Deputatul USRPLUS Cătălin Teniță a anunțat marți, 16 februarie, că a depus un amendament prin care președinții României care au fost dovediți drept turnători ai fostei Securități, dar și cei care au făcut parte din nomenclatura comunistă ar urma să își piardă privilegiile de foști demnitari. Proiectul de lege inițial, depus în octombrie 2020 de către Ecaterina Andronescu, Teodor Meleșcanu, Steluța Cătăniciu și Grațiela Gavrilescu îl menaja pe inculpatul pentru crime împotriva umanității, Ion Iliescu, vizat fiind doar fostul președinte al României Traian Băsescu, care a fost declarat colaborator al Securității, în primă instanță, sub numele conspirativ "Petrov". Deși amendamentul lui Cătălin Teniță a fost respins marți în Comisia privind Drepturile Omului de către parlamentarii care fac scut în jurul lui Ion Iliescu, deputatul USRPLUS nu și-a pierdut speranța, precizând că inițiativa va fi supusă dezbaterii și votului în plen.
"Un pic de punctul 8.
Pe la jumătatea anului trecut, distinsele doamne parlamentare Steluţa-Gustica Cătăniciu și Graţiela Leocadia Gavrilescu depun un proiect de lege privind anularea drepturilor acordate fostilor președinți ai țării care au avut calitatea de colaboratori ai Securității. A se citi Băsescu.
E vorba de PLX 58/202.
Azi a ajuns la Comisia privind Drepturile Omului.
Așa că m-am gândit să depun un amendament care ar îmbunătăți în viziunea mea acest proiect de lege. Să sancționăm nu doar turnatorii Securității deveniți presedinți, ci și demnitarii statului și ai partidului comunist și angajații Securității deveniti președinți ai republicii democratice.
Că nu turnau turnatorii de capul lor, iar crimele alea mari împotriva drepturilor omului, colectivizarea forțată, tortura, înfometarea, trimiterea la canal, abrutizarea unui întreg popor le-au facut șefii de Partid și de stat.
Vai, asta înseamnă tatăl nostru, Iliescu, și-au dat seama colegii distinsi de la PSD.
Care au prelungit votul, au incercat să tragă de timp, au pus mana pe telefon, a venit și ceva ajutor de la minorități. Cert e că au câștigat cu 9-8 la minutul 97, cu arbitru mai prietenos așa. Amendamentul ar fi trecut dacă distinșii colegii de la un partid din coaliție ar fi venit la muncă (nu doar 1 din 3 locuri ocupate + 2 neocupate).
Cert este că și așa, respins, tot voi putea susține amendamentul acesta în plen.
Egală măsură între turnători, ofițeri de Securitate, sefi de PCR și demnitari ai RSR!
Spre nemulțumirea PSD-ului. Care aparent face distincție între săgeți și capii mafiei. Corb la corb...", a scris deputatul USRPLUS pe Facebook.
Inculpatul pentru crime împotriva umanității, Ion Iliescu, locuiește din 1990 la parterul unui vile din cartierul Primăverii, iar în 1996 a cumpărat imobilul. În anul 2008 a primit din partea Guvernului și dreptul de folosință gratuită a terenului aferent clădirii, având o suprafață de peste 1000 de metri pătrați. Astfel, în cazul în care proiectul de lege ar trece de Parlament în forma amendată de Cătălin Teniță, atunci Iliescu ar urma să rămână fără respectivul teren.
În schimb, după încheierea celui de-al doilea mandat de președinte, Traian Băsescu s-a mutat într-o vilă de protocol. Pe cale de consecință, Băsescu ar rămâne fără vila de protocol în cazul adoptării proiectului de lege la care am făcut referire mai sus.
Băsescu și Iliescu ar urma să își piardă și indemnizațiile ce se oferă pentru faptul că au ocupat funcția de președinte al României. Legea 406/2001 prevede că foștii președinți beneficiază de o indemnizație lunară egală cu 75% din indemnizația acordată Președintelui României în exercițiu.