Primarul Aradului, Călin Bibart, va evacua peste 65 de familii de romi pentru a dezvolta o zonă de agrement


Primarul Aradului, Călin Bibart, va evacua peste 65 de familii de romi pentru a dezvolta o zonă de agrement

Trăim zile grele, dar ne încăpățânăm să înțelegem că înainte de a fi primari, deputați, senatori, miniștrii, suntem oameni, atât, și că împlinirea completă stă în mâna de ajutor pe care o întinzi unui român, la nevoie, mai ales când ești lider politic, conducător.

Aceasta este lecția pe care Dumnezeu ne-a dat-o să o învățăm în vremurile crunte pe care le trăim. Este evident că ducem lipsă, din ce în ce mai mult, de umanitate. Privesc la noi și mă sufoc. E atâta răutate în jur și parcă nici Niagara nu ar fi în stare să ne spele păcatele. Lipsa de solidaritate a devenit virtute, iar bunul simț, responsabilitatea și ajutorul reciproc nu mai sunt ce au fost odată. 

Peste o treime din populația României este în risc de sărăcie și excluziune socială. Mulți, de nevoie, apelează la mila oamenilor pentru o bucată de pâine. Se întâmplă și în orașele mari, ca Aradul, doar că acolo, poliția locală a confiscat unor cerșetori suma de 113 lei, probabil banii din care aceștia si-ar fi luat  pâine și cartofi pentru câteva zile, dar care au ajuns chiar în bugetul orașului, buget din care se pot face lucruri bune pentru toți, nu doar pentru unii, inclusiv un centru de agrement.

„E nenegociabilă posibilitatea ca cineva să rămână pe terenurile arădenilor fără a avea acest drept”  -  primarul Aradului, Călin Bibart.

Cu un spirit de bunăvoință, pe care îl apreciez,  primarul Aradului, domnul Călin Bibart, ne comunică public, pe pagina de Facebook, că „terenurile arădenilor nu pot fi ocupate abuziv de nimeni și ele vor fi retrocedate arădenilor, care vor beneficia acolo de o zonă de agrement, cât mai curând posibil”.

O atitudine admirabilă, dar parțial corectă, pentru că, din păcate va provoca mult rău nu doar adulților, ci mai ales multor copii, care sunt vreo 200 și care nu au nicio vină că nu au mai mult decât o colibă insalubră și întunecată, pe care ei o numesc, cu drag, acasă și care se află exact pe strada Mărului.

Așa că romii au început să primească somații de evacuare, în plină iarnă și fără a li se asigura oamenilor, măcar provizoriu, un spațiu în care să locuiască. 

Domnule primar, dacă mi-aduc bine aminte situația romilor de pe strada Mărului era aceeași și în 2016 când ați ajuns viceprimar. Exista și atunci când vă făceați rondul de seara, pentru că “un primar bun este acela care știe Aradul, nu care îl descoperă în campania electorală”, așa cum frumos scria despre domnia voastră un ziar local, înainte de alegerile locale din 2020. M-aș bucura să cred că cele din urmă nu au fost doar sloganuri electorale și că sunteți aproape de oameni, dar de toți, chiar și de romii de pe Mărului.

Pentru că sunteți „un primar amabil și competent” – din același ziar local-, și eu cred că așa sunteți, v-aș încuraja să găsiți soluții, nu doar pentru cei care se încadrează în prevederile legale pentru a primi locuință socială, ci și pentru restul. Nu cred că vă doriți să lăsați pe drumuri zeci de familii, în special „copiii care nu au nicio vină”.

În același timp, sunt sigur că vă puteți dojeni subalternii să fie la fel de conștiincioși, amabili și competenți ca dumneavoastră și să nu mai redacteze răspunsuri la cererile oamenilor de pe Mărului, pentru accesul la locuință, fără să-și actualizeze informațiile. Vă vorbesc despre domnul Ștefan Szuchanszki, Director executiv la Direcția Patrimoniu din Primăria Municipiului Arad și de doamna Raluca Staniș – Șef Serviciu și doamna Liber Diana- consilier. Sunt convins că cei trei profesioniști pot oferi mai mult sprijin romilor care se confruntă cu dificultăți în actualizarea cererilor pentru accesul la o locuință socială, mai ales că mulți au adrese stabile în Municipiul Arad încă din Februarie 2020, alții din Septembrie, Noiembrie și chiar Decembrie 2020, înainte de alegerile locale și parlamentare.

Domnule primar, vă încurajez să schimbați, măcar pentru o zi, cu un rom de pe Mărului, viața și poziția? 

Poate așa o să înțelegeți, mai mult, ce înseamnă durerea, neajunsul și disperarea când nu ai ce pune pe masă copiilor, când te scufunzi în noroi și crezi, naiv, că o să te ajute mai mult primarul și o să pună pe strada ta ceva metri de asfalt, mai multă lumină, gaze și mai multă apă când, de fapt, domnia sa vrea sa te evacueze. Numai vorbesc de pandemie și de respectarea măsurilor igienico-sanitare. Și de ar vrea nu ar putea să se ferească așa cum trebuie de virus. Locul este o groapă de gunoi, și să știți că, uimitor, au și contracte cu firma de salubrizare, în calitate de proprietari, cu număr de casă, deși ei nu sunt proprietari. Că nu au primit tomberoane și că le-au venit facturi și de 400 de lei, e o altă enigmă pe care sper să o rezolvați dumneavoastră.

Și, totuși, eu sunt convins că și în lipsa acestui scenariu dumneavoastră sunteți om bun, dar ați putea să fiți bun pentru toți, inclusiv și mai ales pentru cei care au mai mare nevoie de dumneavoastră, așa cum au romii din zona Mărului. Sunteți singurul lor ajutor și trebuie să acceptați această responsabilitate.

Sunt încrezător că puteți amâna dezvoltare centrului de agrement și ca să ne dovediți că sunteți om bun, poate chiar găsiți o altă locație, poate chiar dezvoltați un parteneriat cu persoanele private care doresc dezvoltarea unui astfel de centru la ieșirea din Arad spre Iratoșu, și cred că arădenii nu se vor supăra. 

În același timp ați putea asigura dreptul la o locuință decentă cu tot cu accesul la utilități publice pentru romii de pe Mărului, ați putea da zonei un aer european, ați putea asfalta străzile, înverzi și mai mult zona, ați putea construi un parc și un loc de joacă pentru romii și copiii din zonă, ați putea face multe și așa ați împăca pe toată lumea, exact cum îi stă bine unui primar de Municipiu European. 

Totodată vă invit, domnule primar, să respectați legea în vigoare, adică Legea 151 din 24.07.2019, care completează Legea 350 din 2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Art I, punctul 5, litera e) spune așa: în cazul în care reglementarea prevede desființarea parțială sau totală a așezărilor informale respective, asigură relocarea locuitorilor acestora, în următoarele condiții: oferirea de soluții alternative de locuire, fie prin asigurarea de locuințe sociale, fie prin sprijin în reconstrucția locuințelor pe terenuri echipate edilitar, identificate și puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, în condițiile legii; informarea și consultarea prealabilă a locuitorilor aflați în situații de relocare cu privire la alternativele posibile și obținerea acordului acestora.

Speranța moare ultima, eu cred că ne putem întoarce pe cale binelui, de la oameni simpli la politicieni, trebuie doar sa vrem, sa ne punem în starea de a face bine, pentru că Dumnezeu are o răsplata pentru tot, pentru toți.

„Podul” este o publicație independentă, axată pe lupta anticorupție, apărarea statului de drept, promovarea valorilor europene și euroatlantice, dezvăluirea cârdășiilor economico-financiare transpartinice. Nu avem preferințe politice și nici nu suntem conectați financiar cu grupuri de interese ilegitime. Niciun text publicat pe site-ul nostru nu se supune altor rigori editoriale, cu excepția celor din Codul deontologic al jurnalistului. Ne puteți sprijini în demersurile noastre jurnalistice oneste printr-o contribuție financiară în contul nostru Patreon care poate fi accesat AICI.