Bode dă dovadă de autosuficiență în cazul clasării Dosarului 10 august: "Eu nu aveam a face altceva în plus față de ce a făcut Marcel Vela!"


Bode dă dovadă de autosuficiență în cazul clasării Dosarului 10 august: "Eu nu aveam a face altceva în plus față de ce a făcut Marcel Vela!"

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut marți, 9 martie, prima reacție după clasarea Dosarului 10 august privitor la șefii Jandarmeriei care au coordonat represiunea împotriva protestatarilor pașnici. Concret, Bode a declarat în cadrul unei emisiuni de la TVR că Ministerul de Interne este dispus prin toate structurile să contribuie, alături de Ministerul de Justiție, la clarificarea a ceea ce s-a întâmplat pe 10 august 2018 în Piața Victoriei. 

"Niciodată nu am comentat și nu comentez hotărârea instanței. E definitivă. Nu am a comenta acest lucru. Dar nu putem să ne facem că nu vedem ce a văzut o lume întreagă. Am avut o discuție cu ministrul Justiției la apelul domnului președinte Klaus Iohannis. Eu pot să spun în felul următor, dar e o ipoteză. Ministerul Justiției poate sesiza Inspecția Judiciară pentru verificarea respectării procedurilor administrative din timpul cercetării penale. Asta pe de-o parte. De asemenea, dacă sunt identificate probe noi se poate formula o nouă cerere de reluare a urmăririi penale. Din punctul meu de vedere e un act de voință pe care trebuie să și-l manifeste atât Ministerul Justiției, cât și Ministerul Afacerilor Interne. Eu sunt dispus prin toate structurile noastre (ale MAI - n.red.) să contribuim la acest demers. Sediul materiei, fără să pasez responsabilitatea, este evident la Ministerul de Justiție. În momentul în care în urma analizării atente a motivării vom avea un punct de vedere el trebuie prezentat public. Sunt și foarte multe dosare penale deschise de cetățeni care au suferit, victime, a ceea ce s-a întâmplat atunci, dosare care își urmează cursul. Inclusiv pe această componentă se poate analiza posibilitatea formulării unei cereri de intervenție în interesul celor care sunt în acest proces și să admită plângerea lor și redeschiderea urmăririi penale. Deci sunt variante până la urmă. Din punctul meu de vedere, chiar dacă ordonanța de clasare e foarte clară, eu cred că românii și nu numai nu pot să înțeleagă că după ce s-a întâmplat pe 10 august se pune punct și am terminat. 

Din perspectiva ministrului de Interne pe de-o parte, așa cum ați văzut, noi suntem acuzați, Jandarmeria e acuzată de încălcări ale legii. Pe de altă parte, sunt jandarmi care au fost victime ale unor agresiuni. Cred că tărie că o clarificare în opinia publică a tot ceea ce s-a întâmplat acolo este nevoie. Instanța e chemată să lămurească aceste lucruri, cu probe. Am citit un material pe drum spre emisiune referitor la un cetățean care a participat la aceste proteste și și-a pierdut un picior", a zis Bode. 

Întrebat dacă a identificat la MAI noi elemente care să poată folosi drept probe pentru redeschiderea Dosarului 10 august, de pildă vreun ordin sinistru dat de Carmen Dan din postura de ministră, Bode a precizat că nu are ce face mai mult decât predecesorul său, Marcel Vela, în privința desecretizării de documente. 

"Știți foarte bine că anul trecut s-a dat decizia desecretizării dosarului. Domnul Vela a făcut ce trebuia să facă. Eu nu aveam a face altceva în plus față de ce a făcut domnia sa. Nu am căutat în plus că nu aveam ce să caut. Odată cu motivarea ordonanței de clasare putem trece la etapa viitoare (explicații publice - n.red.), așa cum a solicitat public domnul președinte Klaus Iohannis. Acest timp se va întâmpla împreună cu Ministerul Justiției. Eu cred că acest lucru (oferirea de explicații publice -n.red.) trebuie să se întâmple cât mai repede, în câteva săptămâni", a completat Bode. 

În schimb, reiterăm că fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a transmis pe 3 martie, printr-o postare pe Facebook, că misiunea redeschiderii Dosarului 10 august ține în primul rând de ministrul de Interne, Lucian Bode, care trebuie să dispună de urgență un control la Jandarmerie. 

Raluca Prună a subliniat că un control bine făcut la Jandarmerie de către ministrul de Interne ar determina apariția unor noi probe privitoare la intervenția brutală a jandarmilor asupra protestatarilor pașnici, iar astfel s-ar putea depune noi plângeri penale care să se concretizeze în redeschiderea Dosarului 10 august. De exemplu, MAI ar putea să furnizeze informații privitoare la motivul pentru care jandarmii aveau la protestul din 10 august numărul de identificare obturat cu bandă adezivă, pentru a nu putea fi identificați agresorii, ceea ce ar demonstra, fără echivoc, că represiunea a fost premeditată.

"După șocul clasării definitive a dosarului 10 august 2018 cu privire la șefii Jandarmeriei, cred că nimic nu împiedică, ci dimpotrivă totul obligă actualul ministru de Interne să dispună un control la Jandarmerie. Și să comunice public răspunsul la întrebări esențiale:

1. Pe ce s-a bazat decizia Jandarmeriei de a face plângere la DIICOT pe motiv de lovitură de stat iminentă?

2. Cine a decis ca jandarmii scoși pe teren să aibă numărul de identificare obturat cu banda adezivă și de ce? Asta va face dificilă identificarea celor care au agresat bestial victime pașnice.  

3. Cine a dat ordin să fie utilizate gaze în cantități disproporționate cu ore bune înainte de atacul în forță?

4. Cine a anunțat jandarmii din teren că o colega de-a lor a fost (aproape) ucisă? Căci asta ni s-a spus că a justificat violența jandarmilor.

În fine controlul trebuie să spună dacă Jandarmeria care nu e în stare să extragă dintr-o mulțime pașnică un grup violent este capabilă să își exercite competențele legale.  

Decizia definitiva a clasării dosarului 10 august nu împiedică o curățenie în Jandarmerie și nici plângeri penale noi dacă un control intern bine făcut constată ilegalități în ordinea de comandă. Probe noi permit plângeri penale noi, dincolo de bâlbe de procedură dintr-o perioadă la DIICOT la fel de tulbure ca guvernarea din 2018. Acesta este un test politic elementar. Inacțiunea guvernamentală în această afacere nu este o opțiune dacă acest guvern chiar vrea să facă ceva. Și pentru că premierul s-a exprimat public deja, poate trimite propriul său corp de control la Jandarmerie", a scris Raluca Prună pe Facebook. 

Sursa foto 10 august: AFP/Daniel Mihăilescu

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.