Efectul administrației Biden: America ar putea renunța la mare parte din arsenalul său NUCLEAR. Programul de înlocuire a rachetelor de pe teritoriul SUA, fabricate la începutul anilor 70, nedorit de Congres și Casa Albă


  • ACP
  • Feb 7, 2021 21:09
  • 1600
Efectul administrației Biden: America ar putea renunța la mare parte din arsenalul său NUCLEAR. Programul de înlocuire a rachetelor de pe teritoriul SUA, fabricate la începutul anilor 70, nedorit de Congres și Casa Albă

Una dintre marile probleme pe care noua administrație americană le are de rezolvat este refacerea arsenalului nuclear, în special a rachetelor balistice intercontinentale de pe teritoriul american, în condițiile în care Rusia a rămas o țară cât se poate de ostilă, China își mărește rapid numărul de rachete nucleare, iar Iranul se poate alătura curând Coreei de Nord în topul țărilor inamice Americii care dețin arme nucleare. 

Format în cea mai mare parte din rachetele Minuteman III, operaționale din aprilie 1975 și proiectate cu o durată de viață de 10 ani, arsenalul terestru nu mai poate fi întreținut ori îmbunătățit, așadar Pentagonul a prezentat un plan extins de înzestrare cu rachete noi care așteaptă aprobarea pentru punerea în practică. 

Relizarea programului de înlocuire a rachetelor Minuteman III, numit GBSD (Ground Based Strategic Deterrent), a fost câștigată de Northrop Grumman și include proiectarea, fabricarea și apoi întreținerea a 650 rachete, cu un cost de achiziție de aproximativ 100 miliarde dolari și de 264 miliarde dolari pentru întreaga durată de viață a acestora, până în anul 2075. 

Deși programul de reînarmare este susținut de oficiali de top ai Pentagonului, care au arătat că programul Minuteman III este prea vechi pentru a i se prelungi în siguranță durata de viață și că GBSD este vital pentru interesele de securitate americane, noul val progresist din Congres și din administrația Biden dorește ca vechile rachete să fie în continuare întreținute și îmbunătățite, ori să fie eliminat în întregime elementul de la sol al triadei nucleare americane. 

Deși GBSD a fost susținut chiar de administrația Obama, grupurile de control al armelor au îndemnat parlamentarii să ia în considerare întârzierea acestui program de reînzestrare, cu scopul de a economisi bani.

Amiralul Charles Richard a declarat pentru presă că întârzierea nu este o opțiune, având în vedere vârsta și perimarea sistemului Minuteman III –  „acest program este atât de vechi încât, în unele cazuri, proiectele nu mai există, sau, acolo unde le avem, sunt șase generații în spatele standardului industrial si cei care le mai puteau înțelege și lucra cu ele nu mai sunt în viață”. 

Înainte de alegeri, Joe Biden a indicat că e posibil să efectueze o revizuire completă a politicii nucleare a Statelor Unite și se pare că echipa sa care se se ocupă de aceast domeniu ar putea fi interesată să analizeze îndeaproape si viitorul rol al rachetelor nucleare de la sol în strategia nucleară americană. 

Un sondaj făcut în statele unde se află silozurile cu rachete Minuteman III – Colorado, Montana, North Dakota, Nebraska și Wyoming – realizat de organizația ReThink Media la comanda Federației Cercetătorilor Americani, a arătat că majoritatea celor chestionați, mai exact 60%, nu dorește aprobarea programului GBSD, adică înlocuirea rachetelor Minuteman III, ci întreținerea și îmbunătățirea în continuare a acestora, ori chiar eliminarea definitivă a rachetelor nucleare de la sol. 

Cum era de așteptat, majoritatea celor care sunt împotriva programului GBSD sunt democrați, firește, dar există un procent substanțial de republicani care nu văd utilitatea programului de descurajare cu armament nuclear, chiar dacă țări precum China, Rusia și Coreea de Nord își cresc rapid arsenalele nucleare ori le modernizează.

E foarte posibil ca la presiunile susținătorilor săi din Congres și luând în considerare sondaje de acest tip, administrația Biden să nu aprobe programul GBSD și, astfel, să lipsească armata de unul dintre elementele esențiale de descurajare nucleară exact în perioada când inamicii Americii devin mai puternici ca oricând – sursa AICI

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.