Președintele Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din camera Deputaților, liberalul Bogdan Huțucă, a anunțat că în curând va fi adoptată în Parlament legislația ce prevede reglementarea tranzacțiilor cu criptomonede, cu scopul de a fi prevenite, respectiv combătute, două fenomene extrem de nocive și anume spălarea banilor și finanțarea terorismului.
"Parlamentul României va adopta în curând transpunerea unei directive europene ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, iar noutatea pentru legislația românească este că pentru prima dată vom reglementa și tranzacțiile cu criptomonede. Facem acest lucru deoarece volumul tranzacțiilor cu criptomonede a crescut enorm în ultimii ani dar și pentru că valoarea totală a acestora la nivel global a depășit la un moment dat un trilion de dolari.
În acest context, a apărut obligația de a autoriza și de a înregistra furnizori de servicii de schimb între monede virtuale și monede fiduciare (adică au o valoare fictivă) și a furnizorilor de portofele digitale. Din păcate monedele virtuale pot fi folosite cu scopul spălării banilor dar și în scopul finanțării unor operațiuni teroriste ce pot reprezenta o amenințare la adresa tuturor. De altfel, recentele atacuri teroriste au scos la lumină noi tendințe emergente, în special în ceea ce privește modul în care grupurile teroriste își finanțează și își desfășoară operațiunile", a precizat deputatul liberal Bogdan Huțucă.
De asemenea, președintele PNL Constanța a subliniat că România este una dintre ultimele țări europene care transpune în legislația națională Directiva 2015/849 și Directiva 2018/843 care o completează pe prima.
"Este important ca România să țină pasul cu noile tendințe. De aceea, este important să asigurăm o transparență mai mare a tranzacțiilor financiare, a entităților corporative și a altor entități juridice, precum și a fiduciilor și a monedelor virtuale. În prezent avem numeroase servicii de tehnologie care au devenit din ce în ce mai populare ca sisteme financiare alternative și care au rămas totuși în afara domeniului de aplicare a dreptului atât la nivel european cât și național. Aceste tranzacții beneficiau până acum de exceptări de la cerințele legale", a completat Huțucă.
Totodată, deputatul PNL Bogdan Huțucă a explicat că este nevoie de adoptarea unei astfel de legislații, întrucât în prezent nimeni nu verifică aceste tranzacții.
"Furnizorii implicați în servicii de schimb între monedele virtuale și monedele fiduciare, precum și furnizorii de portofele digitale nu au nicio obligație stabilită de Uniune să identifice activitățile suspecte. Prin urmare, grupurile specializate în spălarea banilor pot transfera fonduri către sistemul financiar al Uniunii sau în cadrul rețelelor de monede virtuale prin disimularea transferurilor sau prin faptul că beneficiază de un anumit grad de anonimat pe platformele respective. De aceea este nevoie ca autoritățile competente să poată monitoriza utilizarea monedelor virtuale", a conchis Huțucă.