Ion Iliescu jubilează: ÎCCJ, o nouă batjocură la adresa victimelor de la Revoluție. Instanța nu și-a făcut datoria procedurală, tergiversând în continuare dosarul


Ion Iliescu jubilează: ÎCCJ, o nouă batjocură la adresa victimelor de la Revoluție. Instanța nu și-a făcut datoria procedurală, tergiversând în continuare dosarul

"Justiția" și-a bătut joc astăzi pentru a nu știu câta oară de victimele de la Revoluție. De-a lungul timpului, inculpații pentru crime împotriva umanității din Dosarul Revoluției au beneficiat de o complicitate a procurorilor și judecătorilor în sabotarea actului de justiție. Procurorii au instrumentat deficitar dosarul, iar judecătorii l-au tergiversat cât au putut de mult. 

Vineri, 26 martie, termenul de la ÎCCJ a durat doar câteva minute, întrucât instanța nu a reușit să pună la punct procedura, o parte dintre martori nefiind citați. Astfel, ÎCCJ a programat următorul termen pentru data de 21 mai. 

Președintele Asociației 21 Decembrie, Doru Mărieș, prezent la termenul de astăzi, a declarat că este o bătaie de joc, întrucât ÎCCJ a avut suficient timp la dispoziție pentru a pune la punct toate aspectele procedurale. Mărieș a atras atenția și asupra faptului că Dosarul Revoluției trenează în Camera Preliminară de aproximativ 2 ani de zile, deși termenul legal este de 60 de zile. 

"Ce mă deranjează astăzi? Faptul că președinta nu a reușit să facă procedura. Iar nu au fost citați o serie de martori. Termenul este extrem de lung, 21 mai. Ei motivează prin faptul că o parte dintre martori sunt în străinătate și trebuie să facă corespondența. Dar a avut atâtea luni până acum! Dosarul e oprit din luna noiembrie 2020. Putea să se intereseze, puteau să aibă astăzi procedura făcută. A dat termen 21 mai. E o batjocură fără margini. Pe 21 mai se împlinesc 2 ani și 2 luni de primă Cameră Preliminară, în condițiile în care legea spune că dosarul poate sta aici maxim 60 de zile. Cine îi trage la răspundere pe acești oameni? Încă sper să nu se implementeze superimunitatea magistraților. Au venit astăzi aici oameni în vârstă, oameni cărora le-au murit copiii, oameni care și-au pierdut soțiile, oameni necăjiți", a zis Mărieș. 

Totodată, Mărieș a subliniat că statul român încalcă tratatul României cu CEDO, în condițiile în care forul european a cerut acum 10 ani desfășurarea unei anchete efective în cazul evenimentelor din Decembrie 1989, dar actualul Dosar al Revoluției, instrumentat deficitar, are în cadrul său doar 3 inculpați pentru crime împotriva umanității, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu și Ioan Rus. 

"Dosarul acesta trebuia să aibă 3 mii de inculpați, nu 3. Conform deciziei CEDO se cere anchetă efectivă, stabilirea criminalului pentru fiecare victimă și despăgubirea oamenilor pe parte materială, civilă și morală. Ei batjocoresc tratatul României cu CEDO de 10 ani", a conchis Doru Mărieș. 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.