Institutul Levantului, o gaură bugetară de milioane de lei. Clotilde Armand declară război sinecurii lui Emil Constantinescu


Institutul Levantului, o gaură bugetară de milioane de lei. Clotilde Armand declară război sinecurii lui Emil Constantinescu

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a declarat război sinecurii fostului președinte al României, Emil Constantinescu. Aceasta a propus ca sediul Institutului Levantului să fie preluat de Primăria Sectorului 1 pentru a fi transformat într-o școală. 

"Există o mare provocare pentru școlile din Sectorul 1 care sunt tot mai aglomerate. Ne dorim ca, în cel mai scurt timp posibil, să eliminăm supraglomerarea din clase pentru ca elevii noștri să învețe în condiții civilizate. Am trecut astăzi pe lângă o clădire situată la câțiva metri de Arcul de Triumf. Clădirea se numește Institutul Levantului. În perioada în care România era condusă de Dragnea a fost înființat acest Institut de Studii Avansate a Culturii și Civilizației Levantului condus de fostul președinte al României - dl. Emil Constantinescu.

Ce face această instituție?! Nimeni nu știe. Se știe doar că instituția plătește salarii anuale de peste 500 de mii de euro. Pentru ce?!  

Să revenim însă la școli. Având în vedere deficitul unităților de învățământ din Sectorul 1, propun să preluăm noi clădirea în care funcționează în prezent Institutul Levantului și să o transformăm într-o școală. De exemplu: aici poate funcționa Școala Pia Brătianu Nr. 2 (pentru cine nu știe, la școala Pia Brătianu elevii învață în trei schimburi). Trebuie să investim în viitorul copiilor noștri și să lăsăm la o parte sinecurile din trecut", a scris Clotilde Armand pe Facebook. 

Amintim că fostul președinte al României, Emil Constantinescu, care s-a declarat învins de sistem la finalul primului și singurului mandat, este, actualmente, răsplătit de sistem cu o serie de beneficii substanțiale

Concret, în octombrie 2016, Parlamentul vota legea privind înfiinţarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura si Civilizaţia Levantului. Proiectul a aparținut șefului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, dar și altor 14 parlamentari de la acea vreme, printre care Daniel Barbu și Varujan Vosganian. 

În anul 2016, înființarea Institutului Levantului s-a lovit de opoziția premierului Dacian Cioloș și a președintelui Klaus Iohannis, care a cerut reexaminarea legii, însă Parlamentul a votat-o și a doua oară. Principalele argumente erau costurile enorme pentru funcționarea acestui institut, lipsa specialiștilor în domeniu și faptul că nu este prevăzut un control clar al activității și modului de folosire a resurselor.

Mai mult, din data 9 octombrie 2019, Emil Constantinescu beneficiază de salariu de secretar de stat, la care se adaugă decontarea cazării și a transportului, până în 2024, pentru deplasările la acțiuni organizate de Institutul Levantului în țară și în străinătate. Până la acea dată, Constantinescu fusese președintele Institutului, dar fără rang de demnitar și beneficiile aferente, dar Guvernul Dăncilă a decis prin OUG să schimbe sistemul de alegere a președintelui Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului. Astfel, Guvernul Dăncilă hotărâse că președintele Institutului Levantului va fi numit de Biroul Permanent al Senatului, la propunerea Consiliului știintific, dintre membrii acestuia, pentru un mandat de 5 ani, care poate fi reînnoit. Mai mult, tot prin OUG, Emil Constantinescu a primit din partea Guvernului Dăncilă salariu de secretar de stat, conform G4media

În primăvara anului 2018, conform datelor publicate de ministere, secretarii de stat aveau un venit brut de 16.640 de lei. De asemenea, conform site-ului institutului, salariile brute pentru cele 36 de posturi varia în luna martie 2019 între 3.936 lei și 9.100 de lei. 

Proiectul inițiat de USR care propunea desființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura şi Civilizaţia Levantului a fost respins în vara anului 2020 de către deputați. Deputatul USR Iulian Bulai spunea, în plen, că instituția a primit de la buget 1 milion de euro de euro pe an, iar din cei 2 milioane de euro primiți în 2 ani au fost cheltuiți pentru proiecte doar 80.000 de lei, restul fiind dați pentru salarii foarte mari, deplasări, diurne, sindrofii.

"Noi nu considerăm oportună această instituție pe bani publici. În doi ani de activitate această instituție a avut alocat câte un million de euro pe an. Pe proiecte au mers 80.000 de lei în 2019. 80.000 de lei din două milioane de euro. Acești bani au mers pe salarii foarte mari, pe deplasări, pe diurne, pe sindrofii, pe tot felul de activități care nu au nicio legătură cu ideea de Levant. Această instituție reprezintă un institut luat pe persoană fizică de către o personalitate care a reprezentat speranța României acum 20 de ani. E trist că salariații din această instituție câștigă fără să facă nimic concret pentru cercetare mai mult decât cercetătorii de la Academia Română. Nu este corect", a spus în timpul dezbaterilor deputatul USR Iulian Bulai, citat de Mediafax.

În 2019, Institutul de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului a beneficiat de o subvenție de 4,8 milioane de lei, din care 3,4 milioane de lei s-au dus pe salarii. În anul 2020, Emil Constantinescu a primit de la bugetul de stat 3,71 milioane de lei.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.