China comunistă continuă să își întindă nestânjenită tentaculele în Occident. Cazul școlilor particulare din Marea Britanie și pericolul reprezentat de comuniști pentru cel mai prestigios sistem de învățământ occidental


  • ACP
  • Mar 1, 2021 16:15
  • 2496
China comunistă continuă să își întindă nestânjenită tentaculele în Occident. Cazul școlilor particulare din Marea Britanie și pericolul reprezentat de comuniști pentru cel mai prestigios sistem de învățământ occidental

Atenția acordată de observatorii independenți și de parte din presă institutelor Confucius din majoritatea țărilor occidentale a dus până la urmă la limitarea influenței acestor centre de propagandă și îndoctrinare ale Partidului Comunist Chinez din lumea liberă. 

Asta s-a adăugat campaniei administrației Trump de a elimina din universitățile americane profesorii și studenții chinezi care acționau ca agenți ai Beijingului pentru propagandă, influentă și colectare de informații din centrele de cercetare americane, ceea ce a lămurit foarte clar cât de periculoasă este prezența acestora în instituțiile de învățământ americane ori europene. 

În aceste condiții era mai greu de crezut că Beijingul își mai poate păstra locul în învățământul occidental, când se știe bine acum cât de periculos este acest lucru pentru lumea liberă. Numai că un articol din Mail on Sunday a arătat că prezența comuniștilor chinezi în învățământul britanic nu este deloc o în scădere. Numai în ultimul an companiile chineze au cumpărat 17 școli din Marea Britanie, principala cauză fiind grava criză financiară produsă de pandemia actuală, care a ruinat bună parte din școlile private. 

Mai mult, se știe că sute de școli independente, care au probleme financiare grave produse de pandemie, sunt vizate în continuare pentru cumpărare de investitorii chinezi. Unele dintre companiile care au investit sau intenționează să investească în învățământul privat britanic sunt conduse chiar de membri de rang înalt ai Partidului Comunist Chinez.

Nouă din cele 17 școli aflate sub controlul chinezilor sunt deținute de companii controlate de membri ai Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), un organism unde se face legătura între sectorul privat și Partidul Comunist Chinez. Hu Jing, președintele companiei Ray Global Education, care deține două școli private cu sediul în Marea Britanie, a declarat în 2019 pentru presa de stat chineză că își conduce afacerea în conformitate cu „legile politice, legile educaționale și legile economice”

”Indiferent cât de internațională este școala, rămâne fundamental o școală chineză și trebuie să acorde o atenție deosebită mediului politic”, a spus Hu jurnaliștilor chinezi. Când a înființat o școală în Shanghai, primul lucru pe care l-a făcut compania sa a fost să înființeze un comitet comunist și să aleagă un secretar de partid, a mai spus el. 

Ma Jian – un scriitor chinez din Marea Britanie – a declarat pentru Radio Free Asia că guvernul britanic nu reușește să perceapă riscul preluării școlilor britanice de către firmele chineze. 

„Acești politicieni britanici sunt cu adevărat idioți... habar nu au cum să reziste... Marea Britanie s-a transformat într-un avanpost comercial al Chinei, nu doar în ceea ce privește afacerile, economia și comerțul, ci și în ceea ce privește cultura”, a adăugat Ma.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.