința asta am făcut o solicitare către ministrul de Justiție din Italia. Am revenit asupra ei, deocamdată nu am primit răspuns. Însă, e de apreciat că în Italia s-au adoptat anumite modificări legislative care constituie o barieră în rețeta aceea pe care o foloseau unii dintre fugarii din România. Pe de altă parte, în plan legislativ intern, e foarte complicat de analizat acest lucru pentru că noi avem o legislație echilibrată din punctul meu de vedere. Avem măsuri preventive, avem controlul judiciar, ele sunt la dispoziția instanțelor de judecată, la dispoziția organelor judiciare, care de la caz la caz iau aceste măsuri. Să vii cu un control judiciar obligatoriu, asta te aruncă deja în zona de încălcare a drepturilor omului. Ce am făcut însă pe acest capitol, este foarte important să avem magistrați de legătură în Italia. Am declanșat procedura desemnării unui magistrat de legătură în Italia care va avea competențe și în zona de cooperare judiciară și consider că ne va ajuta mult. În perioada următoare, procedura e declanșată, se vor înscrie persoane și cred că va fi un lucru de bun augur.  

Amintim că judecătorul Cristi Danileț declara pe 2 martie pentru g4media că se impune o modificare legislativă care să le permită judecătorilor să oprească posibilitatea ca o parte semnificativă a condamnaților în primă instanță să fugă din țară. Danileț a catalogat o asemenea modificare legislativă drept o măsură preventivă ușoară, nu o încălcare a drepturilor omului. 

"În contextul în care vedem cu toții că inculpații fug înaintea sentințelor definitive și apoi statul consumă resurse să îi aducă înapoi, cred că se impune o modificare legislativă, astfel încât să fie dată posibilitatea judecătorului ca atunci când, în primă instanță, pronunță sentinţe mai mari de 5 ani, să emită din oficiu şi o măsură preventivă uşoară, precum interdicţia de a părăsi ţara, tocmai ca să îi împiedice pe inculpați să fugă din țară înaintea unui verdict definitiv", a zis magistratul. 

De asemenea, reiterăm că fosta ministră a Justiției, Ana Birchall, i-a solicitat pe 2 martie actualului ministru Stelian Ion să continue demersurile pe care ea le-a început în sensul modificării legislației pentru ca procurorii și judecătorii să dispună de "toate instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară a infractorilor înaintea unei hotărâri judecătorești definitive". Birchall a semnalat că foarte mulți judecători au reclamat faptul că nu pot opri fuga din țară a condamnaților în primă instanță, în baza legislației actuale, întrucât cei care răspund din punct de vedere penal au adesea o conduită exemplară pe parcursul procesului, neexistând posibilitatea impunerii unei măsuri preventive din oficiu. 

"Așa cum am mai spus, în ultima vreme s-a dezvoltat o nouă rețetă perfecționată de persoanele condamnate definitv care fug din țară înainte de punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În contextul în care este rezonabil să asumăm că această practică, această rețetă a fugarilor va continua să fie practicată consider că este absolut necesar ca Ministerul Justiției (care are drept de inițiativă legislativă) să vină urgent cu o propunere de modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță, să aplice din oficiu și o măsură preventivă, precum interdicția de a părăsi țara de exemplu. Așa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești! În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative!

Trebuie reținut faptul că în acest moment măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege. Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu "împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată" (care nu este egală cu "împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei"). Problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că o astfel de faptă nu poate fi prezumată de judecător, "fără nicio probă sau indiciu" cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor, dacă nu toți, se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată. Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!

În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!", a declarat Birchall pentru Podul.ro.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.