Claudiu Năsui mitraliază PSD: "Firmele Elenei Stoica au primit 250 de mii de lei de la statul român pentru aceste scheme. De aceea sunteți supărați"


Claudiu Năsui mitraliază PSD: "Firmele Elenei Stoica au primit 250 de mii de lei de la statul român pentru aceste scheme. De aceea sunteți supărați"

Moțiunea simplă inițiată de PSD împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, a picat. Pe parcursul unui discurs susținut în plenul Senatului, Claudiu Năsui a lansat o serie de acuzații grave la adresa deputatei PSD Elena Stoica, potrivit cărora firmele pe care le deține, PROXIMA MODA SRL și TRICOTTON JUNIOR SRL, au încasat 250 de mii de lei de la stat pentru a se promova la diverse târguri internaționale, pesediștii sărind în sus ca arși în momentul în care Ministerul Economiei a stopat acest tip de finanțare. 

"Apărați niște interese personale și de grup chiar prin unealta parlamentară, chiar de la tribuna Parlamentului. În comisie ați țipat că blochez exporturile. Normal că țipați. Am închis multe robinete de bani publici și o voi mai face. Și am o veste proastă pentru dvs., să știți că nu am aflat încă despre toate robinetele din minister, dar pe măsură ce aflu le voi închide pe toate și evident că acolo unde s-au făcut jafuri voi anunța organele abilitate, DNA și cine mai e abilitat, să le investigheze. O să vă dau un nume. Vă zice ceva doamna Elena Stoica? E colega dvs., deputat PSD. Doamna Elena Stoica urla în comisiile reunite că omorâm exporturile și că e o mare susținătoare a schemei acesteia de mers la târguri pe banii statului. Doamna Elena Stoica are 2 firme, PROXIMA MODA SRL și TRICOTTON JUNIOR SRL. Ghiciți ce se întâmplă cu aceste firme. Amândouă sunt mari abonate exact la schema pe care o apărați folosind tribuna Parlamentului. Până acum firmele doamnei Stoica au primit 250 de mii de lei de la statul român doar pentru aceste scheme. De aceea sunteți supărați.

Ca să știți care e eficiența schemelor pe care le apărați, aproape jumătate dintre firmele care au beneficiat de schema pentru târguri nici măcar nu se regăsesc în lista de exportatori români. 

Vă căutați interesul financiar și personal. Până acum o făceați pe la spate, prin telefoane și presiuni politice, dar să o faceți printr-o moțiune simplă și să mai ai tupeul să semnezi lucrurile astea și să le depui în Parlament, era o vorbă, asta înseamnă să fii pesedist. (...) 

Lăsând sistemul acesta corupt la o parte, vreau să vă spun că vom încuraja exporturile, vom promova activitatea de internaționalizare a firmelor, dar într-un mod în care nu mai trebuie să treci prin pixul unor funcționari publici sau politicieni, într-un mod în care să poată beneficia fiecare firmă din România, de acești bani, nu doar o gamă restrânsă de firme care de fapt, majoritatea dintre ele, nici măcar nu fac export", a precizat ministrul Economiei.

Fragmentul din declarația de avere a Elenei Stoica care atestă că e director al celor 2 firme:

Într-un răspuns oferit Podul.ro, Ministerul Economiei a transmis în data de 22 februarie că participarea firmelor la târgurile internaționale nu trebuie să se mai facă în baza unor finanțări a căror sursă sunt banii cetățenilor. 

"Ministerul Economiei nu a interzis participarea firmelor românești la târgurile internaționale. Doar urmărim ca aceste participări să nu se mai facă pe banii contribuabililor. E important de știut că, chiar în aceste zile, suntem aproape de o soluție administrativă, astfel încât prezența firmelor românești la târgurile din străinătate să nu mai treacă prin decizii orientate ale unor politicieni, cum s-a întâmplat până azi", a transmis Ministerul Economiei. 

Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, a prezentat, de altfel, pe 3 februarie 2021, o serie de date care relevă risipa bugetară alocată participării firmelor la respectivele târguri internaționale. Potrivit documentelor prezentate ulterior de Ministerul Economiei, cea mai costisitoare expoziție plătită de statul român a fost cea de la Köln, care a costat 2.913.074 de lei și a fost organizată în perioada 13-19 ianuarie 2020. În acest context, Năsui a precizat că cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei au avut ca obiect participarea câtorva firme la târguri, pe banii contribuabililor, nicidecum mult așteptatele investiții. 

"Care credeți că sunt cele mai mari contracte ale Ministerului Economiei?

Investiții? Consultanți pentru puzderia de companii de stat, marea majoritate cu probleme mari? Lucrări în clădirea-monument istoric lăsată în paragină pe o arteră principală a Bucureștiului (Calea Victoriei)?

Nu. Cele mai mari contracte sunt pentru participarea câtorva firme la târguri pe banii statului, iar asta chiar și în pandemie.

În prima zi când am ajuns la minister, pe 24 decembrie, am primit de tot felul de cereri să semnez documente. Inclusiv contracte care angajează bani publici sau pornesc tot felul de licitații. Toate mi se spunea că erau „extrem de urgente”. Fără ele se bloca totul. Iar toate trebuiau semnate imediat, pe loc. Fără să am timp să consult documentația propriu-zisă. Nici măcar nu aveam echipă. Evident, nu am semnat nimic, pentru că nu cred în astfel de presiuni.

Am cerut, însă, o situație cu toate contractele pe care le-a încheiat ministerul anul trecut cu valoarea de peste 5.000 euro. 

Care credeți că sunt cele mai bănoase contracte ale ministerului economiei? Un minister mare după toate standardele. Ei bine, este un contract cu Xtra Expo SRL, de peste 2,8 milioane de lei pentru participarea la un târg în Köln.

Nu investiții, nu gândire pe termen lung, ci participarea la târg pe banii statului.

La un cost de 2,8 milioane de lei, ne-am gândi că au participat multe firme românești la acel târg. Câte credeți că au participat? 23 firme. Da, ați citit bine: 23 firme pentru un târg de 7 zile. Adică peste 122.000 lei per firmă.

Cine câștigă cel mai mult din aceste contracte? Am avut curiozitatea sa ma uit. Organizatorul care își ia un comision consistent. Comision, calculat pe valoarea contractului. Cu cât este mai mare suma, cu atât câștigă mai mult. Așa că la ce folos să fie ieftin?

Al doilea cel mai mare contract al ministerului economiei este tot pentru participarea la un târg: Fashion Week în Paris. Ne-a costat 2.541.730,82 lei și au participat 34 firme. Organizatorul este aceeași firmă ca la primul contract.

Următorul contract? Tot Paris Fashion Week dar, de data asta, a doua ediție, din octombrie 2020 (în plină pandemie). Contractul este de 1.970.652,34 lei și au participat 20 firme. Organizator? Ați ghicit: aceeași firmă.

Nu știu nimic de acea firmă. Văd doar că are multiple contracte cu ministerul, nu am încă cifra finală câte, deocamdată am reperat încă vreo 8.

Câți bani face această companie din banii statului? Doar la primul contract comisionul a fost de 348.670 lei. La următoarele a fost de 245.140 lei și 209.440 lei. Toate astea într-un an cu pandemie și buget de austeritate.

Curtea de conturi a semnalat în rapoartele sale nereguli referitoare la aceste târguri. De la modul de selecție a companiilor, la rezultatele efective pentru economia României. Voi reveni cu mai multe detalii după ce am o discuție și cu ei, inclusiv referitor la asta. Deocamdată, am văzut doar ce au scris în rapoartele din anii anteriori.

România va merge bine în momentul în care respectăm banul public. Sunt banii pe care milioane de români îi muncesc cu greu și pe care statul li-i ia prin taxe și impozite care nu sunt mici deloc. Avem cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Tocmai pentru că statul se finanțează din banii aceștia, trebuie să îi respectăm și să-i cheltuim chibzuit. Sunt bani proveniți din munca contribuabililor.

E ușor să fii generos cu banii altora. Politicienii dau, de multe ori, bani la diverse grupuri de interese pentru că nu dau din banii lor. Dau din banii dumneavoastră.

Nu voi accepta niciodată risipirea banului public, oricare ar fi atacurile la persoana mea care vor veni din cauza asta.

Ministerul economiei trebuie să fie un sprijin pentru întreaga economie, nu doar pentru cei care știu să navigheze culoarele întortocheate ale statului. Iar asta ales într-un an care se anunță a fi foarte greu economic în care fiecare leu contează.

De curiozitate, câți dintre dumneavoastră ați participat pe banii statului la astfel de târguri în străinătate?", a precizat ministrul pe Facebook. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.