Maia Sandu poate merge până la capăt în războiul cu rusofilii din PSRM. „Suspendarea președintelui țării este aproape imposibilă”


Maia Sandu poate merge până la capăt în războiul cu rusofilii din PSRM. „Suspendarea președintelui țării este aproape imposibilă”

Directorul Centrului de Resurse Juridice (CRJ) din Republica Moldova, Vladislav Gribincea, susține că, în eventualitatea în care Curtea Constituțională va constata că președintele Maia Sandu a încălcat Constituția țării, respingând candidatul propus de majoritatea parlamentară, suspendarea șefului statului devine aproape imposibilă, scrie Deschide.md.

Potrivit lui Gribincea, Maia Sandu se bucură în prezent de cea mai mare încredere din partea populației, iar acest lucru ar duce la eșecul unui eventual referendum privind demiterea sa.

Mai mult, el subliniază inițierea procedurii de suspendare a președintelui îi va oferi Maiei Sandu capital politic suplimentar, și, din acest motiv,  majoritatea PSRM-Șor nu va iniția procedura suspendării.

„În conjunctura politică actuală, nu cred că cineva se va încumeta să meargă la referendum, fiindcă, unu, Maia Sandu are cea mai mare popularitate politică, doi – alegerile abia s-au finalizat și trei – există o consecință logică, în cazul în care oamenii vor spune că președintele nu trebuie demis, în alte țări asta este temei de dizolvare a Parlamentului”, a spus Gribincea.

Chiar și deputatul Sergiu Sîrbu, din partea platformei „Pentru Moldova” aliată cu PSRM,  spune că președintele a încălcat Constituția, atunci când a ignorat candidatul susținut de o majoritate parlamentară, dar admite că suspendarea președintelui țării este aproape imposibilă.

„Din punct de vedere juridic, este un proces extrem de rigid. Curtea Constituțională ar trebui întâi să constate încălcarea, ulterior pentru ca referendumul de suspendare să fie valabil trebuie să voteze mai mulți alegători decât au votat pentru alegerea președintelui în funcție. În realitate, este extrem de complicat, dacă nu chiar imposibil”, a declarat deputatul Sergiu Sîrbu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit legii, procedura suspendării din funcție a președintelui țării poate fi inițiată cu voturile a 2/3 dintre deputați. Ulterior este organizat un referendum în timpul căruia pentru demiterea șefului statului ar trebui să se pronunțe mai mulți cetățeni decât numărul celor care au votat în favoarea sa la alegerile prezidențiale. Condiția suspendării șefului statului ar putea apare în cazul când Curtea Constituțională va constata că Maia Sandu a încălcat Legea supremă atunci când a respins candidatura Marianei Durleșteanu la funcția de premier desemnat, propusă de o majoritate din 54 de deputați.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.