Ambasada Rusiei la Chișinău, un nou ATAC abject la adresa ambasadorului SUA. Iurie Reniță: ”În așa-zisa Transnistrie sunt trupele de ocupație ale Rusiei, nu ale Americii”


Ambasada Rusiei la Chișinău, un nou ATAC abject la adresa ambasadorului SUA. Iurie Reniță: ”În așa-zisa Transnistrie sunt trupele de ocupație ale Rusiei, nu ale Americii”

Ambasada Federației Ruse la Chișinău îl acuză mincinos și demagogic, din nou, pe ambasadorul SUA, că s-ar implica în politica internă a R.Moldova, ceea ce reprezintă o ipocrizie de mari proporții, întrucât, dincolo de faptul că nu ni se prezintă nicio probă în sprijinul acuzațiilor, Rusia este țara care își menține trupele de ocupație în așa-zisa Transnistria, subliniază diplomatul și deputatul Iurie Reniță, fost ambasador al Basarabiei la București. 

Podul.ro vă prezintă în integralitate comentariile  postate de Iurie Reniță pe Facebook: 

”În spiritul tradițiilor țariste, sovietice și rusești diplomația de la Moscova recidivează. De această dată vine cu o nouă mostră de demagogie și ipocrizie. După ce a inspirat și dirijat atacurile reprobabile asupra Ambasadorului Uniunii Europene la Chișinău, prin intermediul PSRM-ului lui Dodon (pe motiv că ar interveni în treburile interne ale Republicii Moldova!), de această dată diplomația rusă își îndreaptă ‹tunurile frățești› asupra reprezentantului diplomatic al SUA. 

În cazul în care admitem că Ambasadorul SUA la Chișinău ‹face declarații călăuzitoare pentru conducerea unui stat suveran›, atunci apare fireasca întrebare: de ce Kremlinul ignoră în mod sfidător același drept suveran al Republicii Moldova care insistă ca Federația Rusă să-și retragă necondiționat trupele sale militare, aflate ilegal pe teritoriul nostru? Ba chiar mai mult decât atât: Federația Rusă, prin prezența ilegală a trupelor sale, dar și a emisarilor săi politici și diplomatici (ca să ne amintim de Rogozin, Șoigu, Kozak sau ambasadorii ruși la Chișinău) sunt direct implicați în menținerea și consolidarea regimului separatist de la Tiraspol.

Le-am sugera celora de la Moscova (înainte de a veni cu noi atacuri asupra Ambasadorului american la Chișinău) să clarifice dacă, cumva, trupe militare americane se află ilegal pe teritoriul Republicii Moldova (ca factor de șantaj și de amenințare a securității statului nostru)? Cei de la Moscova o fac pe ‹niznaiu în păpușoi› când sunt vizați în mod direct, dar sunt de neîntrecut la arătarea cu degetul (sau din deget!) asupra altora.

Declarațiile diplomației ruse despre pericolul implicării occidentale și americane în treburile interne ale unui stat suveran (cum e Republica Moldova) fac parte din ofensiva demagogică și ipocrită a autorităților de la Kremlin de a identifica dușmanii externi ai țării noastre și de a manipula și deturna atenția comunității internaționale de la adevăratele probleme care există în relația dintre Chișinău și Moscova, cea mai gravă fiind retragerea trupelor rusești de ocupație de pe teritoriul nostru”.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.