Creștinii sunt supuși la ”reeducare” prin detenție și TORTURĂ în China comunistă. Abominabilele temnițe destinate spălării pe creier. Genocidul neștiut


  • ACP
  • Apr 3, 2021 10:10
  • 2939
Creștinii sunt supuși la ”reeducare” prin detenție și TORTURĂ în China comunistă. Abominabilele temnițe destinate spălării pe creier. Genocidul neștiut

În timp ce toată lumea a auzit în ultima perioadă de genocidul săvârșit la ordinele conducerii comuniste a Chinei împotriva minorității uigure din Xinjiang, iar o parte din țările occidentale au emis declarații oficiale de condamnare a acestuia, în China are loc, în același timp, mai puțin discutata oprimare a creștinilor, a mongolilor și tibetanilor. 

Creștinii erau oricum o țintă obligatorie pentru comuniștii chinezi, care, pe lângă faptul că sunt atei militanți, doresc controlul absolut al minții fiecărui membru al societății lor. Pe lângă asta, denominațiunile creștine din China au fost înființate de misionari veniți din afara țării și au încă legături cu exteriorul, ceea ce e greu de acceptat de conducerea criminală comunistă.

Faptul că numărul creștinilor amenință să se apropie de cel al numărului membrilor Partidului Comunist Chinez e un alt motiv pentru care conducerea de la Beijing vrea să reducă atât cât e posibil numărul creștinilor chinezi, numai că libertatea de acțiune în acest caz este mult mai mică decât în speța uigurilor ori mongolilor, datorită presiunilor pe care le-ar putea face Vaticanul și puternicele asociații protestante din Statele Unite. Chiar așa fiind, autoritățile din China arestează creștini, distrug biserici și fac tot ce le stă în putință să îi îndepărteze de credința lor. 

Radio Free Asia prezintă mărturia unui membru al unei grupări creștine din provincia Sichuan, care a descris prin experiența sa personală felul în care autoritățile din China îi rețin pe creștini în închisori secrete și mobile de „transformare”, pentru a-i face să renunțe la credința lor. Li Yuese este pseudonimul creștinului din provincia Sichuan, care a fost deținut timp de 10 luni într-o unitate condusă de Departamentul de lucru al Frontului Unit al Partidului Comunist Chinez (PCC), în tandem cu departamentul de poliție politică. 

”Era o unitate mobilă, care putea fi instalată în orice subsol suficient de mare. Personalul era format din oameni din departamente guvernamentale diferite. Avea propriul grup de lucru al comitetului pentru afaceri politice și juridice și vizează în principal creștinii care sunt membri ai bisericilor care își oficiază serviciul de cult acasă”, a spus el.

Li a povestit că a fost ținut într-o cameră fără ferestre timp de aproape 10 luni, perioadă de-a lungul căreia a fost bătut, abuzat verbal și torturat mental de cei care făceau parte din personalul de pază și anchetă.

”Folosesc metode foarte subtile. Te amenință, insultă și intimidează. Cei care fac asta sunt oficiali ai Frontului Unit, bărbați, femei, uneori neidentificați, de obicei îmbrăcați simplu. Trebuie să accepți declarația pe care ți-o pregătesc. Dacă refuzi, vei fi văzut ca având o atitudine proastă și te vor ține mai departe în detenție, timp în care te vor bate în continuare”, a explicat el. Relatarea sa este asemănătoare cu cele ale foștilor deținuți politici din taberele de „transformare” din zona nord-vestică a regiunii Xinjiang. 

Majoritatea colegilor deținuți ai lui Li, a povestestit el, erau persoane care au fost eliberate pe cauțiune în timpul detenției penale, după ce au fost arestate pentru participarea la activități legate de biserică, dar cum nu făcuseră nimic care să poată declanșa urmărirea penală, poliția i-a trimis la unitățile de „transformare”.

”Foloseau metode de spălare a creierului. Eram într-o locație secretă, într-un subsol. În camera mea erau doi agenți în civil, iar într-o cameră alăturată era unul în uniformă. Nu existau ferestre, aerisire și nici nu era vreun moment de ieșit afară. Mi s-au dat doar două mese pe zi”, a mai spus Li. 

Cei care refuza să-și recunoască „greșelile” sunt ținuți în izolare pentru perioade nedeterminate: 

”Nu există o limită de timp pentru procesul de spălare a creierului. Nu știu cât timp sunt reținuți acolo creștinii, de regulă, dar eu am fost reținut timp de opt sau nouă luni. Cum nu se poate vedea dacă era noapte sau zi, am pierdut noțiunea timpului”

Li a povestit că sinuciderea și auto-vătămarea nu sunt deloc străine celor închiși de comuniști:

”Nu am putut dormi; după ce stai acolo o săptămână, moartea începe să arate mai bine decât rămasul în acel loc. M-am lovit de perete ca să mă autovatăm. Eram atât de amețit că nu mai puteam să deschid ochii. Patru sau cinci dintre cei din personalul acelui loc au venit, m-au apucat de brațe și picioare și m-au ținut la pământ ca să îmi injecteze niște droguri care m-au readus la conștiință”.

El a mărturisit celor de la Radio Free Asia că a rămas bântuit de experiența ”reeducării” până în prezent.

Un alt creștin chinez a relatat că unități similare sunt în toată China, atât pentru protestanți, cât și pentru membrii bisericii catolice subterane și a mișcării interzise Falun Gong. 

Un avocat din provincia nordică Hebei a declarat că a reprezentat mai mulți creștini catolici, foști deținuți, pentru care s-a deplasat într-o locație unde erau ținuți în subteran. 

„Am văzut atunci mai mulți dintre preoții lor, care mi-au spus ce se întâmplă acolo, la Baoding... După ce oficialii afacerilor religioase au arestat episcopii și preoții, nu au urmărit acuzații penale – doar i-au făcut să dispară, uneori timp de cinci, șase sau chiar zece ani la un moment dat. Unii au fost trimiși înapoi acasă după cinci sau șase ani și așa au aflat oamenii despre centrele de spălare a creierului”, a spus avocatul chinez. 

El suspectează că facilitățile de „transformare” funcționează de mult timp în China și că operațiunile din Baoding sunt probabil doar o mică parte dintr-un sistem întins în toată țara. 

Într-un interviu din noiembrie 2020, din publicația Bitter Winter, oferit de o victimă a sistemului chinezesc de „reeducare”, sunt descrise metodele utilizate în centrele de detenție – bătăi, tortură, dușuri reci la temperaturi sub zero grade și obligarea deținuților să țină găleți mari de apă în jurul gâtului.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.