O situație îngrozitoare din Rusia zilelor noastre, ce pare a aparține mai degrabă perioadei sovietice, a fost făcută cunoscută de presa în urma unei dezbateri oficiale din Camera Publică a Federației Ruse – mai exact, experții ruși în drept și drepturile omului afirmă că aproximativ 30% din cei aflați în închisorile rusești au fost reținuți ori condamnați pe nedrept.
În timp ce zeci de mii de ruși se adresează Curții Europene a Drepturilor Omului, disperați să li se facă dreptate, Kremlinul, pus în fața acestei realități, simulează interesul pentru rezolvarea acestei imense tragedii.
Însuși președintele Putin a prezidat, în decembrie, o ședință a Consiliului pentru Dezvoltarea Societății Civile și a Drepturilor Omului, la care un membru al Consiliului, Evgheni Mișlovski a arătat clar care e starea sistemului judiciar și de aplicare a legii din Rusia:
”Ceea ce se întâmplă acum în instanțe cu greu poate fi numit justiție. Instanțele sunt un apendice jalnic al anchetei preliminare, iar parchetul în timpul anchetei este ca un servitor al unei doamne. Ancheta a început să folosească foarte pe larg metode pe care le-aș numi terorism procedural... Consiliul pentru Drepturile Omului sub președintele Federației Ruse încearcă să obțină de la Procuratura Generală, Comitetul de anchetă ori Curtea Supremă cel puțin o reacție la apeluri care privesc cazuri specifice, pe care le-am raportat, dar am fost ignorați. Dacă așa se raportează la apelurile noastre, vă puteți imagina cum se raportează la apelurile cetățenilor obișnuiți?”
Răspunsul lui Putin a fost simplu: să se studieze fezabilitatea creării unei instanțe rusești pentru drepturile omului. Și cam atât. Timp în care justiția rusă continuă să funcționeze sovietic, distrugând un număr imens de vieți. Deși în Rusia exista Curtea Supremă, Curtea Constituțională, Consiliul Drepturilor Omului și Comisia de Monitorizare Publică, care ar trebui să oprească sau măcar să reducă drastic comiterea nedreptăților din sistemul judiciar, aproximativ 160.000 de nevinovați sunt închiși în sistemul penitenciar rus. Iar asta înseamnă, spun jurnaliștii ruși de la Novaia Izvestia, că acest lucru este permis. Timp în care în închisorile din Rusia se petrece încă o imensă încălcare a drepturilor omului – tortura este larg răspândită (sursa AICI).