Sorina Pintea jubilează. Pesedista, judecată în fieful pseudomagistratei care a fost la un pas de a-i fi colegă în Guvernul Dăncilă


Sorina Pintea jubilează. Pesedista, judecată în fieful pseudomagistratei care a fost la un pas de a-i fi colegă în Guvernul Dăncilă

Instanțele din România continuă să facă pase cu dosarul pesedistei Sorina Pintea, fostă ministră a Sănătății în Guvernul Dăncilă. Inițial, Tribunalul Maramureș și Tribunalul București au făcut pase cu dosarul. Din acest motiv, a fost necesară intervenția ÎCCJ, care a hotărât pe 4 februarie că Tribunalul Maramureș, circumscripție în care e domiciliată Sorina Pintea, trebuie să judece cauza. Astăzi, la solicitarea Sorinei Pintea, Curtea de Apel Cluj a hotărât ca Tribunalul Cluj, nu cel din Maramureș, să judece dosarul. 

Minuta Curții de Apel Cluj: "În baza art. 74 al. 1 şi 2, art. 75 al. 3 din C.p.p. admite cererea de strămutare formulată de către inculpata P.S. privind cauza penală nr. 9657/3/2020 aflată pe rolul Tribunalului Maramureş în procedura camerei preliminare sub nr. 9657/3/2020/a1. Dispune strămutarea cauzei penale nr. 2008/84/2015, din procedura camerei preliminare înregistrată sub nr. 9657/3/2020/a1, de la Tribunalul Maramureş la Tribunalul Cluj. În baza art. 74 al. 3 din C.p.p. menţine actele îndeplinite până la data dispunerii strămutării. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Fără cale de atac. Pronunţată în şedinţă publică azi, 10 februarie 2021".

În acest context, trebuie evidențiat că președinta Curții de Apel Cluj este nimeni alta decât judecătoarea apropiată de PSD Dana Gîrbovan, cea care era la un pas să fie colegă în Guvernul Dăncilă cu pesedista Sorina Pintea. Dana Gîrbovan nu ar mai fi fost astăzi în poziția de a fi șefă a Curții de Apel Cluj dacă nu ar fi primit în 2019 un ajutor murdar, prin tot felul de tertipuri, din partea Liei Savonea, șefă a CSM la acea vreme. Guvernul PSD Vasilica Dăncilă a propus-o pe Gîrbovan pentru postul de ministru al Justiției, dar ulterior a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis. Cu toate acestea, deși a trebuit să demisioneze din magistratură pentru a fi propusă ministru, Gîrbovan a fost ajutată de prietena ei Lia Savonea pentru a rămâne magistrat. Reiterăm că Lia Savonea nu trimisese la Administrația Prezidențială decizia CSM privind propunerea de eliberare a Danei Gîrbovan din funcția de magistrat, astfel încât președintele Klaus Iohannis să nu poată semna decretul de scoatere din magistratură a acesteia. Gîrbovan se aștepta să nu fie acceptată de Klaus Iohannis pentru funcția de ministru al Justiției, motiv pentru care a apelat la șiretlicurile procedurale ale Liei Savonea. 

Pintea a fost trimisă în judecată pentru că ar fi primit, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro și 120.000 lei, în legătură cu un contract la Spitalul Județean Baia Mare. Potrivit rechizitoriului, în perioada noiembrie 2019 - 28 februarie 2020, Sorina Pintea, în calitatea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanții unei societăți comerciale, în două tranșe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) și 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând un procent de 7% din valoarea unui contract de achiziție publică.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.