Amnesty International, lovitură pentru Navalny. Declarațiile care l-au pus într-o lumină proastă pe disidentul rus


  • ACP
  • Feb 25, 2021 17:02
  • 2275
Amnesty International, lovitură pentru Navalny. Declarațiile care l-au pus într-o lumină proastă pe disidentul rus

Amnesty International a anunțat săptămâna aceasta o schimbare radicală în ceea ce îl privește pe dizidentul rus Alexei Navalny, după perioada în care l-a numit "prizonier de conștiință" și l-a considerat un exemplu marcant de militant pentru schimbare al noii societății civile ruse. Arestat luna trecută, după întoarcerea în Rusia, apoi condamnat la doi ani și jumătate de închisoare pentru încălcările condițiilor unei condamnări cu suspendare pe care a primit-o cu câțiva ani în urmă, Navalny a beneficiat imediat de întreaga susținere din partea Amnesty International, care a cerut eliberarea sa imediata, iar SUA și UE au trecut rapid de la declarații de condamnare a tratamentului aplicat dizidentului rus la anunțarea unor sancțiuni împotriva Rusiei. Numai că cei de la Amnesty International au anunțat miercuri într-o declarație trimisă agenției Reuters că „au luat o decizie internă de a nu mai face referire la Navalny ca prizonier de conștiință, din cauza unor comentariile făcute de el în trecut"

„Unele dintre aceste comentarii, pe care Navalny nu le-a denunțat public, ating pragul de susținere a urii și acest lucru este în contradicție cu definiția Amnesty a unui prizonier de conștiință”, au mai spus cei de la cunoscuta organizație non-guvernamentală.

Oricum, Amnesty International consideră în continuare că Navalny ar trebui să fie eliberat din închisoare, deoarece nu a comis nicio infracțiune și este persecutat doar pentru campaniile sale și criticile împotriva președintelui Putin și guvernului său.

Comentariile în cauză nu au fost făcute publice de cei de la Amnesty International, care au mai spus că nu știu dacă dizidentul rus a mai făcut declarații similare în ultima perioadă. Dar chiar dacă nu s-a spus care sunt aceste comentarii, se știe că e este vorba despre declarațiile naționaliste, împotriva imigrației ilegale, făcute de Navalny cu mai mulți ani în urmă și de participarea sa la un marș naționalist. Într-un videoclip din 2007 Navalny apare susținând deportarea migranților din fostele republici sovietice, pentru a preveni creșterea violenței de extremă dreaptă. 

„Avem dreptul de a fi ruși (etnici) în Rusia. Și vom apăra acest drept”, spunea dizidentul rus în videoclip.  

Fiind în închisoare, Navalny nu a putut fi contactat pentru comentarii, însă susținătorii săi au protestat imediat împotriva deciziei celor de la Amnesty International. Ivan Zhdanov, un aliat al Navalny, a declarat: „procedura de atribuire și revocare a statutului Amnesty International s-a dovedit extrem de rușinoasă”, iar Alexander Golovach, avocat al grupului anticorupție FBK al lui Navalny, a precizat că renunță la statutul de „prizonier de conștiință” acordat în 2018 din partea Amnesty, în semn de protest împotriva deciziei privitoare la Navalny.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.