Administrația Biden se confruntă cu o situație GRAVĂ la granița cu Mexicul. Ipocrizia democraților: practicile imputate lui Trump, pe cale să devină SOLUȚII pentru Biden


  • ACP
  • Mar 15, 2021 17:19
  • 1950
Administrația Biden se confruntă cu o situație GRAVĂ la granița cu Mexicul. Ipocrizia democraților: practicile imputate lui Trump, pe cale să devină SOLUȚII pentru Biden

Administrația Biden are de înfruntat o situație gravă la granița cu Mexicul, pentru care se poate spune fără probleme că este parte din sursele care au produs-o. 

Venirea lui Joe Biden la Casa Alba a dat speranțe mari pentru o viață mai bună atât alegătorilor săi, cât și celor din America Latină care se gândeau să migreze în Statele Unite. 

Donald Trump fusese multă vreme acuzat de regimul sever de detenție al celor prinși că încearcă să intre ilegal în America și, mai mult, de internarea în centre de detenție a copiilor care veneau cu aceștia. 

Deși Trump preluase criza copiilor de la Obama și a încercat să o rezolve, mare parte din presa americană și internațională l-a acuzat că este principalul vinovat pentru situația minorilor găsiți la granița cu migranții ilegali. 

Acum însă administrația Biden se confruntă cu aceeași criză, agravată însă de numărul mai mare de migranți ilegali, convinși că acum pot trece mult mai ușor granița, mai ales dacă au copii cu ei, câtă vreme nu mai e Trump președinte. 

Chiar dacă oficialii americani susțin că procesează datele și eliberează copii prinși la graniță cât mai repede posibil, s-a ajuns ca, în ultimele trei luni, mii de copii să fie ținuți în custodia autorităților de la frontieră pentru mai mult de cele 72 de ore impuse de lege, cu un alt număr mare de copii reținuți pentru mai mult de 10 zile, uneori în condiții absolut nepotrivite. 

Pus în fața acestei probleme, secretarul Departamentului pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a îndemnat Agenția Federală de Management a Urgențelor „să analizeze fiecare opțiune disponibilă pentru a extinde rapid capacitatea fizică pentru cazare adecvată”

Presa americană arată deja că guvernul federal urmează să apeleze la companiile private care operează facilități și care se află pe linia dintre adăposturi și centre de detenție.

Cel puțin trei companii care s-au ocupat de detenție pentru cei care încălcau legile imigrației, inclusiv una cu antecedente de funcționare a centrelor de detenție pentru copii, sunt pregătite să lucreze pentru rezolvarea situației de la graniță – două companii americane cu sediul in Virginia, Pacific Architects and Engineers și Caliburn International, care deține deja contracte pentru centrele de detenție ale copiilor, alături de compania britanică de securitate Serco Group. 

Serco Group s-au confruntat, anii trecuți, cu acuzații de agresiuni sexuale ale angajaților săi, săvârșite împotriva femeilor pe care le avea în custodie, deținute. În urma unei investigații oficiale, Serco și-a cerut scuze și a dezvăluit că a concediat 10 dintre angajații săi. 

În Marea Britanie, contractele pentru închisori ale companiei au fost revizuite în 2013, pe fondul acuzațiilor că ar fi taxat guvernul pentru servicii pe care nu le furniza, fapt pentru care compania a și fost amendată cu 23 de milioane de lire sterline. 

Compania americană Caliburn și filiala sa Comprehensive Health Services s-au confruntat de asemenea cu acuzații de agresiune sexuală împotriva copiilor la una dintre unitățile unde operează. Un raport din 2019 a arătat că au existat patru reclamații separate pentru abuz sexual asupra copiilor, care au dus la concedierea unui angajat și la demisia altor doi. Ancheta, desfășurată de Administrația pentru copii și familii, a constatat, de asemenea, că cei de la Caliburn nu au verificat dacă angajații lor aveau antecedente privind abuzul asupra copiilor. 

Totodată, Miami Herald a raportat că la o locație a Caliburn nu exista un plan de urgență pentru uragane, ceea ce putea pune în pericol copiii reținuți acolo. 

Răspunzând la întrebările referitoare la contractarea serviciilor companiei Caliburn, un purtător de cuvânt al Departamentului Sănătate și Servicii Umane a declarat că „acuzațiile de abuz sexual și fizic sunt luate extrem de în serios de către Biroul de Relocare a Refugiaților (ORR) din Administrația HHS pentru Copii și Familii”

Asta deși între 2014 și 2018 au existat peste 4.500 de plângeri privind abuzuri sexuale depuse de minori în custodia Departamentului de Sănătate și Servicii Umane. Dar, în condițiile în care, în februarie au fost luați în custodie 9.297 de minori neînsoțiți, față de 5.694 în ianuarie, administrația Biden e obligată să găsească rapid o soluție. 

Biroul de Relocare a Refugiaților a primit, în luna martie, în medie 337 de copii pe zi, iar peste 8.500 de copii, majoritatea adolescenți, sunt găzduiți în custodia Departamentului de Sănătate și Servicii Umane. 

Decizia de a acorda contracte de multe milioane de dolari, pentru reținerea copiilor imigranți, unor companii cu scop lucrativ, e singura posibilă acum, dar ar fi o inversare totală a semnalelor administrației Biden, care anunțase că nu va mai contracta companiile private care operează închisori și centre de detenție. 

De altfel, președintele Biden chiar a semnat, pe 26 ianuarie, un ordin executiv prin care cerea Departamentului de Justiție să nu reînnoiască contractele cu închisorile aflate în administrare privată, dar nu a fost emis un astfel de ordin și pentru companiile private din sectorul de detenție a imigrației. 

Astfel, administrația Biden se confruntă cu o criză imensă, pe care urmează să încerce să o rezolve folosind exact mijloacele pe care le acuza până acum că ar fi cele mai nepotrivite. Iar numărul migranților ilegali din America Latină va continua să crească, până se vor lămuri că retorica democraților americani are foarte, foarte rar legatură cu realitatea – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.