Disensiuni în PNL pe tema gratuității la tren pentru studenți: Roman și Orban, amendament prin care vor să păstreze beneficiul. LS Iași o sesizează pe Weber cu scopul de a ataca la CCR OUG dată de Cîțu


Disensiuni în PNL pe tema gratuității la tren pentru studenți: Roman și Orban, amendament prin care vor să păstreze beneficiul. LS Iași o sesizează pe Weber cu scopul de a ataca la CCR OUG dată de Cîțu

"Nu există nimic gratuit pe lumea asta", a declarat joi premierul Florin Cîţu, la Digi24, adăugând că în Uniunea Europeană, în afară de Luxemburg, România este singura ţară unde există gratuitate de 100% pentru transportul studenţilor, scrie Agerpres.

"Vorbim de o subvenţie. Aş reveni la ceva ce am mai spus, eu vreau să reaşez economia pe principii liberale. Vrem să creăm motivaţii ca oamenii să investească, oamenii să îşi dorească un loc de muncă, vrem ca oamenii să fie mai performanţi. În acelaşi timp, vreau să spun un lucru, nu există nimic gratuit pe lumea asta. Atunci, fiecare subvenţie care pleacă de la buget eu o analizez prin două filtre: costul de oportunitate, dacă există altceva pe care l-aş putea face mai profitabil şi vorbim de orice subvenţie de la buget, şi impactul acelei subvenţii, pentru că sunt şi subvenţii pe care le dăm şi au un impact pozitiv în economie. Eu am luat o decizie în ceea ce priveşte această măsură de a subvenţiona doar 50% din biletul de tren (…); eu spun că subvenţionăm de la buget 50% din biletul de tren pentru studenţii până la 26 de ani", a completat Cîţu la Digi24.

Premierul a adăugat că a primit multe mesaje de la tineri care au 24 de ani, nu sunt studenţi şi plătesc 100% transportul, iar unii dintre ei au loc de muncă, alţii nu.

"Aceşti tineri mi-au spus – cu ei ce se întâmplă, de ce îi discriminez? Asta este o altă discuţie. (…) Nu am încă un răspuns pentru acei oameni, asta este o discuţie pe care ar trebui să o avem în societate. (…) M-am uitat ce se întâmplă în Uniunea Europeană şi nu există în nicio ţară, era doar Luxemburg, nu putem să ne comparăm cu Luxemburg, România era singura ţară unde exista această gratuitate, acest 100%. Ne-am uitat la impactul negativ pe care l-a avut pentru industrie, pentru că a însemnat costuri mai mari pentru industrie. Dintr-odată aveai nevoie de mai multe vagoane, aveai nevoie de costuri de mentenanţă mai multe, poate să angajezi mai mulţi oameni. Deci, repet, nu există nimic gratuit. Nu numai faptul că subvenţia înseamnă că luăm banii din taxele cetăţenilor şi îi alocăm aici, în loc să îi alocăm în altă parte, dar am creat şi costuri în plus pentru o companie care nu este pe profit şi acea companie ne-a cerut mai mulţi bani să îi subvenţionăm după aceea costuri mai mari", a conchis Cîţu.  

Reamintim că Guvernul a eliminat ieri, prin OUG, gratuitatea călătoriilor pentru studenți, pe calea ferată, beneficiu introdus de PSDragnea în 2017.

Pe de altă parte, de subliniat este că subiectul gratuității călătoriilor feroviare pentru studenți a stârnit un aprig scandal cu iz electoral în PNL. Deputatul PNL Florin Roman a anunțat vineri că nu este de acord cu abordarea lui Cîțu, iar în acest sens, împreună cu șeful Camerei Deputaților Ludovic Orban, a depus un amendament care prevede acordarea anuală a unui număr de 24 de călătorii feroviare gratuite pentru studenți. 

"Nu putem invoca mereu lipsa educației dacă nu înțelegem că orice început de drum trebuie susținut.  

A investi în viitor înseamnă a sprijini tinerii și a înțelege că ceea ce reprezintă nimic pentru unii, pentru alții poate reprezenta foarte mult sau totul.

Fix despre asta discutăm în acest caz.  

Ca un stat responsabil, având în vedere contextul economic, este necesar să facem economii și să ne redresăm, dar, totodată, trebuie să încercăm să găsim cele mai bune soluții pentru educație.

În acest scop, împreună cu domnul Ludovic Orban, Președintele Camerei Deputaților, am depus un amendament.

Propunerea noastră vizează acordarea unui număr de 24 călătorii gratuite anual pentru studenți la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată perioada cursurilor universitare.  

Am încredere că domnul Florin Cîţu, prim-ministrul României, va lua cele mai bune decizii.

Să auzim de bine!", a zis Florin Roman. 

De asemenea, Liga Studenților din Iași a anunțat că va sesiza Avocatul Poporului pentru ca OUG care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenți să fie atacată la CCR. 

Redăm comunicatul LS Iași:

"Liga Studenților (LS IAȘI) critică Guvernul pentru adoptarea ordonanței de urgență (OUG) care prevede eliminarea transportului feroviar gratuit pentru studenți și consideră că aceasta este neconstituțională, studenții urmând să sesizeze Avocatul Poporului în vederea atacării actului la Curtea Constituțională a României (CCR) după publicarea în Monitorul Oficial. Critica de neconstituționalitate se întemeiază pe încălcarea art. 32, 49, 53 și 115 din Constituția României: lipsa urgenței și a fundamentării ordonanței, încălcarea dreptului la educație și a obligației pozitive a statului de a asigura protecția socială a tinerilor și limitarea drepturilor printr-o ordonanță și nu prin lege.

Ordonanța încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituție, conform cărora Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acestora. Nota de fundamentare nu conține nicio justificare a necesității eliminării gratuității și înlocuirea ei cu o reducere de 50% și o limitare la vârsta de 26 de ani, ba chiar susține contrariul: că în contextul generat de starea de urgență și starea de alertă „sunt necesare măsuri suplimentare de protecție pentru studenți.”

Eliminarea acestor beneficii pentru studenți prin OUG nu doar că nu reprezintă o situație excepțională care nu poate fi amânată în sensul textului Constituției și al jurisprudenței constituționale, dar constituie și o încălcare a prevederilor art. 53, limitarea drepturilor putându-se realiza numai prin putere de lege, de către Parlament.

Totodată, ordonanța încalcă art. 32 și 49 - care garantează dreptul și obligația statului de a sprijini tinerii, precum și decizia nr. 657/2019 a Curții Constituționale a României (CCR) care statutează că subvențiile pentru transportul tinerilor școlarizați într-o instituție de învățământ constituie „o formă de protecție socială a copiilor și a tinerilor stabilită prin lege”, instituită în scopul de a asigura dreptul la învățătură al acestora. Beneficiile pentru transport au menirea să dea substanță dreptului constituțional la educație, respectiv obligațiilor pozitive asumate de stat pentru garantarea dreptului la învățătură și a regimului special de protecție a copiilor și a tinerilor.

Mai mult, limita de vârstă impusă, care exista și anterior anului 2017, anume cea de 26 de ani, este complet arbitrară, fiind atât în neconcordanță cu art. 49 din Constituție, cât și cu prevederile Legii Tinerilor nr. 350/2006.

«Promisiunile din campania electorală legate de eliminarea sporurilor, a pensiilor speciale nejustificate și a altor cheltuieli bugetare legate de risipa banului public au fost uitate. Singura și marea problemă a guvernanților a rămas gratuitatea de care se bucură studenții la transportul feroviar, aceștia considerând că prin eliminarea ei „urgentă”, mai exact a sumei de 100 de milioane de lei - echivalentul a 0,01% din PIB, este „salvată” economia, în loc să fie văzută ca o investiție în educație, atât de necesară în contextul actual generat de starea de urgență și cea de alertă. Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacării ordonanței la Curtea Constituțională a României (CCR) pentru a opri această greșeală a guvernului prin care vor fi afectați nu doar studenții, dar și sistemul de învățământ superior românesc în ansamblul său. Cum accesul Ligii Studenților din Iași la întâlnirile cu reprezentanții guvernamentali a fost în mod intenționat blocat, facem uz de alte mijloace pentru a apăra drepturile studenților.» a declarat Maria-Alexandra Druțu, președinte Liga Studenților (LS IAȘI)".

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.