Australia vrea să pună la plată companiile Google și Facebook. Proiectul de lege care a băgat în corzi giganții Big Tech


  • ACP
  • Feb 13, 2021 14:55
  • 1420
Australia vrea să pună la plată companiile Google și Facebook. Proiectul de lege care a băgat în corzi giganții Big Tech

Un oficial guvernamental din Australia a anunțat ieri că săptămâna viitoare va fi discutată o lege care va obliga Google și Facebook să plătească editorilor și radio-difuzorilor pentru conținutul preluat de la ei. Australia va deveni astfel prima țară care va reuși să determine cele două mari companii să plătească pentru conținutul de știri preluate, lucru urmărit îndeaproape în întreaga lume pentru că, odată stabilit precedentul, va urma cu siguranță o serie de modificări legislative comparabile în majoritatea țărilor unde Google și Facebook sunt prezente.  

Odată aprobată, legea ar putea intra în vigoare luna aceasta, chiar dacă cei din conducerea Google amenință că legea îi va obliga să își retragă funcția de căutare. În timp ce Google și Facebook au făcut presiuni asupra Australiei pentru a atenua legea în cauză, iar directori ai ambelor companii americane au purtat discuții cu prim-ministrul Scott Morrison și trezorierul Josh Frydenberg, Google a lansat în Australia o platformă pe care oferă știri pentru care a plătit, într-o încercare de a arăta că legislația propusă este inutilă.

"Așteptăm cu nerăbdare să ne implicam cu factorii de decizie politică în crearea noii legi, prin procesul parlamentar, pentru a răspunde preocupărilor și pentru a realiza un cod care să funcționeze pentru toată lumea - editori, platforme digitale și companii și utilizatori australieni", a spus Lucinda Longcroft din partea Google, într-o declarație prin e-mail.  

Australienii sunt însă deciși să meargă mai departe cu legea care va pune la plată cele două companii, chiar dacă se va ajunge până la retragerea Google din Australia, caz pentru care Microsoft a declarat că produsul său de căutare Bing ar putea umple golul lăsat de retragerea gigantului american.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.