Anul în care nimeni n-a știut să conducă România


Anul în care nimeni n-a știut să conducă România

Urmează un text fără urmă de ironie. M-am pus în locul celor care ne conduc, atât cât am putut. E foarte complicat, cu atât, mai mult cu cât cei care decid fac parte din zone politice diferite și sunt într-o permanentă competiție unii cu ceilalți. De ce a funcționat, oarecum, în alte părți? Pentru ca a fost un singur om care a decis, nu 10. Vedeți Israel și Marea Britanie, singurele aflate pe linia de plutire, datorită campaniei de vaccinare. Și oricum, stăm și așteptăm cu toții să vedem dacă Israelul a scăpat sau vaccinul e doar o altă soluție de moment.

Sunt bune restricțiile? Uitându-mă la rezultate, aș zice că nu. Franța și Ungaria au restricții dure de luni de zile și cazurile cresc constant. La fel a fost și anul trecut, nu ajută cu nimic faptul că blocăm tot timp de o lună sau două, pentru că în final, numărul îmbolnăvirilor va crește din nou. Iar faptul că Arafat, întrebat fiind ce se întâmplă dacă restricțiile nu dau rezultate, a dat exemplul altor țări, arată lipsă de asumare, frică, lașitate.

De ce să ieși în conferință cu 5 persoane după tine, ca să spui că ne mai tai 2,3 ore din program? Ce încerci să obții? Înțelegere? Aprobare?

Dar dacă tot vrei să iei niște măsuri, ca să nu fii tu ăla, singurul din toată lumea, care zice pas, de ce le iei pe cele mai proaste și fără sens? De ce iei aceleași măsuri de anul trecut și te aștepți la alte rezultate? Oare nu e nimeni în guvernul ăla care să înțeleagă că românii nu mai vor și  nu mai pot? Că după un an de pandemie, în care li s-a promis de n ori că ne mai sacrificăm o dată și gata, au ajuns în același punct? De unde știm că nu mai urmează și valul 4, poate avem valuri până la 10, asta înseamnă câțiva ani, timp în care abia apucăm să vaccinăm toată populația doritoare și trebuie să o luăm de la capăt.

Da, ne îmbolnăvim de covid, da, mor oameni din cauza asta, dar de ce magazinele închise la ora 18.00 mă protejează? De ce dacă stau la terasă la 14.00 e în regulă, dar la 20.00 mă îmbolnăvesc? De unde știți că patronii se vor adapta de la o zi la alta, așteptând buletinul de știri ca să vadă incidența în localitatea lor?  

Nu, nu trebuie să luați orice măsură, ca să pară că faceți ceva. Nu, nu e obligatoriu să copiați ce fac alte state, cu atât mai mult cu cât nu există rezultate. Da, e obligatoriu să înțelegeți românii și să vă adaptați voi la dorințele lor, nu invers. Nu există o rețetă câștigătoare și, cu siguranță, dacă ar exista, nu am avea noi acces la ea, așa că riscați și apucați-vă de treabă. Mai multe paturi la ATI, teste gratuite, responsabilizată populația și dați drumul țării din captivitate. Lăsați marketingul pentru cei din zona comercială, nimeni nu vă calculează performanța în funcție de raportul Facebook.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.