Arestarea unui grup de spioni ruși în Bulgaria, săptămâna trecută, alături de foarte recenta identificare a legăturii cu China a unui grup de hackeri care au atacat serverere legislativului din Finlanda, arată cât de prezentă este ofensiva Moscovei și a Beijingului împotriva Occidentului.
Față de amenințarea acestei ofensive, Marea Britanie a luat decizia să își creeze o forță specială de luptă, mult mai adaptată noului mediu, în condițiile în care, în ultimii 30 de ani, amenințările cu care se confruntă Marea Britanie s-au „schimbat dincolo de recunoaștere”, potrivit secretarului britanic al apărării Ben Wallace.
În aceste condiții autoritățile britanice au decis să creeze un grup special de lucru pentru combaterea spionajului și influenței ruse, deoarece Rusia este identificată ca fiind una dintre principalele amenințări la adresa securității Mari Britanii.
Serviciului Special Aerian (SAS) al Forțelor Armate Britanice se va ocupa de „suprimarea intervenției rusești în întreaga lume într-o remaniere serioasă a priorităților de apărare”, dar alaturi de SAS vor opera și alte unități ale forțelor speciale, împreună cu agenți MI6, în operațiuni sub acoperire, pentru monitorizarea si contracararea activităților unităților speciale ruse.
Autoritățile britanice vor cheltui peste 3 miliarde de lire sterline în aceste scop. Forțele speciale antirusești vor fi echipate cu sateliți, drone și mini-camere care vor fi folosite la monitorizarea potențialilor spioni.
„Dușmanii noștri au posibilități infinite... Operațiunile de informare complică peisajul amenințărilor. Suntem în permanență în zona gri, zona de graniță dintre pace și război... Prevenirea conflictelor este mai importantă ca niciodată” – a mai spus Ben Wallace.
Alături de Rusia, care este văzută ca cea mai mare amenințare pentru Marea Britanie, China, Coreea de Nord și Iranul sunt clasificate de asemeni ca state ale căror activități ostile trebuie monitorizate foarte atent – sursa AICI.