Tribunalul București îi ia apărarea judecătoarei care a clasat Dosarul 10 august, deși aceasta a precizat în motivare că procurorul Doru Stoica a încălcat legea "pentru buna înfăptuire a justiției"


Tribunalul București îi ia apărarea judecătoarei care a clasat Dosarul 10 august, deși aceasta a precizat în motivare că procurorul Doru Stoica a încălcat legea "pentru buna înfăptuire a justiției"

Tribunalul București i-a luat apărarea miercuri, 10 martie, judecătoarei care a clasat Dosarul 10 august, deși aceasta a considerat în motivarea sentinței că încălcarea legii de către procurorul de caz Doru Stoica "s-a impus pentru buna înfăptuire a justiției". 

Reiterăm că în motivarea clasării dosarului (la finalul paginii 7), judecătoarea Daria Miheț atestă că Doru Stoica, procurorul DIICOT care a redactat ordonanța de clasare, i-a spălat de vină pe șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea din 10 august, deși nu avea competența materială să o facă, ci Secția Parchetelor Militare, instituție ai cărei procurori anchetează faptele comise de militari, respectiv jandarmi. Doru Stoica se putea pronunța legal doar în privința așa-zisei lovituri de stat, scenariu fictiv alimentat de PSD. Cu toate acestea, Daria Miheț a precizat că ilegalitatea comisă de Doru Stoica, prin depășirea atribuțiilor, "s-a impus pentru buna înfăptuire a justiției".

Publicația noastră a fost singura care a semnalat ieri, 9 martie, că judecătoarea Daria Miheț a făcut scut în jurul procurorului Doru Stoica, pensionat între timp, deși acesta a încălcat legea. Astăzi, Tribunalul București a făcut apel la moderație către societatea civilă și presă. 

CITIȚI ȘI: EXCLUSIV Blatul dintre judecătoarea care a decis clasarea Dosarului 10 august și procurorul Doru Stoica. Vina Giorgianei Hosu

"Văzând reacţiile dure şi disproporţionate la adresa judecătorului Tribunalului Bucureşti care a pronunţat soluţia în cauza menţionată, văzând că pe rolul Tribunalului Bucureşti au fost şi sunt înregistrate constant dosare intens mediatizate în toate domeniile de competenţă: penal, contencios administrativ, civil, litigii cu profesioniştii, insolvenţă, litigii de muncă şi asigurări sociale, având în vedere că activitatea de judecată presupune respectarea, interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor legale, având în vedere îndatoririle profesionale ale judecătorilor stipulate de statutul profesiei şi Codul deontologic, Adunarea Generală a judecătorilor Tribunalului Bucureşti adoptat prezenta rezoluţie prin care:

* solicită puterilor legislativă şi executivă să respecte echilibrul constituţional şi să se abţină de la reacţii publice manifestate în absenţa cunoaşterii tuturor datelor şi elementelor avute în vedere de judecător la pronunţarea hotărârilor judecătoreşti în cauzele aflate pe rolul Tribunalului Bucureşti;

* face apel la moderaţie din partea societăţii civile şi a organismelor de presă în exprimarea opiniilor cu privire la soluţiile date în dosarele înregistrate, până la informarea publică asupra considerentelor ce au stat la baza adoptării acestora;

* reaminteşte că un act de justiţie credibil este realizat numai prin asigurarea independenţei judecătorilor, care presupune judecarea faptelor în conformitate cu legea, fără niciun fel de influenţe neadecvate, presiuni, ameninţări, atacuri sau amestecuri, directe sau indirecte din partea nimănui, indiferent de la cine ar proveni şi sub ce motiv;

* face apel la toţi destinatarii actului de justiţie să aibă încredere în profesionalismul şi experienţa judecătorilor Tribunalului Bucureşti, în buna-credinţă a acestora în aflarea adevărului şi în preocuparea lor continuă pentru restabilirea echilibrului social încălcat", a transmis Tribunalul București. 

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.