Stupoare în SUA: statul care a adoptat cele mai DURE măsuri împotriva răspândirii Covid-19 are aproximativ același număr de victime ale bolii ca Florida, care a avut cel mai relaxat regim. Situația din California


  • ACP
  • Mar 18, 2021 13:15
  • 2095
Stupoare în SUA: statul care a adoptat cele mai DURE măsuri împotriva răspândirii Covid-19 are aproximativ același număr de victime ale bolii ca Florida, care a avut cel mai relaxat regim. Situația din California

Zilele acestea o bună parte din presa americană face o evaluare deloc confortabilă a situației din două state americane, reprezentative pentru modurile total opuse în care au ales să lupte împotriva pandemiei. Pe de o parte e vorba de Florida, care nu a impus populației restricții sanitare prea severe, lucru pentru care guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, a fost acuzat că își conduce americanii într-un ”marș al morții”, că este complice la crimă sau chiar la genocid. 

De cealaltă parte e statul California, unde au fost impuse cele mai drastice măsuri împotriva populației, într-o iluzorie cursă de oprire a răspândirii noului coronavirus. În Florida au rămas deschise bisericile, plajele, restaurantele și comerțul care produce dividende, iar elevii merg la cursuri în scoli încă din toamnă. Guvernatorul Floridei a interzis autorităților locale să impună obligativitatea purtării măștii în aer liber, îndemnand în schimb locuitorii să se comporte cât se poate de responsabil. 

Patricia Garcia, o scriitoare susținătoare a Partidului Democrat în vârstă de 34 de ani, care s-a mutat în Florida din New York în 2017, a declarat unei publicații americane că s-a trezit în mod neașteptat apărând înaintea prietenilor de acasă politicile republicanului DeSantis, pentru că îi place să aibă o viață cât de cât normală. 

„Oamenii de aici au putut să lucreze, copiii au putut merge la școală ”, a spus ea pentru presă. „Prefer să fiu în Florida decât în California, New York sau Chicago”, a adăugat Patricia Garcia, referindu-se la zonele conduse de democrați, unde sunt impuse cele mai dure măsuri împotrivă răspândirii noului coronavirus. În același timp sunt destui care încearcă să găsească scuze pentru situația din California, spunând că nu ar trebui făcută comparația dintre California și Florida. 

„În multe locuri avem o vulnerabilitate mult mai mare decât Florida, deci compară merele și portocalele”, a declarat pentru LA Times primarul din Los Angeles, Eric Garcetti. 

„Comparația dintre California și Florida nu este corectă”, a declarat Ali Mokdad, epidemiolog la Institutul pentru Metrică și Evaluare a Sănătății de la Universitatea din Washington: „California are o situație mult mai grea decât Florida”

Adevărul e că cele două state americane sunt foarte diferite, dar diferențele ar fi trebuit să favorizeze California în pandemia actuală. Media de vârstă a populației din Florida este printre cele mai mari din America, în timp ce California este unul dintre statele cu cea mai tânără populație. Evident, având mai mulți vârstnici, Florida ar fi trebuit să aibă o rata a mortalității mult mai mare. Apoi California este încă unul dintre cele mai bogate state americane, în timp ce Florida se afla în partea de jos a clasamentului atât la veniturile pe familie cât și la cele ale statului. 

Cei care iau apărarea Californiei vorbesc însă de șomajul mai ridicat de acolo, fară să menționeze faptul că foarte mulți și-au pierdut slujbele tocmai din cauza măsurilor care au ruinat economia. De la începutul pandemiei, în 2020, s-au pierdut 1,63 milioane locuri de muncă în California, iar rata șomajului s-a dublat, ajungând peste 9,3%, în timp ce în aceeași perioada șomajul din Florida a crescut doar de la 3,3% la 5,1% potrivit datelor Biroului de Statistică al Muncii din SUA. 

Numărul cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus și mortalitatea din California și Florida sunt comparate des acum în articolele marilor publicații americane, dar există mai puține discuții despre consecințele neintenționate ale măsurilor drastice luate de autoritățile locale din California. Daunele colaterale ale acestor măsuri includ deteriorarea sănătății mintale, rata crescută a suicidului, abuzul sporit de droguri și alcool, pierderea educației, procedurile de sănătate amânate sau abandonate, singurătatea extremă, creșterea sărăciei și multe alte consecințe nedorite. Și ce e mai grav, aceste consecințe au lovit cel mai tare tinerii. 

În condițiile acestea e indiscutabil faptul că statul California are în realitate o situație mult mai grea decât Florida, după ce a adoptat cele mai dure masuri de combatere a pandemiei, chiar dacă are aproximativ același număr de decese în urma îmbolnăvirii cu noul coronavirus.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.