China și-a anunțat pe 11 martie, la Congresul Național al Poporului, obiectivele Planului Cincinal în care sunt enumerate toate direcțiile de dezvoltare ale statului comunist pentru perioada 2021-2025.
Conducerea comunistă a țării responsabile pentru 26% din emisiile globale de gaze care produc efectul de seră a hotărât ca dezvoltarea industrială planificată să fie în continuare susținută de combustibilii fosili, altfel spus să își crească în continuare emisiile de carbon.
Conform Planului Cincinal, emisiile Chinei vor continua să crească, a declarat dr. Zhang Shuwei, economist-șef la Centrul de Cercetare a Mediului Draworld.
„Planul nu conține suficiente detalii cu privire la modul în care China intenționează să accelereze decarbonizarea economiei și nici nu oferă prea multe îndrumări strategice cu privire la modul în care va atinge neutralitatea carbonului până în 2060”, a mai declarat el.
Emisiile de gaze ale Chinei sunt în creștere constantă, lucru petrecut chiar și în 2020, anul pandemiei, când majoritatea țărilor au avut o scădere dramatică a activităților economice și, evident, a emisiilor de gaze.
„Este dezamăgitor faptul că China se concentrează atât de mult pe continuarea dependenței sale de cărbune, petrol și gaze. Lumea se bazează pe cel mai mare emitent al gazelor cu efect de sera pentru a intensifica schimbările in folosul planetei - cu toate acestea, vedem puține acțiuni în acest plan”, a declarat Bill Hare, director executiv la Climate Analytics, un institut de știință și politică non-profit.
Deși Planul Cincinal anunță creșterea consumului combustibililor fosili, în el este menționată și dezvoltarea de noi tehnologii ecologice, ceea ce ar trebui să arate faptul că Beijingul dorește să se alinieze efortului mondial de reducere a emisiilor de carbon și alte gaze care produc efectul de seră.
”Este un plan care arată că țara se angajează să-și extindă economia curată, astfel încât energia curată este în continuare listată ca un sector strategic în plan și și-a reiterat angajamentul față de Acordul de la Paris și obiectivele sale climatice”, a spus Byford Tsang de la E3G, un grup de reflecție pentru climat, dar tot el a adăugat însă că nu există suficiente progrese în ceea ce privește reducerea consumului cărbunelui.
Așadar China anunță că își va crește consumul de cărbune și alți combustibili fosili, în condițiile în care este deja de mai multă vreme țara cu cel mai mare consum al acestor combustibili si, evident, tara cu cele mai mari emisii de carbon, dar dorește să fie și un actor important în acordurile climatice cum este cel de la Paris.
În acest timp, Uniunea Europeana continuă să își reducă accelerat consumul de combustibili fosili, ceea ce va produce în final probleme imense propriei economii, rămasă oricum în urma celei a Chinei și Statelor Unite, și va duce la limită siguranța energetică a țărilor Uniunii.