INTERVIU Cristian Diaconescu, președintele PMP: „Îi aștept cu mare plăcere în partid pe mulți dintre cei care, în 2012, erau pe scenă la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu”


INTERVIU Cristian Diaconescu, președintele PMP: „Îi aștept cu mare plăcere în partid pe mulți dintre cei care, în 2012, erau pe scenă la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu”

Într-un interviu exclusiv acordat „Podul”, președintele Partidului Mișcarea Populară (PMP) a vorbit despre neintrarea partidului în Parlament, despre tentativa de confiscare de către AUR a mesajului conservator și despre planurile de consolidare a PMP.  

- Domnule Cristian Diaconescu, de ce nu a intrat PMP în Parlament?

Înainte de a găsi repsonsabilități în afara partidului trebuie să ne ocupăm de atitudinea noastră politică, de agendă, de mesaje și de modul în care am acționat, tocmai pentru a nu repeta greșelile. Este normal, înainte de toate, să avem un proces de asumare a ceea ce s-a întâmplat.

- Ce greșeli s-au făcut? Bănuiesc că s-au făcut din moment ce nu ați intrat în Parlament.

Da. Acum facem o analiză împreună cu filialele. E vorba de unitatea de mesaj. Nu pun în discuție munca oamenilor, pentru că a fost una excepțională, conducerea PMP de la acea dată, în frunte cu Eugen Tomac, a acționat foarte bine, și-a făcut datoria, dar reacțiile din teritoriu probabil că nu au fost cele așteptate. Un deficit a fost și faptul că PMP a participat la guvernare. Au fost anumite elemente de decont. La un partid mare acest decont se absoarbe mai ușor, la un partid mic impactul poate fi ceva mai serios. În plus, încă rămân semne de întrebare că, în peste 1.000 de secții de votare, PMP nu a avut niciun vot.

- Ați vorbit și la congres despre lucrul acesta. Ați avut, totuși, observatori în acele secții de votare...

Am avut și de aceea nu am insistat foarte serios pe acest subiect, pentru că este responsabilitatea noastră și în legătură cu urmărirea votului. Ce pot să vă spun este că s-au depus câteva mii de contestații. Magistrații din Biroul Electoral Central (BEC) au fost de acord cu reanalizarea multora dintre procesele verbale contestate, reprezentanții partidelor politice nu au fost de acord cu acest lucru. Dacă are sau nu semnificație această atitudine este de discutat, dar este o realitate. Practic, câteva mii de voturi au despărțit PMP de intrarea în Parlament. Privind la scena politică de astăzi aș avea o întrebare, care nu este neapărat una retorică: este mai bine fără PMP în Parlament sau în Guvern? Aranjamentul pe dreapta din acest moment este mult mai fericit în absența PMP?  

- Vă referiți la faptul că AUR este în Parlament și încearcă să confiște electoratul conservator?

Mă refer la faptul că opinia publică nu cunoaște ce înseamnă un mesaj conservator și un partid care respectă valorile conservatoare, care nu numai le promovează, dar le și apără. Cred că este o pierdere pentru politica românească că există un partid politic care mimează, invocă, revendică, abuzează de acest mesaj conservator, fără a ști de fapt despre ce este vorba și mai ales detașând sensul conservator al acțiunii politice de valorile europene și euroatlantice.

- Așadar, conservatorismul nu este cu antivacciniști, cu ortodoxisme, cu radicalisme etc.

Nu o să găsiți nicăieri în lume un partid conservator cu astfel de atitudini. Este o pierdere, pentru că partidele conservatoare conduc state democratice, care respectă valorile și standardele lumii libere. În niciunul dintre aceste partide, din Grecia până în Marea Britanie, nu veți găsi astfel de mesaje sau politicieni care să le promoveze.

- Totuși, cum este afectat PMP de prezența AUR pe partea dreaptă a eșichierului politic?

În anumite zone apar confuzii. Este obligatoriu să clarificăm aceste confuzii. Nu este o chestiune care ține de o competiție, ci de o ofertă alternativă care să genereze o apropiere a societății românești de ceea ce înseamnă conservatorism veritabil. Vreau să vă spun care este principalul argument care ne motivează. Înainte de integrarea în NATO mai ales, dar de altfel și în Uniunea Europeană, printre argumentele care au contat, și nu au fost prea multe, a fost faptul că societatea românească, nu politicienii, nu îmbrățișa xenofobia, antisemitismul, delimitările etnice, de gen, cum se întâmpla și se întâmplă în foarte multe state occidentale consolidate. Poporul român împărtășea și împărtășește natural valorile occidentale.  

-  Există în prezent discuții cu anumiți parlamentari pentru crearea unui grup parlamentar al PMP?  

Vreau să vă spun, în mod categoric, că în acest moment ne ocupăm de soliditatea partidului, de reconstrucție, de regăsire a mesajului și de adecvare a lui.

- Negociați o fuziune cu PNL?

Nu. Mi s-a părut o ușoară manipulare că, exact înainte de începerea Congresului PMP, să se anunțe public că urmează să intrăm într-un proces de fuziune cu PNL. Nu, nu este nimic real.

- Ce planuri concrete aveți pentru construcția PMP ca partid conservator? Veți invita anumite  voci conservatoare să se întoarcă în PMP. Oameni care, eventual, au mai fost în partid, dar au plecat din varii motive. Erau mulți pe scenă în 2012, la referendumul de destituire a președintelui Traian Băsescu.

Îi aștept cu mare plăcere. Este nevoie de ei într-un partid politic care încearcă să reconfigureze, din punct de vedere al mesajului politic, ceea ce mulți dintre ei transmit individual opiniei publice. Este doar o chestiune de organizare. Am lucrat cu mulți dintre acești colegi și vreau să le transmit că spiritul de solidaritate înseamnă lăsarea idiosincraziilor la poarta partidului.  

- Cum va fi relația cu Traian Băsescu, cu dvs. președinte al PMP?

Traian Băsescu este fondatorul acestui partid. Am lucrat cu Traian Băsescu la proiecte extrem de importante pentru țară. Există un respect venit din istoria cooperării comune.

- Am văzut că păstrează o oarecare distanță față de partid. Nu a fost la congresul în care ați fost ales președinte PMP.

Nu am foarte multe detalii să vă ofer din acest punct de vedere. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.