Victorie politică IMENSĂ a Rusiei în UE: mai multe țări membre își injectează cetățenii cu vaccinul Sputnik V fără aprobarea EMA, în timp ce Bruxellesul tace mâlc. UE, extrem de vulnerabilă în fața Rusiei fără intervenția SUA


  • ACP
  • Mar 11, 2021 09:58
  • 2806
Victorie politică IMENSĂ a Rusiei în UE: mai multe țări membre își injectează cetățenii cu vaccinul Sputnik V fără aprobarea EMA, în timp ce Bruxellesul tace mâlc. UE, extrem de vulnerabilă în fața Rusiei fără intervenția SUA

La ceva vreme după începerea folosirii vaccinului rusesc împotriva noului coronavirus în Ungaria, Cehia și Slovacia, a primit și Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) documentația pentru vaccinul Sputnik V, la începutul lunii martie. 

Zilele trecute, deși EMA nu a dat încă aprobarea pentru folosirea vacinului în Uniunea Europeana, Fondul Rus pentru Investiții Directe (RDIF) a anunțat că a ajuns la înțelegeri cu Franța, Italia, Spania și Germania pentru producerea vaccinului rusesc, care ar putea fi exportat sau folosit în țările europene. 

Rușii așteaptă acum doar aprobarea autorităților de reglementare a medicamentelor din fiecare țară, înainte de lansarea producției, fiind deja clar, dupa exemplul Ungariei, Cehiei și Slovaciei, că unele țări din UE nu sunt dispuse să aștepte avizul Agenției Europeane a Medicamentelor pentru alegerea vaccinului împotriva Covid-19. 

Faptul că vaccinul rusesc a dovedit o eficiență de aproximativ 92% în studiile pentru stadiul târziu publicate în revista medicală Lancet luna trecută, a lămurit pe toată lumea că Sputnik V poate fi folosit fără probleme. 

Chiar dacă sunt si țări europene, cum e Polonia, care resping categoric folosirea vaccinului rusesc din motive politice, se pare că acesta va fi în curând produs și folosit la scară largă în Europa. Ofensiva Moscovei pare să nu mai poată fi oprită, chiar dacă Franța a negat că ar fi ajuns la vreo înțelegere cu RDIF pentru producerea vaccinului Sputnik V, așa cum anunțaseră rușii – sursa AICI –, iar autoritățile italiene au spus inițial că nu au cunoștință de niciun contract al rușilor cu vreo firmă italiană, pentru producerea vaccinului rusesc – sursa AICI.

În același timp însă, șeful camerei de comerț italo-rusă, Vincenzo Trani, a spus că există planuri pentru începerea, în iunie, a producției din Italia și că speră că 10 milioane de doze de Sputnik V vor putea fi produse până la sfârșitul anului. Vaccinul din Italia va fi produs de firma elvețiană Adienne Pharma & Biotech din Lugano. 

”Acest acord este primul de acest fel cu un partener european. Poate fi numit un eveniment istoric, ceea ce dovedește starea bună a relațiilor dintre țările noastre și arată că firmele italiene pot vedea dincolo de diferențele politice”, a declarat Vincenzo Trani. 

Acum rușii au început atacul împotriva Agenției Europene a Medicamentului, acuzând-o că nu face o evaluare corectă a vaccinului rusesc. Declarația emisă la o televiziune austriacă de Christa Wirthumer-Hoche, care conduce Consiliul de Administrație al EMA, a oferit rușilor motivul perfect pentru ofensiva împotriva EMA – ea a declarat, duminică, într-un talk-show, că a sfătuit țările Uniunii Europene să nu acorde autorizația națională de urgență pentru Sputnik V în timpul analizarii siguranței și eficacității acestuia. 

„Cerem prezentarea de scuze publice de la Christa Wirthumer-Hoche de la EMA, pentru comentariile sale negative care ridică serioase întrebări cu privire la posibile interferențe politice în cadrul analizei în curs a EMA”, au scris dezvoltatorii ruși ai vaccinului Sputnik V, pe contul oficial de Twitter, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a spus că declarația lui Wirthumer-Hoche este ”regretabilă și inadecvată”.

În schimb, de la Bruxelles nu a venit nicio declarație de susținere a agenției europene – detalii AICI

În condițiile în care din ce în ce mai multe țări europene ajung să folosească vaccinul Moscovei, dintre toate vaccinurile de pe piață, iar acum a fost anunțată chiar și producția acestuia în Europa, este clar că rușii au înregistrat deja o victorie politică imensă în Uniunea Europeană. Practic, rușii au făcut exact ce a spus Lavrov în februarie – s-au adresat fiecărei țări europene în parte, lăsând instituțiile Uniunii Europene la urmă. Victoria clară a rușilor într-o problemă atât de importantă arată cât de vulnerabilă este Uniunea Europeană în fața Rusiei, fără intervenția Statelor Unite.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.