DNA, acțiune la CAB prin care vrea să oprească fuga Elenei Udrea din țară. Se solicită și adoptarea urgentă a unei modificări legislative


DNA, acțiune la CAB prin care vrea să oprească fuga Elenei Udrea din țară. Se solicită și adoptarea urgentă a unei modificări legislative

Potrivit unor surse citate de g4media, procurorii DNA au solicitat Curții de Apel București să dispună punerea sub control judiciar a Elenei Udrea pentru ca aceasta să nu mai poată fugi din țară. Procesul de la CAB se va desfășura vineri, 5 martie, de la ora 11. 

Solicitarea lansată de DNA a fost fundamentată pe 2 aspecte și anume faptul că Elena Udrea a mai fugit din țară, înainte de condamnarea definitivă din dosarul gala Bute, dar și prin prisma declarațiilor pe care aceasta le-a făcut în urma condamnării în primă instanță în dosarul finanțării campaniei din 2009. Concret, Udrea, într-o intervenție la Antena 3, a avut o reacție incalificabilă la adresa judecătoarei care a condamnat-o: "O blestem să simtă copiii ei ce simt copiii mei".

În ziua condamnării Elenei Udrea, judecătorul Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj a explicat că procurorii pot cere, iar judecătorii pot admite o nouă măsură preventivă, în același dosar, doar dacă apar elemente noi: indicii că inculpatul condamnat în prima instanță se pregătește să fugă, încearcă să distrugă probe ori să influențeze martorii. (sursa: g4media)

Amintim că Elena Udrea a fost condamnată marți, 2 martie, la 8 ani de închisoare de Curtea de Apel București în dosarul finanțării campaniei electorale din 2009. Totodată, Ioana Băsescu a fost condamnată la 5 ani de închisoare cu executare. Sentințele pot fi atacate la ÎCCJ. De asemenea, instanța a decis confiscarea a circa un milion de lei de la Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării și fost consilier prezidențial în mandatul lui Traian Băsescu.

În contextul condamnării Elenei Udrea, reiterăm că fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, i-a solicitat actualului ministru, Stelian Ion, să continue demersurile pe care ea le-a început în sensul modificării legislației pentru ca procurorii și judecătorii să dispună de "toate instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară a infractorilor înaintea unei hotărâri judecătorești definitive". 

"Așa cum am mai spus, în ultima vreme s-a dezvoltat o nouă rețetă perfecționată de persoanele condamnate definitv care fug din țară înainte de punerea în executare a hotărârilor judecătorești.

În contextul în care este rezonabil să asumăm că această practică, această rețetă a fugarilor va continua să fie practicată consider că este absolut necesar ca ministerul Justiției (care are drept de inițiativă legislativă) să vină urgent cu o propunere de modificare legislativă care să permită judecătorului ca și în primă instanță, să aplice din oficiu și o măsură preventivă, precum interdicția de a părăsi țara de exemplu. Așa cum am tot spus, trebuie clarificate cu celeritate măsurile, inclusiv cu modificări legislative urgente, care se impun acasă (de exemplu de ce și în ce condiții sunt ridicate, cu destul de multă ușurință, măsurile precum controlul judiciar, interdicția de a părăsi țara, consemn la frontieră etc.) tocmai pentru a preveni fuga din țară până la rămânerea definitivă și punerea în executare a unei hotărâri judecătorești! În 2019 începusem demersurile pentru astfel de modificări și clarificări legislative!

Trebuie reținut faptul că în acest moment măsurile preventive pot fi dispuse și de către instanță, în timpul judecății, la cererea Parchetului, în condițiile și scopurile prevăzute de lege. Astfel de măsuri pot fi dispuse și din oficiu, de exemplu "împiedicarea inculpatului să se sustragă de la judecată" (care nu este egală cu "împiedicarea inculpatului să se sustragă de la executarea pedepsei"). Problema practică învederată de mulți judecători este dată de faptul că o astfel de faptă nu poate fi prezumată de judecător, "fără nicio probă sau indiciu" cu atât mai mult cu cât majoritatea fugarilor, dacă nu toți, se prezintă personal în timpul procesului la toate termenele de judecată. Tocmai de aceea consider că ministrul Justiției are obligația să vină în regim de urgență cu această modificare legislativă pentru a da atât procurorilor cât și judecătorilor TOATE instrumentele juridice necesare care să împiedice fuga din țară înaintea unei hotărâri judecătorești definitive!

În caz contrar cei certați cu legea vor continua să fugă din țară, vor continua să râdă în nas autorităților române din vile luxoase sau locuri exotice, iar statul român vă cheltui resurse financiare importante FĂRĂ să îi aducă înapoi în țară să își execute pedeapsa, așa cum ar fi legal!", a declarat Birchall pentru Podul.ro.

O solicitare similară către coaliția de guvernare a venit și din partea judecătorului Cristi Danileț: "În contextul în care vedem cu toții că inculpații fug înaintea sentințelor definitive și apoi statul consumă resurse să îi aducă înapoi, cred că se impune o modificare legislativă, astfel încât să fie dată posibilitatea judecătorului ca atunci când, în primă instanță, pronunță sentinţe mai mari de 5 ani, să emită din oficiu şi o măsură preventivă uşoară, precum interdicţia de a părăsi ţara, tocmai ca să îi împiedice pe inculpați să fugă din țară înaintea unui verdict definitiv". (sursa: g4media)

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.