Ministrul Justiției, Stelian Ion, a acordat joi, 11 martie, un interviu pentru g4media (pe care-l puteți citi integral AICI), pe parcursul căruia a anunțat că va sesiza Inspecția Judiciară în cazul Giorgianei Hosu, care, din postura de șefă a DIICOT, a redactat deficitar infirmarea ordonanței de clasare privind Dosarul 10 august, chestiune reflectată de motivarea clasării dispusă de judecătoarea de cameră preliminară de la Tribunalul București, Daria Miheț.
Dan Tăpălagă: Am văzut cu toții ordonanța de infirmare a fostului șef DIICOT, cel puțin neglijentă, cel puțin discutabilă. Ar trebui să se ia vreo măsură împotriva fostei șefe DIICOT pentru modul general în care a gestionat dosarul 10 august.
Stelian Ion: În opinia mea, ar trebui măcar să se cerceteze dacă avem de-a face cu o gravă neglijență sau dacă avem de-a face cu o părere a unui magistrat, procuror, cu privire la acest dosar. Și în privința asta am în lucru o sesizare la Inspecția Judiciară pe care cel mai probabil o voi depune mâine, pentru a se elucida aceste aspecte și a nu exista acest dubiu.
Dan Tăpălagă: O sesizare pe numele fostului șef DIICOT, Georgiana Hosu?
Stelian Ion: Din încheierea judecătorului de cameră preliminară ar rezulta că această informare a soluției de clasare ar fi fost făcută într-un mod neglijent. Dacă citești cu atenție toate argumentele de acolo. Concluzia o va trage Inspecția Judiciară. Nu pot spune eu că așa s-a întâmplat cu siguranță. Inspecția Judiciară este cea care, potrivit legii, va cerceta lucrul acesta.
Dan Tăpălagă: Bun, dar sesizarea pe care o veți face o vizează pe doamna Hosu, nu?
Stelian Ion: Da. Am spus că așteptăm motivarea. Nu aș vrea să vorbesc de nume, nu mă interesează cum se numește persoana respectivă. Vizează procurorul ierarhic superior care a informat soluția de clasare.
Dan Tăpălagă: E, asta e doamna Hosu, nu altcineva.
Stelian Ion: Societatea e împărțită, e divizată în acest moment. Dar o parte a societății civile a considerat foarte bun demersul de infirmare. Era cerut lucrul ăsta. Aici trebuie analizate lucrurile, poate se va ajunge la concluzia că a fost un demers complet, bine făcut și că nu există dubii. Dar poate există o neglijență. Trebuie să fii un jurist foarte bun, cu experiență și să ai o cazuistică pentru a analiza lucrurile acestea. E greu, din punctul de vedere al unui om care nu are pregătire juridică sau al unui jurist care nu are experiență, să tragă concluzii.
Totodată, Stelian Ion a precizat că va dispune un control la unitățile de parchet din țară pentru ca dosarele să nu mai poată fi preluate "cu japca". Stelian Ion a dat de înțeles că Dosarul 10 august a fost preluat cu japca de DIICOT de la Secția Parchetelor Militare.
"Nu e normal să se ceară cu insistență de o unitate de parchet un anumit dosar. Am atribuția asta potrivit legii să declanșez un control pe chestiuni ce țin de respectarea regulilor în ce privește activitatea procurorilor și vreau să am o imagine de ansamblu cu privire la toate unitățile de parchet pentru a veni în final cu niște propuneri concrete, astfel încât genul ăsta de preluare de dosare cu japca să nu se mai poată realiza", a zis Stelian Ion pe 11 martie 2021.
Ceea ce dorim să subliniem este că Stelian Ion, doar prin sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la Giorgiana Hosu, face lucrurile cu jumătate de măsură. Procurorul care conducea DIICOT atunci când Dosarul 10 august ar fi fost luat "cu japca" nu era Giorgiana Hosu, ci Felix Bănilă. Cu toate acestea, Stelian Ion a declarat că va sesiza Inspecția Judiciară doar în cazul Giorgianei Hosu.
De altfel, trecem în revistă o declarație a procurorului Felix Bănilă, care, din postura de șef al DIICOT, se declara surprins pe 1 iulie 2019 că Secția Parchetelor Militare a declinat către DIICOT Dosarul 10 august.
"Nu am văzut ordonanța de declinare, dar am fost informat de către colegi că Secţia parchetelor militare și-a declinat către DIICOT competența pe dosarul 10 August, deși noi săptămâna trecută am cerut acest dosar doar pentru studiu, să vedem dacă există elemente de conexitate între dosarul de la Secţia parchetelor militare şi cel de la DIICOT. Noi nu am cerut declinare de competență, dar dacă dânșii așa cu considerat, să ni-l dea de tot, nu am ce să comentez", a menționat Bănilă. (sursa: Hotnews)
Așadar, avem de-a face cu o contradicție între ministrul Justiției, Stelian Ion, și Felix Bănilă, procuror încă aflat în sistem. Stelian Ion nu a dat de înțeles în interviul de ieri că ar dori să clarifice situația invocată anterior.
Mai mult decât atât, Stelian Ion a mai omis un magistrat în legătură cu care ar trebui sesizată Inspecția Judiciară. Este vorba chiar de judecătoarea de Cameră Preliminară care a dat sentința clasării Dosarului 10 august, confirmând ordonanța de clasare a procurorului proaspăt pensionat Doru Stoica. Judecătoarea cu pricina, Daria Miheț, a încălcat termenul legal în care trebuia să dea sentința referitor la Dosarul 10 august. Dosarul a intrat pe rolul Camerei Preliminare a Tribunalului București în octombrie 2020. Potrivit Codului de Procedură Penală, "durata procedurii în camera preliminară este de cel mult 60 de zile de la data înregistrării cauzei la instanță". Așadar, sentința în legătură cu infirmarea clasării Dosarului 10 august ar fi trebuit dată de Daria Miheț cel târziu în luna decembrie 2020. Daria Miheț a încălcat termenul, venind cu sentința abia pe 2 martie 2021.
Totodată, reiterăm că în motivarea clasării dosarului (la finalul paginii 7), judecătoarea Daria Miheț atestă că Doru Stoica, procurorul DIICOT care a redactat ordonanța de clasare, i-a spălat de vină pe șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea din 10 august, deși nu avea competența materială să o facă, ci Secția Parchetelor Militare, instituție ai cărei procurori anchetează faptele comise de militari, respectiv jandarmi. Doru Stoica se putea pronunța legal doar în privința așa-zisei lovituri de stat, scenariu fictiv alimentat de PSD. Cu toate acestea, Daria Miheț a precizat că ilegalitatea comisă de Doru Stoica, prin depășirea atribuțiilor, "s-a impus pentru buna înfăptuire a justiției". Ministrul Justiției, Stelian Ion, nu a avut o poziție nici în legătură cu această chestiune.