Vicepreședintele USR Tineret, tupeu fără margini: acuză de fake news presa care a relatat cum le-a luat apărarea studenților exmatriculați de la Drept


Vicepreședintele USR Tineret, tupeu fără margini: acuză de fake news presa care a relatat cum le-a luat apărarea studenților exmatriculați de la Drept

Postarea USR Tineret, ștearsă ulterior de pe Facebook, prin care li s-a luat apărarea studenților exmatriculați de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București pentru fraudarea unor examene, a stârnit dezamăgirea unei părți considerabile a electoratului care aștepta ca noua generație de politicieni să se debaraseze de metehnele pesedistoide. Înainte de a oferi detalii suplimentare, redăm, din nou, controversata postare: "Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene.

Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș.

Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii.

Nu putem sta muți atunci când în România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă.

România nu își mai permite generații de judecători cu ochelari de cal care să aplice legea, dar să ignore justiția".

"Poziția USR Tineret este legată de riscurile pe care le prezintă discursul radical privind înfăptuirea justiției cu orice preț, fără respectarea principiului reabilitării și a drepturilor fundamentale. Nu este despre situația de la București.

USR Tineret susține cu tărie pedepsirea dreaptă a celor care sunt găsiți vinovați de fraudă academică, proporțional cu gravitatea faptei și efectele ei. Dar nu credem în justiția colectivă, demnă de tribunalele anilor '50, și nici în justiția transformată în divertisment public. Credem că orice individ are dreptul la apărare, la prezumția de nevinovăție, și la posibilitatea de reabilitare", a completat USR Tineret. 

Postarea USR Tineret a fost scrisă de vicepreședintele organizației, Ciprian Sorin Constantinescu. Ceea ce nu s-a menționat în legătură cu subiectul în cauză este reprezentat de faptul că vicepreședintele USR Tineret a postat respectivul text fără a se consulta cu membrii organizației, implicit nici cu Departamentul de Comunicare, chestiune pe care a recunoscut-o într-un comentariu la o postare de pe un grup de Facebook privat. 

Mai mult decât atât, conform edupedu.ro, vicepreședintele USR Tineret a comparat-o pe Antonia Pup, fost președinte al Consiliului Național al Elevilor, cu bolșevica Ana Pauker în primul său comentariu de la postarea acesteia, în care Pup își exprimase părerea despre situația de la Facultatea de Drept a Universității din București și în care amintea de campania "Fără Penali în Funcții Publice" a USR, prin care partidul și-a câștigat o mare parte popularitate în rândul electoratului.

Mai mult decât atât, cu un tupeu incomensurabil, Ciprian Sorin Constantinescu i-a acuzat de fake news pe cei care arătau că USR Tineret, din pricina lui, a luat apărarea studenților de la Drept care au fraudat respectivele examene. Și Newsweek România a relatat că vicepreședintele USR Tineret a scris, pe Facebook, în engleză, că presa a înțeles greșit mesajul său despre "comportamentele antisociale și pericolele justiției mafiote". 

Revenind la textul redactat de Ciprian Sorin Constantinescu, reliefăm că acesta transmitea că exmatricularea studenților de la Drept care au fraudat mai multe examene a fost un act specific justiției bolșevice din anii '50. Acestă afirmație reprezintă o jignire la adresa luptătorilor anticomuniști care au murit în temnițele anilor '50 pentru că s-au opus unui regim represiv, sacrificându-se pentru idealul libertății. 

De asemenea, Sorin Constantinescu a scris în postarea USR Tineret că nu crede în ideea de justiție colectivă. Pe de altă parte, reiterăm că Iulian Bulai, din postura de deputat USR, a propus înființarea unor tribunale populare ca soluţie pentru finalizarea Dosarului Revoluției. Amintim enormitatea pe care o spunea Bulai: "Eu nu mai am încredere că justiţia mai poate face ceva în momentul de faţă. Soluţia în momentul de faţă este să aplicăm o metodă care s-a aplicat în Africa de Sud imediat după Apartheid şi a fost un tribunal public, popular al adevărului şi dreptăţii. După Apartheid a fost acest fenomen în care toată societatea era contaminată de o vină colectivă. A fost o discriminare împotriva unei majorităţi. Aşa a fost şi în România în perioada comunistă. Atunci ai nevoie de o asumare la nivel colectivă, publică, pentru că nu mai poţi găsi cel mai probabil vinovaţi pentru fapte care s-au prescris".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.