PSD și AUR fac scut în jurul extremistului Dan Tanasă. Silviu Dehelean: "În curând vom vota proiectul de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru parlamentarii extremiști și huligani"


PSD și AUR fac scut în jurul extremistului Dan Tanasă. Silviu Dehelean: "În curând vom vota proiectul de lege care prevede sancțiuni mai dure pentru parlamentarii extremiști și huligani"

Deputatul USRPLUS Silviu Dehelean a semnalat joi, 1 aprilie, că PSD și AUR au boicotat ședința Comisiei Juridice care viza sancționarea deputatului extremist din AUR, Dan Tanasă. În urma ședinței, Tanasă s-a ales doar cu un avertisment scris, dar Dehelean a precizat că USRPLUS a depus un proiect de lege care prevede și aplicarea de sancțiuni financiare pe viitor.

"PSD și AUR au boicotat ședința comisiei juridice de sancționare a deputatului Dan Tanasă, deputatul AUR.  

Ieri, un deputat PSD - Daniel Ghiță, a votat împotriva declarației de condamnare a antisemitismului. Întreg grupul parlamentar AUR a lipsit de la vot. Nu l-am auzit pe Marcel Ciolacu să îl excludă pe Daniel Ghiță, parlamentarul cu simpatii fasciste, nici sa dezică de AUR. Astăzi colaborarea PSD-AUR merge mai departe. Vedem cum discursul naționalist și xenofob e tot mai prezent, promovat chiar de așa ziși lideri de partide, de la AUR și PSD, care vor să profite de criza sanitară și să arunce România în prăpastia extremismului pentru o mâna de voturi.  

Dan Tanasă a adus în Parlament direct cuvintele folosite de naziști și nu poate rămâne nesancționat. Comisia Juridică a votat cea mai aspră sancțiune - avertisment scris. E prea puțin, dar e sancțiunea maximă permisă de legea în vigoare. În curând vom vota în Plen proiectul depus de USR PLUS, care prevede sancțiuni mai dure pentru parlamentarii extremiști și huligani - reținerea indemnizației parlamentarului sancționat până la 3 luni", a scris Dehelean pe Facebook. 

Amintim că ulterior votului din Camera Deputaților privind desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, activitatea parlamentară s-a fost transformat într-un circ cu zbierete, vulgarități, amenințări și injurii din cauza parlamentarilor AUR care au intervenit peste Dan Barna, președintele USRPLUS, și ministrul Justiției, Stelian Ion, într-o conferință de presă susținută de aceștia pe holurile Parlamentului. Deputatul Dan Tanasă a lansat o rafală de jigniri către doi parlamentari de la USRPLUS și voia să sară chiar și la bătaie.

Gruparea Tanasă, către deputatul USRPLUS Silviu Dehelean (la al doilea mandat): „Cine e, mă, jigodia asta?”

Tanasă: „Că ce mă, păduche? Vii tu spre mine să mă ameninți că ce?”  

Dehelean: „Eu îs păduche? Nu mai vorbi urât...”  

Tanasă: „Bă, dispari, bă, de aici! Tu auzi ce spun?! E un păcălici. Îți ordon să dispari din fața mea! Tu n-auzi ce zic? Marș, mă, de aici, nu te mai uita așa la mine. Băi nu mai strica aerul aici. Dispari! Așa. Îți ordon să dispari!”

Vedeți video: 



„Dacă te bag în pizda mă-tii, o să zici că am ceva cu tine. Tu, pe lângă George Simion, ești un zero barat! Ești un securist, puți de la o poștă a securism și îți fac o mare favoare că te bag în seama, deci ești un zero barat! (…) N-ai făcut niciodată nimic în viața ta și te-ai trezit deputat. Nu mai vorbi tu de George Simion că tu, pe lângă George Simion, ești nimeni în drum. George Simion este cu zece clase peste tine”, i-a spus deputatul AUR Dan Tanasă și parlamentarului USRPLUS Ionuț Moșteanu. 

Vedeți video: 


Alianţa USRPLUS a anunţat în urmă cu câteva zile că depune un proiect de lege prin care să fie introduse sancţiuni mai dure pentru parlamentarii care au un comportament injurios. Pe modelul sancţiunilor pentru votul cu mai multe cartele, parlamentarii care adresează injurii altor parlamentari sau demnitari ar urma să fie sancţionaţi cu reducerea drastică a indemnizaţiei. 

„Am văzut zilele trecute cum acţionează extremiştii în Parlament. Am văzut înjurături şi jigniri care nu îşi au locul niciunde, cu atât mai puţin în clădirea Parlamentului. Ştiu că aceşti indivizi nu se vor opri aici şi, de aceea, este nevoie de noi sancţiuni. Nu putem tolera comportamentul de maidan afişat zilele trecute. Iar social-democraţii, dacă vor să dovedească că s-au rupt de mesajele lui Liviu Dragnea, Codrin Ştefănescu şi Serban Nicolae, trebuie să înceteze orice colaborare cu extremiştii din AUR. Am văzut până acum o alianţă strânsă între PSD-AUR în Parlament, însă, ca în orice stat civilizat, astfel de partide trebuie izolate, nu încurajate”, a declarat Ionuţ Moşteanu, liderul grupului USRPLUS din Camera Deputaţilor, conform unui comunicat de presă al Alianţei.

La rândul său, deputatul USRPLUS Silviu Dehelean că exponenţii discursului extremist care până mai ieri erau ignoraţi au primit o platformă direct în Parlament.

„Discursul urii este tot mai prezent în spaţiul public. Din păcate, exponenţii discursului extremist care până mai ieri erau ignoraţi, astăzi au primit o platformă, direct în Parlamentul României. O mână de oameni au profitat de o criză sanitară globală şi, după un an de nesiguranţă, conspiraţii şi fake news-uri, au ajuns în Parlament. După ce am fost jignit şi agresat de prietenul lui Pleşoianu, fiorosul Dan Tanasă, a urmat un nou val de jigniri şi ameninţări, de data asta de la fanii lui. Vedem ce s-a întâmplat câteva zile mai târziu, cu Maia Morgenstern şi actorii de la Teatrul Evreiesc. Aceste derapaje nu pot rămâne nesancţionate”, a precizat Silviu Dehelean, iniţiator al proiectului de lege. 

Propunerea legislativă vizează modificarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul ca la art. 52 să se introducă o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins: 

„f) reţinerea din indemnizaţia lunară brută a deputatului sau a senatorului a unei sume reprezentând diferenţa dintre aceasta şi valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, pentru o perioadă de maxim trei luni.”

Pe forma actuală a legislaţiei, comportamentul injurios sau calomniator la adresa unui parlamentar ori a altui demnitar în şedinţele de plen, de comisii sau de birou ori în afara acestora, dar cu privire la exercitarea mandatului de parlamentar, pot fi sancţionate cel mult cu avertisment scris. Or, este evident că această sancţiune este una mult prea blândă faţă de gravitatea faptelor săvârşite, iar existenţa ei nu este de natură, aşa cum s-a dovedit în mod concret, să descurajeze săvârşirea de astfel de fapte descalificante.

Prin noul paragraf propus a fi introdus în Statutul deputaţilor şi al senatorilor, sancţiunea maximă pentru parlamentarul care s-ar face vinovat de un comportament injurios sau calomniator ar fi de reducere a indemnizaţiei până la nivelul salariului de bază minim brut pe ţară. Sancţiunea pecuniară ar putea fi aplicată pentru cel mult trei luni.

Abaterile ar urma să fie constatate de Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, la sesizarea preşedintelui de şedinţă, a unui grup parlamentar ori la sesizarea unui deputat sau senator.

De asemenea, în contextul incidentului din 24 martie din Parlament, deputatul USRPLUS Silviu Dehelean a depus o sesizare împotriva deputatului AUR Dan Tanasă, care a dovedit un limbaj inacceptabil şi o atitudine dezonorantă pentru calitatea deţinută. 

USR-PLUS consideră că lipsa unei sancţiuni în cazul acestuia ar avea un efect încurajator pentru reiterarea unui comportament grobian de genul celui constatat săptămâna trecută.

Nu în ultimul rând, USRPLUS cere oficial AUR să îl schimbe pe Dan Tanasă din funcţia de preşedinte al Comisiei pentru Egalitate de Şanse, funcţie în care extremiştii nu îşi au locul, mai arată sursa citată. (sursa: news.ro)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.