ORACLE, furnizorul programelor informatice prin care funcționează actualul regim al TERORII comuniste din China


  • ACP
  • Feb 20, 2021 14:38
  • 3930
ORACLE, furnizorul programelor informatice prin care funcționează actualul regim al TERORII comuniste din China

Un articol de excepție al publicației americane "The Intercept", apărut joi, arată felul în care una dintre cele mai cunoscute companii americane de software, Oracle, este implicată de mai multă vreme în susținerea informatică a supravegherii, controlului și represiunii Beijingului comunist împotriva poporului chinez. Poliția și serviciile de informații din China reușesc să adune un volum imens de date, colectate prin mijloace invazive - înregistrări financiare, înregistrări de vehicule, informații de călătorie, înregistrări ale camerelor de supraveghere și informații din rețelele sociale - dar nu au un software propriu suficient de eficient pentru a putea prelucra și înțelege tot, în sensul util controlului absolut al societății. 

Date descoperite pe internet arată că gigantul american Oracle a oferit soluții pentru problema comuniștilor chinezi, prin tehnologii pentru analiza de date, încă din anii '90, de la proiectele „Golden”, care au fost o serie de eforturi timpurii de supraveghere și control al internetului din partea Beijingului. Oracle nu a reușit să ascundă nici faptul că serviciile sale de prelucrare a datelor au fost utilizate, conform documentelor, chiar și de poliția din Xinjiang, locul unde se desfășoară de câțiva ani genocidul împotriva uigurilor musulmani. Oracle a oferit și tehnologie pentru cloud-ul poliției din China, o platformă imensă de date implementată ca parte a sistemului emergent de supraveghere a întregului popor chinez. Programele Oracle pot ajuta de asemenea poliția chineză să filtreze 700 de milioane de mesaje pe zi, de pe aplicațiile de socializare - inclusiv WeChat și Weibo - precum și de pe grupuri de chat, pagini de forum, recenzii și media de știri. Documentele companiei arată că Oracle nu și-a oferit produsele în China numai pentru Ministerul Securității Publice, din care face parte și poliția, ci și pentru Armata Populară de Eliberare, pentru Corporația Nucleară Națională a Chinei și pentru Corporația Științei și Tehnologiei Aerospațiale a Chinei. Așa fiind, nu se cunoaște exact dacă vreun program Oracle este utilizat în prezent de vreo entitate militară chineză.  

În același timp compania are între clienții săi mari toate cele 5 ramuri ale armatei Statelor Unite, dar și NASA, Departamentul de Comerț și CIA. De altfel, Oracle a început să construiască baze de date pentru CIA încă de la sfârșitul anilor '70, iar experiența acumulată este folosită acum, se pare, pentru susținerea totalitarismului comunist chinez. Oracle este și un important broker de date, despre care se afirmă că vinde informații despre mai mult de 300 de milioane de oameni din întreaga lume, din ceea ce numește „cea mai mare colecție de date terțe din lume”.  

În ultimii 20 de ani China a lansat ID-uri electronice, înregistrare online cu numele real, cititoare automate de plăcuțe de înmatriculare și puncte de control cu camere de recunoaștere facială și de supraveghere. 

„Toată lumea folosește telefoane, folosește WeChat, folosește toate aceste dispozitive care pot fi urmărite și care pot genera o mulțime de puncte de date”, explică Daniel Sprick, un cercetător de la Universitatea din Köln care studiază sistemul de supraveghere din China. 

Unele date colectate în cadrul sistemului emergent de credit social alimentează cu informații accesibile și poliția chineză. 

„Așadar, polițiștii sunt în măsură să aibă într-un set unic de date cam tot ceea ce vor să știe”, a adăugat Sprick. 

Sistemul din China alocă masiv resurse în special pentru preveni evenimentele nedorite de regimul comunist. 

„Logica e că nu mai este suficient să se reacționeze la evenimente, pentru că atunci este prea târziu. Trebuie prevenite evenimentele”, a spus Edward Schwarck, care a scris despre originile politicii predictive a serviciilor de securitate din China. Însuși președintele chinez Xi Jinping a vorbit despre păstrarea „stabilității” prin protejarea împotriva fenomenului „lebedei negre” sau a apariției evenimentelor neprevăzute.  

Faptul că înspăimântătorul sistem chinezesc de supraveghere, predicție și control al dictaturii comuniste funcționează folosind programe special produse de o cunoscută companie occidentală, produce probleme imense, morale și de securitate lumii libere, căreia se presupune că ar aparține această companie. Iar dacă punem la socoteală faptul că, pe lângă Oracle, mai sunt și alte companii occidentale mari care au susținut și susțin ofensiva Chinei comuniste împotriva lumii libere, cum ar fi, de exemplu, compania de consultanță McKinsey, avem o imagine mai completă a conexiunilor nevăzute ale celui mai întunecat regim actual cu câteva dintre cele mai mari companii transnaționale care operează în cele mai sensibile zone din Statele Unite și Europa, inclusiv la noi în țară. (sursa: AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.