Lupta pentru soluționarea Dosarului 10 august continuă: Vlad Gheorghe mobilizează părțile vătămate cu scopul de a determina DIICOT să ceară instanței anularea clasării


Lupta pentru soluționarea Dosarului 10 august continuă: Vlad Gheorghe mobilizează părțile vătămate cu scopul de a determina DIICOT să ceară instanței anularea clasării

Europarlamentarul USRPLUS Vlad Gheorghe le-a transmis joi, 11 martie, părților vătămate din Dosarul 10 august, peste 700 la număr, să nu aștepte DIICOT să se autosesizeze pe retrimiterea în instanță a solicitării de redeschidere a dosarului privitor la șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea.  

Concret, Vlad Gheorghe a îndemnat părțile vătămate din dosar să se unească sub un avocat comun sau sub un număr restrâns de avocați și să solicite noii conduceri a DIICOT transmiterea ordonanței de clasare a Dosarului 10 august, pentru ca aceasta să fie atacată în termenul legal de 20 de zile. Deși ordonanța de clasare a fost finalizată de procurorul Doru Stoica (DIICOT) în luna iulie 2020, documentul în cauză nu a fost primit nici acum de majoritatea părților vătămate din Dosarul 10 august. În urma atacării ordonanței de clasare, conducerea DIICOT ar putea fi determinată să emită o nouă solicitare către instanță de redeschidere a Dosarului 10 august, în cadrul căreia să se țină cont de motivarea clasării, emisă recent de judecătoarea de cameră preliminară de la Tribunalul București. 

"Scrieți-mi la [email protected] dacă sunteți parte în dosar. Ce facem mai departe? Profităm de faptul că ne-am unit, profităm de faptul că ne strângem toți pentru a merge mai departe. Vă propun tuturor celor care ați fost părți vătămate în dosar să mai facem o solicitare către noua conducere a DIICOT să ne recomunice această rezoluție infamă de clasare. Nu ni s-a comunicat această rezoluție de clasare a procurorului respectiv. Judecătorul s-a uitat pe niște documente așa cum au fost făcute de fosta șefă a DIICOT Giorgiana Hosu, prost, dar s-a pronunțat doar pe acea bucată. Dacă judecătorul primește, prin noul procuror-șef al DIICOT, argumente noi, atunci ar putea decide deschiderea. Ce avem de făcut? Repet, toți cei care am făcut plângere în dosar trebuie să ne unim, preferabil sub același avocat, sau cu câțiva avocați, pentru ca instituția DIICOT să fie obligată să reînceapă procedura de comunicare, să ne comunice tuturor acea ordonanță de clasare, iar noi în termenul legal de 20 de zile să o atacăm. De ce e important să ne unim? Pentru că sunt sute de pagini de comunicat de la DIICOT. Iar dacă mai mulți dintre noi avem același avocat, atunci se poate face o singură comunicare pentru noi toți, care să se trimită la avocatul respectiv. Asta înseamnă că nu se mai tărăgănează dosarul cu sute de pagini trimise prin poștă la aproape 1000 de părți, asta înseamnă că putem lua la cunoștință foarte repede despre documentele alea, asta înseamnă că putem răspunde repede în termenul respectiv cu o solicitare de redeschidere către noul procurorul-șef al DIICOT. Astfel, mai putem avea o șansă să mergem din nou în justiția din România cu noile argumente. Pentru asta trebuie să ne unim, să avem cât mai mulți același avocat, să solicităm acea rezoluție de clasare pentru ca noi să o putem contesta, să se facă acele câteva comunicări către avocații desemnați, după aceea să contestăm ordonanța, iar noua conducere a DIICOT, căreia îi dăm credit, să facă mai departe decizia de redeschidere dacă o să considere că argumentele noastre sunt pertinente și dacă o să reanalizeze, așa cum spunea judecătorul, tot materialul probatoriu din dosar, cel administrat în special de SPM. Dacă noua conducere a DIICOT face toate aceste lucruri, eu am speranța că o să facă, dosarul va merge mai departe în instanță, iar un judecător se va uita pe el și poate să admită de data asta redeschiderea. Să nu așteptăm că această nouă conducere a DIICOT să facă din oficiu lucrurile enunțate anterior. Eu zic că mai bine ar fi să nu așteptăm și să ne exercităm noi drepturile de cetățeni încă o dată", a transmis Vlad Gheorghe. 

Vedeți video: 


„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.