Insist: distrugeți Republica Socialistă a Bugetarilor, concediați 300.000 de Inutili și nu majorați impozitele


Insist: distrugeți Republica Socialistă a Bugetarilor, concediați 300.000 de Inutili și nu majorați impozitele

Zilele trecute, economistul-șef al Băncii Naționale, Valentin Lazea, a pus degetul pe rană cu un curaj care-i de admirat din partea unui angajat al statului: a spus că România s-ar putea debarasa de vreo 300.000 de bugetari. 

La ora asta, a arătat domnul Lazea, România cheltuie 12% din PIB cu salariile bugetarilor. „Acest procent este nesustenabil. Soluția este ca acest procent să scadă la 10%, ori prin scăderea numărului de angajați, cam cu 300.000 de persoane, ori prin micșorarea salariilor lor, care oricum rămân mai mari decât în sectorul privat, cu păstrarea locurilor de muncă”, a spus economistul-șef al BNR. 

Ce spune domnul Lazea nu este nou, pentru mine. Eu scriu de ani întregi că politicile socialiste - un amestec toxic de pomeni, de corupție și de fidelizare a funcționărimii obtuze – sufocă mediul privat și blochează dezvoltarea economică a României. Era evident că s-a ajuns prea departe cu risipa pe salariile bugetarilor. În noiembrie 2020, Comisia Națională de Prognoză arăta că salariul mediu brut la stat era de 6.836 de lei, în timp ce în mediul privat acesta era de 4.715 lei. Salariile mari de la stat nu numai că n-au ridicat competența birocrației, ci, dimpotrivă, a crescut corupția - șpagă la angajări – nepotismul și clientelismul. Pe scurt, cetățeanul român se ciocnește de amploiați tot mai obraznici și mai incompetenți. Funcționărimea aceasta blochează informatizarea, fiindcă unii și-ar pierde slujbele, iar alții șpăgile. 

Guvernarea PNL din 2020 nu numai că nu a avut curajul să radă din birocrația moștenită de la PSD, dar a continuat să facă angajări și să crească cheltuielile salariale. În an de pandemie, sectorul privat a ținut în spate bugetarii. Cum banii din taxe și impozite nu au fost suficienți, guvernul Orban s-a împrumutat cu sume astronomice. 

Citesc acum că, pentru a nu-i deranja pe bugetari, guvernul Cîțu ar putea majora taxele și impozitele. Eu sper să nu facă acest pas sinucigaș! Ar fi sfârșitul PNL, dacă acest partid mai speră voturi de la oamenii de dreapta. 

O să mi se spună: ce vom face cu 300.000 de șomeri din sectorul bugetar? Vă amintesc că, înainte de pandemie, România înregistra o criză de forță de muncă. Vor fi locuri de muncă, dacă povara fiscală nu va crește. Problema este cum se vor adapta bugetarii la slujbele din mediul privat, unde se muncește din greu și nu curg primele. Dacă însă se majorează taxele și impozitele, atunci vom avea șomaj cronic, fiindcă sectorul privat va fi răpus. 

Guvernul Cîțu nu are ce discuta cu sindicatele pesedizate, trebuie să desființeze Republica Socialistă a Bugetarilor și să-i trimită pe cetățenii acestui stat autonom la muncă, fie acolo unde sunt acum, fie în mediul privat. Iar privilegiile imperiale de care dispun acești prea-fericiți – desființate. Adio sporuri pentru somnul de după-amiază, adio salarii mari care răsplătesc eșecul și incompetența profesională. La muncă, nu la protestat în stradă pentru noi avantaje. 

Una din cele mai groaznice rămășițe a socialismului ceaușist este Bugetarul Obraznic și Corupt, care teroriza cetățeanul simplu. Este vremea să eradicăm această specie otrăvitoare. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.