Superimunitatea magistraților. Cristian Diaconescu a răbufnit: "Așa ceva nu există în lume!"


Superimunitatea magistraților. Cristian Diaconescu a răbufnit: "Așa ceva nu există în lume!"

Președintele PMP Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției, a criticat aspru joi seară, la B1, formula pe care a găsit-o coaliția PNL-USRPLUS-UDMR de a desființa SIIJ, oferind CSM atribuția de a decide în legătură cu magistrații ce pot fi trimiși în judecată. 

CITIȚI ȘI: JOIA NEAGRĂ: magistrații vor avea SUPERIMUNITATE în urma blatului din Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Stelian Ion a fugit de răspundere, lăsând un coleg să voteze în locul lui

Cristian Diaconescu a atras atenția că se va crea o presiune enormă asupra judecătorilor în ceea ce privește judecarea dosarelor care vizează magistrați, întrucât va fi dificil ca ei să mai dispună achitarea într-un dosar, în condițiile în care CSM a dat aviz pozitiv pentru trimiterea în judecată. 

De asemenea, fostul ministru al Justiției a subliniat că prerogativa ca CSM să decidă asupra dosarelor ce sunt trimise în judecată reprezintă o bătaie de joc la adresa procurorilor. 

"E o bătaie de joc la adresa oricui care are o minimă decență morală și practică judiciară! Au găsit o soluție perfect anticonstituțională și anti-stat de drept. Au introdus o instituție administrativă numită CSM în procesul penal. 

Sunteți procuror, îmi faceți mie ca judecător dosarul, adunați probe, legătură de cauzalitate, latură obiectivă, latură subiectivă, îi dați drumul mai departe, iar cei din CSM votează și v-au blocat ancheta. Spuneți-mi și mie cum vă simțiți. La ce am muncit măi oameni buni?! Cum puteți să vă bateți joc, voi ai mei, de munca mea de procuror? Au găsit o formulă astfel încât să își salveze fața și unii și alții. 

Am secție de procurori, am secție de judecători, vine un dosar al unui magistrat, ei hotărăsc în legătură cu vinovăția și nevinovăția. Dvs. veți fi în instanță după aceea. Dvs. îl mai puteți achita dacă cei de la CSM au trimis dosarul? 

Există legea răspunderii magistraților, poate nu e bună, poate trebuie îmbunătățită, dar, repet, așa ceva nu există în lume. Consiliul Medicilor de ce să nu blocheze urmărirea penală pentru malpraxis a unui doctor?", a precizat Cristian Diaconescu. 

Vedeți video de la 07:00:



„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.