Președintele Asociației 21 Decembrie, Doru Mărieș, a analizat, într-un video publicat pe canalul de Youtube al organizației, cauzele tensiunii sociale din România, acestea plecând de la criza sanitară, urmată de cea economică, dar fiind amplificate de existența unor așa-numiți sufleori alimentați de servicii, miza confruntării ținând în realitate de miliardele de euro pe care România urmează să le primească de la UE.
Pe de altă parte, Doru Mărieș a atras atenția că tensiunea socială este amplificată și de incoerența autorităților, dar și de lipsa de deschidere la dialog. Președintele Asociației 21 Decembrie a adăugat că ar trebui chemate la consultări cele două tabere, cea pro și cea anti restricții. "În privința celor 2 tabere, cei pro și cei contra măsurile care se iau, cred că ar fi indicat un dialog, iar fiecare aripă să vină cu argumente și să își precizeze exact sarcinile pe care și le asumă. (...) Dacă chiar ține să facem experiment pe România și pe remorca cu euro, vă asumați! Greșim noi, ne asumăm, greșiți voi, atunci săpați gropile! Sunt foarte dur, dar eu i-aș pune să sape gropile. Înțeleg, sunt de acord că multe din ramurile economiei naționale, oamenii în primul rând, au suferit și suferă. Dar nu văd sindicate care să vină și să dialogheze și să transmită exact informații către oamenii lor. Nu văd partide care să își asume. Văd numai propagandă", a precizat Doru Mărieș.
Vedeți video:
Redăm integral concluziile trase de președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș:
"Plastic spus văd situația precum o căruță cu fân sub care e o grămadă de jar. Vă spun că există o meserie de vreo 70 de ani în România, cea de sufleor, fiind cel care suflă în jar, doar doar s-o aprinde căruța. Numai că acum în 2021 nu e vorba de o căruță cu fân, ci de un tractor superperformant, cu o remorcă foarte mare, plină cu euro. Vorbesc aici de banii care urmează să vină în România, atât cei 30 de miliarde de euro, dar și diferența de până la 80, pe exercițiul financiar care o să înceapă, bani care vor veni pe infrastructură, pe investiții, vor crea locuri de muncă, vor reconfigura țara. 80 de miliarde de euro reconfigurează o țară de dimensiunea României. Dacă proiectele sunt bine făcute putem vorbi de o altă Românie peste 7-8 ani de zile. Lucrul acesta nu convine unora. Văd că sunt din ce în ce mai mulți patrioți. Eu în 30 de ani nu mi-am permis să spun vreodată că sunt patriot. Nici membrii Asociației 21 Decembrie, cu toate riscurile pe care și le-au asumat, de la a sta în fața tancurilor și a gloanțelor începând cu ziua de 21 Decembrie 1989 și toate vicisitudinile care s-au abătut în ultimii 31 de ani asupra noastră din partea autorităților statului român, nimeni de la noi nu a ieșit spunând că noi suntem patrioți. Apar unii peste noapte foarte mari patrioți. Fapte! "Apărăm țara!". Fapte!
Aș reveni la sufleorii care sunt foarte periculoși. Dacă reușesc să aprindă jarul, s-ar putea să aprindă și remorca cu euro.
Autoritățile sunt îngrijorate, dar nu unite. Nu au o voce unitară care să iasă să transmită națiunii mesaje clare. Asta ar fi prima chestiune care ar trebui rezolvată.
Pe de altă parte, vedem populația, o mare parte a ei, îngrijorată din cauza bolii, a situației din al treilea val al pandemiei, când văd că lucrurile stau mai rău chiar decât în primele valuri. Mai e și o situație explozivă din punct de vedere economic pentru multe familii.
Revin la sufleori. Ei nu sunt alimentați nici de către politic, nici de către populația inocentă. Sufleorii sunt alimentați întotdeauna de către serviciile speciale. Ei sunt și pretendenți la această sumă uriașă de bani. Iar o să supere pe mine și o să spună "noi suntem patrioți, noi muncim zi și noapte pentru țară". Nu se vede! Am intrat în NATO? Foarte bine! Dar noi am fost primii care am cerut "vrem NATO, vrem Occident!". Ne băgați în pușcării atunci când ceream asta. Ne dădeați amenzi pe stradă și ne hăituiați ca pe ultimii oameni. Am intrat în UE. De asemenea, noi am fost promotorii, nu voi! A, între voi există și oameni, între voi există și băieți bine pregătiți. Jos pălăria! Dar eliminați scursurile din serviciile speciale! Eliminați-le! Faceți curățenie pentru ca informația să plece clară atât înspre autorități să știe ce au de făcut, cât și spre populație care să știe ce perspective are. Fără predictibilitate nu poți să ții o națiune în frâu și nici să-i dai elan pentru a munci.
Sufleorii trebuie opriți, indiferent că sunt interni sau externi. Aici din nou este rolul serviciilor speciale. Zilnic vedem fake news-uri. Opriți sufleorii, indiferent că sunt în piață, indiferent că sunt în sistemul de sănătate, indiferent că sunt în Guvern, indiferent că sunt în serviciile speciale! Dați informație corectă și exactă permanent, fără omisiuni!
În privința celor 2 tabere, cei pro și cei contra măsurile care se iau, cred că ar fi indicat un dialog, iar fiecare aripă să vină cu argumente și să își precizeze exact sarcinile pe care și le asumă. (...) Dacă chiar ține să facem experiment pe România și pe remorca cu euro, vă asumați! Greșim noi, ne asumăm, greșiți voi, atunci săpați gropile! Sunt foarte dur, dar eu i-aș pune să sape gropile. Înțeleg, sunt de acord că multe din ramurile economiei naționale, oamenii în primul rând, au suferit și suferă. Dar nu văd sindicate care să vină și să dialogheze și să transmită exact informații către oamenii lor. Nu văd partide care să își asume. Văd numai propagandă. Această propagandă se transpune atât în mișcările de stradă, dar din păcate și în măsurile pe care le iau oficialii, mă refer aici la Guvern sau la Parlament. Retrageți sufleorii, asta e concluzia! Acești oameni alimentează mereu și suflă în jarul de sub căruță. Iar fânul ia repede foc. Dar dacă trecem de la stadiul de căruță la stadiul de remorcă plină cu euro, s-ar putea ca și euro să ia foc".