O unitate de poliție din Cecenia îi cere public lui Putin să "ia măsuri" împotriva unei publicații ai cărei jurnaliști au mai suportat atacuri din partea oamenilor Kremlinului


  • ACP
  • Mar 19, 2021 16:01
  • 1507
O unitate de poliție din Cecenia îi cere public lui Putin să "ia măsuri" împotriva unei publicații ai cărei jurnaliști au mai suportat atacuri din partea oamenilor Kremlinului

O comedie stranie se petrece acum în Rusia, după ce birourile publicației Novaia Gazeta au fost vizate luni de ce ceea ce a fost, după toate probabilitățile, un atac chimic.  

Jurnaliștii ruși au reclamat faptul că la intrarea în sediul ziarului, un bărbat neidentificat, filmat însă de camerele de supraveghere, a pulverizat o substanță necunoscută, cu un miros înțepător, ce putea fi resimțit de departe. Cei de la Novaia Gazeta au mai fost vizați de atacurile oamenilor Kremlinului, cel mai cunoscut atac împotriva lor fiind uciderea Annei Politkovskaia, în fața locuinței sale. Acum însă, după incidentul cu substanța pulverizată la sediu, jurnaliștii au de făcut față unui alt fel de atac, de data asta de un ridicol greu de imaginat.  

Reprezentanții unității „Ahmat Kadirov”, a forțelor speciale din Cecenia, au cerut miercuri președintelui Putin protecția împotriva „atacurilor ticăloase” ale jurnalului Novaia Gazeta, după publicarea în paginile sale a mărturiei unui fost membru al unei unități de poliție cecenă de elită. Acesta a făcut în publicația rusă dezvăluiri despre implicarea poliției cecene în detenția și uciderea extrajudiciară a unui număr mare de persoane din regiune, ceea ce i-a determinat pe ofițerii de la conducerea regimentului de poliție să lanseze un apel către președintele Putin, căruia i-au cerut „să facă ceva” împotriva „atacurilor ticăloase” ale jurnaliștilor de la Novaia Gazeta asupra membrilor săi.

Reprezentanții unității cecene s-au plâns pe Instagram că sunt victimele unui război informațional dus împotriva lor de Novaia Gazeta, care acționează ca „purtătoare de cuvânt” a serviciilor de informații occidentale, ceea ce face să nu existe nicio diferență între „teroriștii internaționali” și „pseudo-jurnaliștii” care îi atacă pe „inocenții” polițiști.  

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, le-a răspuns joi polițiștilor ceceni că președintele nu se poate amesteca în această dispută și le-a sugerat să se adreseze instanței de judecată dacă doresc să-și apere public reputația.  

„Cu siguranță, jurnaliștii nu ar trebui să fie amenințați”, a mai spus Peskov polițiștilor ceceni care au acuzat Novaia Gazeta că a pornit „un adevărat război informațional” împotriva lor. 

„Suntem gata să luptăm deschis împotrivă dușmanilor Rusiei”, mai spuseseră polițiștii ceceni pe Instagram, dar asta „îndeplinind oricare dintre ordinele” Moscovei. (sursa: AICI)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.