Pagina de Facebook Rezistența anticomunistă din Banat publică o serie de fragmente sugestive din memoriile eroului Aurelian Gulan, ofițer de carieră al Armatei Regale care a luptat pe frontul de Est împotriva Uniunii Sovietice, ulterior suferind nu mai puțin de 18 ani în închisori și lagăre de exterminare din URSS și România.
Sublocotenent Aurelian Gulan a fost șeful pe țară al promoției de ofițeri activi 1942 – Dezrobirea, absolvent în 1940 al Liceului Militar Ștefan cel Mare din Cernăuți, iar în 1942 al Școlii Militare de Ofițeri de Infanterie tot de la Cernăuți. A fost decorat pe frontul de Est și și-a sacrificat întreaga viață luptei anticomuniste, rămânând întotdeauna un exemplu de demnitate.
Esențialul său volum de memorii a cunoscut două ediții: una în 1995, la Editura Petrion – ”Mărturii din Iadul Roșu. De la Vorkuta la Gherla” – și o ediție adăugită și definitivă, în 2010, la Editura Criterion Publishing sub titlul ”Victime și călăi. Amintiri din Gulag”, disponibilă și ca e-book online.
Podul.ro vă prezintă pasajele amintite:
”Străduinţa de a nu te cufunda în mocirla în care semenii tăi se scaldă cu nesaț și se bălăcesc, încercând să împroaște și pe ceilalți, puterea de a te opri pe marginea prăpastiei când ceilalți, oile, se aruncă în negrul abis al autodesfiinţării morale, efortul suprem de a spera când toți din juru-ţi cad pradă disperării, de a nu te lăsa copleșit de instincte și percepte, fie ele cele mai degradante, ca flămânzirea și umilința, fie cele sublime, ca libertatea sau huzurul, tăria de a spune NU când cei din juru-ţi răcnesc în aplauze DA, nu constituie, în nici o împrejurare, un act de eroism, ci ţine de specificul uman, este ceea ce ne deosebește pe fiecare de gloată. (...)
Cine nu a învățat să urască trădarea, minciuna și necinstea, cine nu a învățat să iubească omul, adevărul și dreptatea, cine nu-și iubește neamul, acela trece prin viață ca o râmă, ce va fi strivită de orice soi de cizmă”.
(Aurelian Gulan – ”Mărturii din Iadul Roșu. De la Vorkuta la Gherla”, Editura Petrion, 1995)
Sursă fotografii – Idobrinescu;