EXCLUSIV. DIICOT NU a preluat "cu japca" Dosarul 10 august, ci SPM l-a disjuns! Stelian Ion, contrazis de Doru Mărieș prin argumente procedurale. Procurorul care a viciat ancheta, promovat în funcția de adjunct al Secției Parchetelor Militare


EXCLUSIV. DIICOT NU a preluat "cu japca" Dosarul 10 august, ci SPM l-a disjuns! Stelian Ion, contrazis de Doru Mărieș prin argumente procedurale. Procurorul care a viciat ancheta, promovat în funcția de adjunct al Secției Parchetelor Militare

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a făcut o declarație controversată, în data de 12 martie 2021, pentru g4media, privitoare la parcursul procedural ce a determinat clasarea Dosarului 10 august, șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea scăpând astfel de răspunderea penală. Președintele Asociației 21 Decembrie 1989, Doru Mărieș, a explicat într-un interviu acordat Podul.ro, motivele pentru care declarația ministrului Justiției Stelian Ion conform căreia DIICOT a preluat "cu japca" Dosarul 10 august de la Secția Parchetelor Militare este cel puțin inexactă. 

Concret, Secția Parchetelor Militare a disjuns în totalitate Dosarul 10 august, deși DIICOT i-a cerut documentele doar "pentru studiu", așa cum afirma și șeful instituției ultim menționate în luna iulie 2019. Procurorul Doru Stoica (DIICOT) a solicitat Dosarul 10 august pentru studiu, întrucât instrumenta dosarul în legătură cu așa-zisa lovitură de stat, scenariu fictiv invocat de Jandarmeria Română și PSD într-o plângere penală. Ulterior studierii Dosarului 10 august primit de la SPM, Doru Stoica avea obligația de a-l disjunge și de a se pronunța doar pe cauza loviturii de stat, chestiuni pe care nu le-a făcut, depășindu-și atribuțiile legale. Așadar, Dosarul 10 august referitor la șefii Jandarmeriei nu a fost preluat "cu japca", așa cum a declarat Stelian Ion, ci păstrat ilegal, "cu japca", de DIICOT.

În acest context, Doru Mărieș a făcut un apel către Stelian Ion să nu mai omită chestiuni esențiale în discursurile pe care le susține, cum ar fi în acest caz vina SPM pentru îngroparea Dosarului 10 august: "Îl rog pe domnul ministru Stelian Ion ca în opiniile public exprimate să nu omită cu voie sau fără voie chestiuni de procedură începute încă din 11 august 2018 pentru ca opinia publică și mai ales cei interesați să înțeleagă pe deplin pe de-o parte lipsurile procurorilor, iar în unele cazuri reaua credință a acestora". De asemenea, președintele Asociației 21 Decembrie 1989 a anunțat că va depune la Ministerul Justiției un memoriu prin care va solicita demiterea conducerii actuale a SPM, în condițiile în care Tudor Marian, cel care a disjuns Dosarul 10 august către DIICOT, a fost promovat recent în funcția de adjunct al Secției Parchetelor Militare, iar instituția în cauză are notorietate în ceea ce privește îngroparea dosarelor istorice, situație la care a contribuit și actualul procuror-șef Cătălin Ranco Pițu. 

Pe de altă parte, Doru Mărieș a lansat o acuzație în exclusivitate la adresa procurorului DIICOT Doru Stoica, pensionat între timp, cel care a redactat ordonanța de clasare a Dosarului 10 august: "Doru Stoica, după ce dă ordonanța de clasare și îi absolvă de cercetare pe capii Jandarmeriei, le predă și telefoanele mobile ce fuseseră ridicate legal de la aceștia. Fac următoarea precizare: în noaptea măcelului, 10 spre 11 august 2018, toate informațiile și comunicările între organizatorii, executanții și complicii măcelului s-au făcut pe propriile telefoane, inclusiv pe Whatsapp. Ei nu au folosit, în mod premeditat, stațiile din dotare. Procurorul DIICOT Doru Stoica nu s-a folosit de informațiile pe care le putea obține de pe acele telefoane, invocând că nu putea identifica PIN-ul acestora".

Reporter: Stelian Ion a arătat cu degetul mai ales către DIICOT pentru îngroparea Dosarului 10 august și insuficient, spun eu, către SPM. Cum vedeți declarația ministrului Justiției prin care a dat de înțeles că Dosarul 10 august a fost preluat "cu japca" de DIICOT de la Secția Parchetelor Militare?  

Doru Mărieș: Ca principiu, domnul ministru Stelian Ion are dreptate. Unele dosare s-au “plimbat” de-a lungul timpului, au fost date de la o secție la alta, schimbându-se competența chiar “cu japca”. Strict referitor la Dosarul 10 august, poate că domnul ministru nu știe, poate că nu are informații în privința luării “cu japca”. Să o luăm cu începutul. Primele plângeri s-au depus la Tribunalul teritorial București, unde în aproximativ 10 zile au ajuns să fie depuse sute de plângeri. Imediat după această perioadă, șeful SPM Gheorghe Coșneanu a solicitat dosarul, considerând că e de competența lor. L-a repartizat unor procurori în frunte cu Tudor Marian (foto stânga jos), actualul adjunct al SPM, și Claudiu Culea, amândoi complici la favorizarea criminalilor din Dosarul Revoluției, deoarece ambii l-au închis în anul 2015, deși existau sute de cazuri judecate la CEDO și aproape 20 de soluții conform cărora acest dosar nu poate fi închis, statul român fiind obligat să continue cercetările efectiv, să tragă la răspundere vinovații și să dea satisfacție morală și materială victimelor, precum și urmașilor acestora. Deci a încăput pe “mâini bune” din start Dosarul 10 august. Asociația 21 Decembrie 1989 a atras atenția încă din prima zi. Timp de 9 luni de zile, s-au făcut că lucrează și cu mare greu au reușit să-i pună sub urmărire pe Cucoș, Sindile, Cazan și un secretar de stat de la MAI. În vara anului 2019, SPM a primit o solicitare de la DIICOT pentru a trimite dosarul numit generic 10 august, atragem atenția, doar spre studiu, dosar ce includea acele peste 800 de victime și jandarmii care au acționat bestial în acea noapte. Ce a făcut SPM? A disjuns definitiv dosarul către DIICOT, fără a respecta solicitarea procedurală. Aici trebuie să reiterăm răspunsul dat de șeful DIICOT de la momentul respectiv, Felix Bănilă. 

Felix Bănilă, declarație oferită Hotnews pe 1 iulie 2019: "Nu am văzut ordonanța de declinare, dar am fost informat de către colegi că Secţia parchetelor militare și-a declinat către DIICOT competența pe dosarul 10 August, deși noi săptămâna trecută am cerut acest dosar doar pentru studiu, să vedem dacă există elemente de conexitate între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT. Noi nu am cerut declinare de competență, dar dacă dânșii așa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez". 

Este clară declarația pentru toată lumea. Bănilă în acel moment a spus adevărul, dar nu a luat măsura procedurală care se impunea. Aici se vede complicitatea dintre cei doi șefi de instituții, Coșneanu și Bănilă.  

Să ne întoarcem la SPM. SPM nu s-a dezînvestit pentru cercetarea evenimentelor din 10 august. O să spuneți: “Păi dacă a dat dosarul, cum nu s-a dezînvestit?”. Simplu. O spune judecătorul de Cameră Preliminară, că în declinarea Dosarului 10 august nu apare dezînvestirea SPM, motiv pentru care ei păstrează o parte dintre plângeri. Și aici e marea nenorocire pe care o fac procurorii militari, căci păstrează o parte dintre plângeri, ale câtorva victime, îndreptate împotriva jandarmilor-executanți, dar trimit probele la DIICOT odată cu așa-zisa disjungere. În aceste condiții, acele plângeri care sunt depuse de aproximativ 2 ani și 8 luni nu au fost investigate și nu au fost finalizate nici azi. În schimb, Tudor Marian a fost menținut și avansat ca adjunct al procurorului-șef SPM. Domnule ministru, e normal?! Revenim la DIICOT. Doru Stoica, procurorul care preia și dosarul de la SPM, pe care-l conexează cu așa-zisul dosar al loviturii de stat, mai tergiversează încă 1 an cercetările până în vara anului 2020, când se decide să dea soluție. Procedural, Doru Stoica putea da soluția privind plângerea pe siguranță națională (așa-zisa lovitură de stat), iar ca să continue cercetările pe dosarul primit și menținut ilegal de la SPM trebuia să facă disjungere a cauzei. După disjungere și bineînțeles cercetare, putea să vină și soluția. Doru Stoica dă soluție privind plângerea jandarmilor, iar aici din nou trebuie să îi dau dreptate domnului ministru, în legătură cu o posibilă, dar plauzibilă inducere în eroare a organelor judiciare.  

Stelian Ion, declarație oferită g4media pe 12 martie 2021: "Trebuie văzut acolo dacă a fost o plângere penală făcută cu bună-credință, dacă a fost o inducere în eroare a organelor judiciare. Trebuie verificate lucrurile astea".

Perfect corect. Domnul ministru are posibilitatea să verifice. Din acest moment greșește Doru Stoica. Reiterez că Doru Stoica trebuia să se pronunțe strict pe problema de competență a lui, adică plângerea privind lovitura de stat – siguranță națională, să disjungă cauza cealaltă, să facă alt dosar și să-l rețină pentru continuarea cercetării. În realitate el nu a făcut nici disjungere, ci a dat pur și simplu soluția privindu-i pe Cucoș, Sindile, Cazan ș.a.m.d. Mai mult decât atât, în perioada 2019-2020 el a simulat ancheta în Dosarul 10 august, iar la momentul soluției privind capii Jandarmeriei îi cheamă pe aceștia, iar acum vă ofer o exclusivitate. Doru Stoica, după ce dă ordonanța de clasare și îi absolvă de cercetare pe capii Jandarmeriei, le predă și telefoanele mobile ce fuseseră ridicate legal de la aceștia. Fac următoarea precizare: în noaptea măcelului, 10 spre 11 august 2018, toate informațiile și comunicările între organizatorii, executanții și complicii măcelului s-au făcut pe propriile telefoane, inclusiv pe Whatsapp. Ei nu au folosit, în mod premeditat, stațiile din dotare. Procurorul DIICOT Doru Stoica nu s-a folosit de informațiile pe care le putea obține de pe acele telefoane, invocând că nu putea identifica PIN-ul acestora.  

Reporter: Ce credeți că au făcut Cucoș, Sindile și Cazan cu telefoanele respective, după ce li s-au restituit?  

Doru Mărieș: Cred că le-au dizolvat direct în acid.  Eu numesc gafa făcută de Doru Stoica drept o crimă judiciară. Domnul ministru, faceți cercetări în acest sens?! Și această chestiune o consider o posibilă faptă penală.  

Reporter: Ce nu s-a zis public până acum referitor la motivarea clasării Dosarului 10 august, document furnizat recent de judecătoarea de Cameră Preliminară de la Tribunalul București?

Doru Mărieș: Procurorul Doru Stoica a declinat partea privind jandarmii mardeiași și victimele maltratate, unele chiar împușcate în stradă, înapoi la SPM, așa cum trebuia s-o facă procedural imediat după ce Gheorghe Coșneanu i-a declinat Dosarul 10 august. Ce mai aflăm din motivarea judecătorului? Că Stoica declină și reînvestește SPM, deși judecătorul nu are proba că Secția Parchetelor Militare s-a dezînvestit odată cu trimiterea dosarului. Și acest amănunt ar trebui să nu-i scape domnului Stelian Ion, pentru că orice chestiune procedurală neclară sau neclarificată înseamnă ilegalitate în actul cercetării, iar neclarificarea din punct de vedere procedural poate atrage o înlănțuire de ilegalități și bineînțeles de tergiversări în finalizarea unui dosar. Îl rog pe domnul ministru Stelian Ion ca în opiniile public exprimate să nu omită cu voie sau fără voie chestiuni de procedură începute încă din 11 august 2018 pentru ca opinia publică și mai ales cei interesați să înțeleagă pe deplin pe de-o parte lipsurile procurorilor, iar în unele cazuri reaua credință a acestora. Asociația 21 Decembrie l-a informat și personal pe ministrul Stelian Ion cu privire la toate ilegalitățile săvârșite începând cu anul 2007 atât în Dosarul Revoluției, cât și 13-15 iunie, dar nu în ultimul rând i-am transmis informații și cu privire la Dosarul 10 august. Ce am observat de la preluarea mandatului e că Agentul Guvernamental al României la CEDO, care a pus concluzii în dosarele de la Curte, permanent împotriva victimelor, în acest fel favorizându-i pe cei puși sub urmărire pentru fapte contra umanității, a fost numit de Stelian Ion în funcția de secretar general al Ministerului Justiției. Mai observăm că deși am probat nu doar incapacitatea profesională, ci și falsul grosolan din Dosarul Revoluției, Cătălin Ranco Pițu este menținut în continuare în funcția de șef al SPM. Altă observație, la fel de gravă și aceasta, e că, de la preluarea mandatului de către Stelian Ion, colonelul Tudor Marian, complice alături de alți 3 procurori la închiderea Dosarului Revoluției în anul 2015, tot el a preluat și frâiele Dosarului 10 august în urmă cu 2 ani și 7 luni, tot el a făcut disjungerea necerută de DIICOT în 2019, alături de șeful lui de atunci Gheorghe Coșneanu și tot el a fost susținut în urmă cu aproximativ o lună și jumătate de către actualul șef SPM, Cătălin Ranco Pițu, și propus de însuși procurorul general Gabriela Scutea CSM-ului spre aprobare pentru a prelua funcția de adjunct al SPM. Argumentul invocat pentru această avansare a fost cel pe care vi l-am mai spus și în alt interviu, adică faptul că Dosarul 10 august urmează să se întoarcă la SPM, că de acest dosar e interesat domnul ministru Stelian Ion și că în Tudor Marian au încredere cei care l-au propus și ca să aibă o cât mai mare greutate e obligatoriu revenirea lui pe dosar. Revin pentru cititorii dvs. și spun că i-am atras atenția domnului ministru și cu privire la acest lucru, că Tudor Marian nu e doar neprofesionist, ci și un bun executant al ordinelor militare și politice.  

Reporter: Cum poate fi demarată reforma SPM?

Doru Mărieș: Într-un singur fel, prin demiterea de îndată a capilor SPM. Asociația 21 Decembrie 1989, alături de alte asociații, va depune în curând un memoriu domnului Stelian Ion cu solicitarea de a analiza efectiv activitatea celor doi capi ai SPM, Ranco Pițu și Tudor Marian, și începerea procedurii de demitere.  

Reporter: De ce s-a evitat și se evită public discuția despre SPM?  

Doru Mărieș: Acest lucru nu-l face doar ministrul sau alți politicieni, ci și o parte a presei, îmi pare foarte rău să o spun. Aceste omisiuni le fac și alte instituții ale statului. Aspectele mai sus menționate nu fac altceva decât să vină să întărească afirmația mea, că în cazul acestor dosare politice nu e doar comandă politică, ci și militară. Eu nu mă feresc să vorbesc nici cu privire la comanda politică, dar nici despre cea militară pentru că am făcut-o întotdeauna. Unii care probabil au acoperire nu vorbesc de partea militară, iar unii care sunt angrenați politic nu vorbesc despre cea civilă. Acest lucru nu e o practică normală atunci când este vorba despre înfăptuirea justiției într-un stat de drept.

Reporter: Revin și insist cu întrebarea privitoare la declarația ministrului Stelian Ion potrivit căreia Dosarul 10 august a fost luat cu japca de DIICOT. Putem spune că declarația ministrului a reprezentat un sfert de adevăr, în condițiile în care dosarul a fost menținut cu japca, nu preluat cu japca de DIICOT?  

Doru Mărieș: Dacă domnul Stelian Ion s-a referit că Dosarul 10 august a fost luat cu japca de la SPM ori nu cunoaște situația, ceea ce e grav, căci resubliniez că DIICOT l-a cerut doar pentru studiu, iar de vină e SPM pentru că l-a disjuns acolo, sau are de acoperit niște stele pe care nu i le-aș vedea sincer să fiu. Sincer să fiu nu i-aș vedea stelele, dar poate are în preajma sa consilieri sau “prieteni” care au stele și l-au influențat să facă această declarație. Toți demnitarii trebuie să fie onești, cu atât mai mult ministrul Dreptății.  

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.